Onderscheiding voor agent die gijzelnemer doodreed op Leidseplein

Rogier
Berichten: 184
Lid geworden op: 18 aug 2008, 07:05
Locatie: Amsterdam

Onderscheiding voor agent die gijzelnemer doodreed op Leidseplein

Bericht door Rogier »

De agent van het arrestatieteam ontving de Amsterdamspeld. Andere betrokken agenten kregen een Heldenspeld. De destijds 27-jarige gijzelnemer bij de Apple-winkel aan het Leidseplein werd aangereden. Hij rende op dat moment achter een gijzelaar aan die na vijf uur de benen had genomen. De volgende dag overleed de verdachte.
FdReh9TWAAA20jN compress.jpg
„De DSI-agent krijgt de onderscheiding voor heldhaftig optreden”, zo meldt een woordvoerder van de burgemeester donderdag. „Een cruciale interventie waarmee de DSI-agent groter leed wist te voorkomen.” Het Openbaar Ministerie liet al eerder weten deze agent niet te vervolgen omdat hij volgens de geldende ambtsinstructie handelde. Zijn ingrijpen was gerechtvaardigd, meldde het OM er toen over. Dat zei ook al dat het handelen van de agent moest worden beoordeeld „als een zeer adequate en doeltreffende interventie tegen de gijzelnemer.”
De agenten die de Heldenspeld kregen werkten bij verschillende afdelingen en diensten, „maar hebben allen een stap naar voren gezet op het moment dat het nodig was, soms zelf met gevaar voor eigen leven”, zo stelt de gemeentewoordvoerder. De burgemeester sprak haar waardering uit voor alle agenten die bij de gijzeling betrokken waren. „De politie-inzet bij de gijzeling op het Leidseplein was ongekend groot. Alle agenten hebben die avond moed en professionaliteit getoond, waardoor alle gegijzelden het pand uiteindelijk ongedeerd konden verlaten.”
De 27-jarige gewapende Amsterdammer hield 22 februari urenlang een klant vast. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht. De man beschoot de politie en dreigde zichzelf op te blazen. De gijzelnemer eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Aan de situatie kwam een einde toen het de gijzelaar lukte de winkel uit te rennen. De gijzelnemer, die een vuurwapen bij zich had en een bomvest droeg, zette de achtervolging in. De DSI-agent, die met een voertuig op het Leidseplein stond, besloot de gijzelnemer aan te rijden. De Amsterdammer overleed een dag na de aanrijding in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
De Amsterdamspeld is een officiële gemeentelijke onderscheiding, onder andere bedoeld voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving. De Heldenspeld is twee jaar geleden in het leven geroepen om groepen of individuen in het zonnetje te zetten die zich hebben ingezet voor anderen in de stad.

Telegraaf 22 september 2022
HONI SOIT QUI MAL Y PENSE
Plaats reactie

Terug naar “In het nieuws”