Hoge Palestijnse onderscheiding voor Dries van Agt op zijn 90ste verjaardag

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 1097
Lid geworden op: 09 nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Hoge Palestijnse onderscheiding voor Dries van Agt op zijn 90ste verjaardag

Bericht door Alex »

2 februari
Oud-premier Dries van Agt krijgt een hoge Palestijnse onderscheiding, de Grote Ster in de orde van Jeruzalem. Die is hem vandaag, op zijn 90ste verjaardag, toegekend door de Palestijnse president Mahmoud Abbas.
agt.jpg
Van Agt krijgt de onderscheiding als erkenning voor de rol die hij heeft gespeeld in het versterken van de relaties tussen Nederland en de Palestijnse Staat" en als "waardering voor zijn ondersteuning van de Palestijnen en hun strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid", staat in een verklaring van de Palestijnse diplomatieke dienst in Den Haag.
"Van Agt is niet alleen de grootste ambassadeur voor de Palestijnen die we ons kunnen wensen, ik ben ook ontzettend trots dat ik hem mijn vriend mag noemen", zegt de Palestijnse vertegenwoordiger Rawan Sulaiman, die hem de oorkonde en bijbehorende versierselen overhandigde. Zij prijst de niet-aflatende inzet van Van Agt voor de Palestijnse zaak, "waarmee hij de harten gestolen heeft van veel mensen in Nederland".
Van Agt was voor het CDA premier van 1977 tot en met 1982. Ook was hij minister van Justitie en minister van Buitenlandse Zaken in andere kabinetten.
Zijn inzet voor de Palestijnse zaak wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen. Hij heeft zich geregeld in felle bewoordingen uitgelaten over de rol van Israël in het Palestijns-Israëlische conflict. In 2005 schreef hij daarover een pamflet in de Volkskrant, waarin hij Israël aanwijst als de hoofdschuldige in het conflict. Daarin stelde hij onder meer dat Israël zich niet aan het internationale recht houdt met het bouwen van nederzettingen in Palestijns gebied. Ook somde hij de fouten van Israël en het onrecht dat de Palestijnen is aangedaan op. Tot slot riep hij mensen op hun stem te verheffen tegen het "ogenschijnlijk onstuitbare onrecht in Palestina". In een gesprek met het NOS Radio 1 Journaal zei hij vanochtend dat hij zich voor de zaak zal blijven inzetten "tot mijn laatste snik".

Bron: https://nos.nl/artikel/2367054-hoge-pal ... ardag.html
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe
Plaats reactie

Terug naar “Aziätisch continent”