Kessler, Lodewijk Willem Adolf - WMO4 - KNIL

Forumonderdeel waarin de resultaten van het onderzoek van Ed van Engeland en Erik Naberhuis overzichtelijk geplaatst kunnen worden.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Berichten: 599
Lid geworden op: 09 sep 2008, 15:47
Locatie: Friesland

Kessler, Lodewijk Willem Adolf - WMO4 - KNIL

Bericht door Ed van Engeland »

Afbeelding
Gesigneerde foto van majoor L.W.A. Kessler (1826-1903), gefotografeerd door het befaamde fotoatelier Woodbury and Page op Java.

Mutaties:
1853, 1854, 1855 Borneo en zich daarbij onderscheiden

Eervol vermeld voor deszelfsgehouden gedrag bij de krijgsverrichtingen op Borneo. Besluit Z.M. № 103 van 21-10-1854, wegens zijn optreden op Borneo’s Westkust in mei en juni 1854.

24-07-1854 Gevechten bij den Sjong-bok.

De opstandelingen zich in de nabijheid van den Sjong-bok in de struiken verborgen hebbende, werd hij met een detachement van 25 man uitgezonden om hen zoo mogelijk in den rug aan te vallen. Aan dien last heeft hij zich met zooveel beleid en moed voldaan, dat het hem gelukte vele der opstandelingen op de plaats te doen afmaken.

RMWO4 per Besluit van Z.M. № 48 van 19-03-1855 wegens zijn optreden op Borneo’s Westkust in juli en augustus 1854.

-----------------------------------------------------------------------------------

De uit Venlo afkomstige Kessler (geboren op 4 augustus 1826) nam op 23 oktober 1844 dienst als fuselier bij het 5de regiment infanterie, destijds gelegerd in de garnizoensplaatsen Bergen op Zoom en Maastricht. Hij maakte snel promotie: 6 juli 1845 korporaal; 26 juni 1847 foerier; 16 juli 1848 sergeant; 20 december 1849 foerier; 16 december 1850 sergeant-majoor. Op 26 april 1852 werd hij benoemd als 2de luitenant bij het wapen der infanterie van het Oost-Indisch Leger.

Ingescheept met 6 officieren en 150 man aanvullingstroepen uit het Koloniaal Werfdepot te Harderwijk scheepte Kessler zich op 25 september 1852 in te Hellevoetsluis aan boord van het zeilschip Samarang. Het schip vertrok pas 2 weken later op 11 oktober en bereikte zonder problemen of verliezen de rede van Batavia op 26 januari 1853. Na ontscheping en registratie bij het subsedistenkader werd Kessler per 11 maart geplaatst bij het 11de bataljon infanterie, destijds gelegerd te Meester Cornelis (Java).

In de Westerafdeling van het eiland Borneo, gelegen aan de Zuid-Chinese Zee, werd goud gevonnden en daar kwamen Chinese gouddelvers op af. Aanvankelijk werkten deze in familieverband, kongsie genoemd, maar na verloop van tijd ontstonden er ook kongsies die niet op familieverbanden berustten. De mijnwerkers verenigden zich tot kleine republiekjes, eveneens kongsies genaamd, die werden geleid door zelf gekozen leiders. Zodoende werden nieuwe (Chinese) stammen en dorpsgemeenten gevormd die zich steeds zelfstandiger gingen opstellen. Aanvankelijk was het Gouvernement bereid de zelfstandigheid van deze Chinese kolonies onder bepaalde voorwaarden te erkennen, mits belasting zou worden betaald. Met name de kongsie Taykong te Montrado ging een steeds eigenzinniger koers ontwikkelen en zelfs forten te bouwen. Kongsies raakten onderling slaags en drongen hun wil op aan niet-Chinese bewoners van de gebieden. De inheemse vorsten ondervonden grote hinder van de kongsies zodat de lokale vorsten van Pontianak en Sambas steun zochten tegen deze Chinese gemeenschappen bij het Nederlands-Indische Gouvernement. Dit leidde tot vier jaar van militaire expedities tegen deze Chinese kongsies die ook het Gouvernementele gezag niet langer erkenden.
De eerste expeditie in september 1850, onder bevel van luitenant-kolonel F.J. Sorg en ondersteund door de marine, was een succes, al werd de bevelhebber zo ernstig gewond dat hij op 25 oktober 1850 te Sambas overleed. Ter nagedachtenis aan overste Sorg werd op een heuvel bij de rivier Sambas een fort aangelegd met zijn naam.
Omdat het Chinese fort te Pamangkat niet door de Gouvernementele troepen was bezet was nog een expeditie nodig. Deze werd geleid door overste le Bron de Vexala, die met versterkingen te Sambas arriveerde. Wegens de moesson mislukte de actie, maar het lukte begin 1851 een overeenkomst met de kongsies Taikong, Sjep-eng-fou en Liemtjin te sluiten, maar deze hield niet lang stand. Pamangkat was inmiddels wel in Nederlandse handen gevallen en Gouvernementele vertegenwoordigers probeerden de vrede onder de Chinezen te herstellen. Daarom vertrok op 29 maart 1853 een militaire colonne geleid door majoor Andresen, vergezeld door de Gouvernements-commissaris A.Prins, uit Sambas naar Sepang. Op de trugweg werden Andresen en Prins, vergezeld van een zwak geleide, te Kédong overvallen door een Chinese bende. Gelukkig was er een detachement infanterie nabij en kon worden teruggekeerd naar Sepang, maar de meegevoerde provisie en bagage vielen in Chinese handen. Het garnizoen te Sapang werd vervolgens ingesloten door de opstandelingen en moest zich verweren tegen een grote overmacht. Kapitein van Houten, commandant van het Fort Sorg rukte uit met 250 man om Sapang te ontzetten. Wegens de onhoudbaarheid van de stelling werd besloten Sapang te ontmantelen en terug te trekken op Sambas. Niet alle Chinese kongsies voerden oorlog tegen het Gouvernement, maar er ontstond een guerrillastrijd die met grote heftigheid werd gevoerd en steeds meer bataljons werden verscheept naar de Westerafdeling. Uiteindelijk werden de kongsies ontbonden en veel Chinezen verlieten Borneo. Maar nog was de Chinese opstand niet geheel neergeslagen, de Taykong Chinezen weigerden zich gewonnen te geven. Ze veranderden hun naam in Kioe-liong (Negen-drakenverbond) en de strijd ging deels ondergronds. Uiteindelijk zou het tot medio 1856 duren voor het Gouvernement weer de volledige controle over het gebied had. Het Oost-Indisch Leger en de vloot hadden ten slotte het gebied weer onder controle, ten koste van veel verliezen.

Op 29 juni 1856 werd Kessler bevorderd tot 1e luitenant en tot kapitein op 15 juni 1861.
Kessler bleek een betrouwbaar militair, die ook op Timor en Ambon belangrijke functies bekleedde. Als kapitein was hij enige tijd compagniescommandant van het 10e veldbataljon te Meester Cornelis (Java). Tussentijds ging hij, zoals vrijwel elke officier, regelmatig met Europees verlof. Zo lezen we in de Dordrechtse Courant van 18 maart 1870, dat hij zich te Nieuwediep (Den Helder) als kapitein, met 2 luitenants en een aanvullingsdetachement van 125 man, inscheepte voor een reis naar Batavia.

Op 10 februari 1871 werd hij bevorderd tot majoor en commandant van het 17e veldbataljon te Fort de Kock. Hij was drager van de MWO4, het Expeditiekruis met de gespen “Borneo 1850-1854” en “Borneo 1859-1863”, en het Officierskruis met het cijfer XX.

Na zijn pensionering in 1872 keerde hij terug naar Nederland. Daar huwde hij op 13-10-1873 te Breda, met Wilhelmina Hendrika Senn van Basel, geboren te Pandeglang in de residentie Bantam op West-Java. De familie Senn van Basel woonde al generaties lang in de omgeving van Batavia.
Wilhelmina was al niet meer zo piepjong. Ze was het enig kind uit het 5e (!), maar niet laatste, huwelijk van haar vader. Bij de huwelijkssluiting had ze al een dochter (geboren in 1862) genaamd Margaretha Aquasiene Anna Munnich, kind uit een eerder huwelijk. De dochter was geboren te Haarlem en huwde te Neede in 1907. Het huwelijk met Kessler bleef kinderloos.

Als jong gepensioneerd officier te Breda, met een goed pensioen en veel vrije tijd, schreef hij tussen 1898 en 1901 een reeks ingezonden reacties met betrekking op de oorlog in Atjeh, deze werden geplaatst in het “Tijdschrift voor Nederlandsch Indië”. Kessler overleed in 1903, vermoedelijk in Nederlands-Indië.
- sic Gloria transit Mundi -
Gebruikersavatar
erikscollectables
Berichten: 219
Lid geworden op: 02 jun 2008, 11:58
Contacteer:

Re: Lodewijk Willem Adolf Kessler, RWMO4 per KB. 19-03-1955 Nr.4

Bericht door erikscollectables »

Mooie vroege foto en wederom een topverhaal.
Je weet de foto echt tot leven te wekken!
Rogier
Berichten: 186
Lid geworden op: 18 aug 2008, 07:05
Locatie: Amsterdam

Re: Lodewijk Willem Adolf Kessler, RWMO4 per KB. 19-03-1855 Nr.4

Bericht door Rogier »

Beste Ed,

Prachtig artikel.
Volgens "De Gelderlander" van 17-6-1903 overleed hij als gepensioneerd majoor in 1903 in Breda.
HONI SOIT QUI MAL Y PENSE
Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Berichten: 599
Lid geworden op: 09 sep 2008, 15:47
Locatie: Friesland

Re: Lodewijk Willem Adolf Kessler, RWMO4 per KB. 19-03-1855 Nr.4

Bericht door Ed van Engeland »

Bedankt voor deze aanvulling Rogier!
- sic Gloria transit Mundi -
Plaats reactie

Terug naar “Project Biografiën Ridders Militaire-Willemsorde”