Bruce Springsteen krijgt van president Biden hoogste cultuuronderscheiding

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 1154
Lid geworden op: 09 nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Bruce Springsteen krijgt van president Biden hoogste cultuuronderscheiding

Bericht door Alex »

De Amerikaanse rockzanger Bruce Springsteen heeft van president Biden de hoogste cultuuronderscheiding in de VS gekregen. Springsteen ontving de National Medal of Arts in het Witte Huis, tegelijk met onder anderen modeontwerpster Vera Wang, zangeres Gladys Knight en actrice Julia Louis-Dreyfus. Het was de eerste keer in zijn presidentschap dat Biden de onderscheidingen uitdeelde. De 73-jarige Springsteen werd bij de ceremonie geroemd als een van Amerika's grootste artiesten en verhalenvertellers.
Bruce.jpg
De National Medal of Arts werd in 1984 onder president Reagan in het leven geroepen om uitzonderlijke bijdragen aan de Amerikaanse cultuursector te eren. De prijs haalde daarna een aantal keren het nieuws, wanneer hij werd geweigerd door winnaars. Zo sloeg componist Leonard Bernstein in 1989 de medaille af vanwege het intrekken van een overheidssubsidie aan een kunstshow over aids. Dichteres Adrienne Rich weigerde in 1997 de award vanwege "cynische politiek" onder de toenmalige regering-Clinton als het ging om de cultuursector. Sinds 1984 werden de awards ieder jaar uitgereikt, tot oud-president Trump het de eerste paar jaar van zijn ambtstermijn om onbekende redenen niet deed. In de laatste twee jaren van zijn presidentschap deelde hij de medailles wel uit.
De nieuwe winnaars van de National Medal of Arts: Judith Francisca Baca (kunstenaar), Fred Eychaner (filantroop), Jose Feliciano (zanger), Mindy Kaling (actrice), Gladys Knight (zangeres), Julia Louis-Dreyfus (actrice), Antonio Martorell-Cardona (schilder), Joan Shigekawa (filmproducent), Bruce Springsteen (muzikant), Vera Wang (modeontwerpster), The Billie Holiday Theatre (theater in New York), The International Association of Blacks in Dance (dansgroep, gericht op promotie en behoud van Afro-Amerikaanse dans).
De winnaars die vandaag door Biden zijn onderscheiden, zijn eigenlijk de winnaars van 2021; vanwege de coronapandemie werd de uitreikingsceremonie uitgesteld. Voor Bruce Springsteen is het niet de eerste prestigieuze prijs; in 2016 kreeg hij al de hoogst mogelijke burgeronderscheiding in de VS (de Presidential Medal of Freedom) en in 2009 werd hij gelauwerd met een Kennedy Center Honor.

Bron: https://nos.nl/artikel/2468380-bruce-sp ... rscheiding
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe
Plaats reactie

Terug naar “Noord-Amerika”