Kardinaal Eijk trekt Yad Vashem-aanvraag voor voorganger De Jong in

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 1097
Lid geworden op: 09 nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Kardinaal Eijk trekt Yad Vashem-aanvraag voor voorganger De Jong in

Bericht door Alex »

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, kardinaal Eijk, heeft deze maand een aanvraag voor een Yad Vashem-onderscheiding voor kardinaal De Jong ingetrokken. Dat bevestigt het aartsbisdom Utrecht tegen de NOS. De Jong (1885-1955) was Eijks voorganger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Israëlische Yad Vashem-onderscheiding is bedoeld voor niet-Joden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Jodenvervolging hebben verzet en daarbij grote risico's voor zichzelf hebben genomen. Kardinaal De Jong protesteerde tijdens oorlog herhaaldelijk openlijk tegen de Duitse bezetter en ook tegen de maatregelen tegen de Joden en de deportaties van Joden. In zijn berichten voor de katholieken schroomde hij niet de Duitsers als 'vijand' aan te duiden. Dat De Jong dat heeft gedaan staat buiten kijf. Het aanvragen van de eervolle onderscheiding leek daarom een goed idee. Eijk reisde in januari vorig jaar persoonlijk naar Jeruzalem om de aanvraag toe te lichten. De toekenning leek een kwestie van tijd. Voor de dag van de uitreiking lag al een programma klaar, compleet met een symposium over De Jong. De sprekers waren al uitgenodigd. Alleen de datum stond nog niet vast.
Maar eind maart doken er aanwijzingen op dat een naaste medewerker van De Jong geprobeerd heeft de rechtsgang tegen een oorlogsmisdadiger te beïnvloeden. Die medewerker was mgr. Felix van de Loo (1886-1959). Ook hij sprak zich tijdens de oorlog krachtig uit tegen de Jodenvervolging. Maar stukken in onder meer het Nationaal Archief bevatten aanwijzingen dat hij na de oorlog geprobeerd heeft zijn neef Willem van de Loo (1909-1981) van het vuurpeloton te redden. Willem van de Loo was als lid van een speciale SS-eenheid (het commando-Pieters) in de laatste weken van de bezetting actief betrokken bij het martelen en vermoorden van verzetsmensen en onderduikers in Brummen en het Gooi. Enkele van zijn slachtoffers waren Joden. Hij werd in eerste instantie ter dood veroordeeld, maar in 1951 werd die straf in hoger beroep omgezet naar zeven jaar gevangenisstraf met aftrek en tbs voor onbepaalde tijd. Hij kwam in 1956 vrij nadat hij uitbehandeld was verklaard.
Betrokkenen bij de aanvraag willen weten of de berichten over de bemoeienis van Felix van de Loo met het proces tegen zijn neef kloppen en, zo ja, of De Jong daarvan op de hoogte is geweest. Ook willen ze weten of de katholieke kerk vaker heeft geprobeerd de bestraffing van katholieke oorlogsmisdadigers te beïnvloeden. Onderzoek daarnaar in archieven van het aartsbisdom zou door het aartsbisdom zelf worden gedwarsboomd. Het bisdom zegt dat Eijk niet wil dat kardinaal De Jong en Yad Vashem in opspraak raken en dat de aanvraag daarom is ingetrokken. Het aartsbisdom stelt zelf geen onderzoek in. Het sluit niet uit dat de aanvraag opnieuw wordt ingediend als de lucht door onderzoek van anderen is geklaard.

Bron: https://nos.nl/artikel/2229262-kardinaa ... ng-in.html
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe
Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 1097
Lid geworden op: 09 nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Opnieuw Yad Vashem-aanvraag voor Utrechtse kardinaal De Jong

Bericht door Alex »

Het aartsbisdom Utrecht dient opnieuw een aanvraag in voor een Yad Vashem-onderscheiding voor kardinaal Jan de Jong (1885-1955). Dat is een Israëlische onderscheiding bedoeld voor niet-Joden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Jodenvervolging hebben verzet en daarbij grote risico's hebben genomen. Kardinaal De Jong protesteerde tijdens de oorlog herhaaldelijk openlijk tegen de Duitse bezetter en ook tegen de maatregelen tegen Joden en de deportaties van Joden.
Kardinaal De Jong.jpg
Het aartsbisdom deed al eerder een aanvraag voor De Jong, maar trok die in 2018 weer in, omdat er aanwijzingen waren dat hij en een naaste medewerker na de oorlog hebben geprobeerd te voorkomen dat een beruchte katholieke oorlogsmisdadiger de doodstraf zou krijgen. Die oorlogsmisdadiger was de SS'er Willem van de Loo, een neef van een naaste medewerker van De Jong. Het aartsbisdom vraagt Israël nu opnieuw om de eervolle onderscheiding, omdat historicus Joep van Gennip bewijzen heeft gevonden dat De Jong pertinent geweigerd heeft Van de Loo hulp te bieden. Die stukken bevinden zich in het archief van het aartsbisdom en zijn openbaar.
Willem van de Loo (1909-1981) was als lid van een speciale SS-eenheid (het commando-Pieters) in de laatste weken van de bezetting actief betrokken bij het martelen en vermoorden van verzetsmensen. Onder zijn slachtoffers waren ook Joden. Hij en twee andere leden van zijn eenheid werden in juni 1949 ter dood veroordeeld. Van de Loo ging in hoger beroep. Uit een archiefstuk van het aartsbisdom blijkt dat de hoofdaalmoezenier van het kamp waar Van de Loo gevangen zat aan kardinaal De Jong heeft gevraagd of hij een gratieverzoek voor Van de Loo wilde indienen en ook voor twaalf andere katholieke terdoodveroordeelden. De Jong antwoordde dat hij dat niet zou doen. Hij en zijn naaste medewerker, monseigneur Felix van de Loo, waren tot de conclusie gekomen dat de gepleegde misdrijven "te erg" waren. Voordat de zaak in hoger beroep kwam, verzocht de hoofdaalmoezenier van de justitiële inrichtingen De Jong met klem om niet in gesprek te gaan met de echtgenote van Willem van de Loo. Zij wilde dat De Jong zijn invloed zou aanwenden om voor haar man een lichtere straf te krijgen. De hoofdaalmoezenier was in principe voorstander van mildere straffen, maar vond "dat in dit geval het recht zijn loop moest hebben". Er is geen bewijs voorhanden dat De Jong er anders over dacht. Uiteindelijk ontliep Van de Loo het vuurpeloton, omdat hij ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. Hij kreeg enkele jaren gevangenisstraf met dwangverpleging en kwam in 1956 vrij nadat hij was uitbehandeld.

Bron: https://nos.nl/l/2339417
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe
Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 1097
Lid geworden op: 09 nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

'Oorlogskardinaal' De Jong krijgt alsnog Yad Vashem-onderscheiding

Bericht door Alex »

Kardinaal Johannes de Jong (1885-1955) krijgt postuum een Yad Vashem-onderscheiding voor zijn verzet tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de Yad Vashem-organisatie in Israël bevestigd. Als aartsbisschop van Utrecht (pas na de oorlog werd hij kardinaal) keerde De Jong zich in de oorlogsjaren openlijk tegen de Duitsers, die hij geregeld 'de vijand' noemde. Hij verbood rooms-katholieke dagbladen om advertenties van de NSB te plaatsen. Naar verluidt kreeg De Jong in zijn bisschoppelijk paleis 's nachts een keer SS'ers op bezoek die hem onder druk zetten om een anti-Duitse verklaring niet te laten voorlezen in de kerken. Hij weigerde daaraan gehoor te geven, wetende dat anderen daardoor mogelijk gevaar zouden lopen. "Dat bracht hem wel in gewetensnood", zegt de woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht. Ook verzette De Jong zich tegen de maatregelen tegen Joden en tegen de deportaties. In de kluis van het bisschoppelijk paleis bewaarde hij de versleutelde onderduiknamen van Joodse kinderen.
De Yad Vashem-onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren is bedoeld voor niet-Joden die zich in de Tweede Wereldoorlog tegen de Jodenvervolging hebben verzet en daarbij grote risico's voor zichzelf hebben genomen. In Nederland hebben bijna 6000 mensen de onderscheiding gekregen, onder wie bekende namen als Godfried Bomans, Alida 'Majoor' Bosshardt, Miep Gies, Frits Philips, Hannie Schaft, Gerrit van der Veen en Bep Voskuijl.
Het aartsbisdom Utrecht droeg De Jong enkele jaren geleden al voor bij Yad Vashem. Kardinaal Eijk reisde in januari 2017 naar Jeruzalem om de aanvraag toe te lichten. Maar ruim een jaar later trok het aartsbisdom de aanvraag weer in omdat er twijfels waren gerezen over de rol van De Jong kort na de oorlog. Er waren aanwijzingen dat een naaste medewerker van De Jong zich zou hebben ingespannen om te voorkomen dat een beruchte katholieke oorlogsmisdadiger de doodstraf zou krijgen. De naaste medewerker was mgr. Felix van de Loo (1886-1959), de oorlogsmisdadiger diens neef, SS'er Willem van de Loo (1909-1981). De vraag was niet alleen of dat inderdaad is gebeurd, maar ook of De Jong daarvan op de hoogte was en of de kerk zich vaker met de rechtsgang tegen katholieke oorlogsmisdadigers heeft bemoeid. Maar dat blijkt allemaal niet het geval. Uit onderzoek van historicus Joep van Gennip bleek dat De Jong pertinent heeft geweigerd Willem van de Loo te helpen. Bewijzen daarvoor zijn te vinden in het archief van het aartsbisdom. Zo stuurde De Jong een briefje naar de hoofdaalmoezenier (geestelijk verzorger) van het kamp waar de SS'er gevangen zat met de boodschap dat hij geen gratie zou vragen. Mede namens Felix van de Loo schreef De Jong "dat Wij geen aanleiding vinden om een gratieverzoek in te dienen; de feiten zijn te erg". Uiteindelijk ontliep de oorlogsmisdadiger alsnog het vuurpeloton omdat hij in hoger beroep ontoerekeningsvatbaar werd verklaard.
Nadat De Jong was vrijgepleit, diende kardinaal Eijk in 2020 opnieuw een aanvraag in bij Yad Vashem. Daarop heeft de Israëlische organisatie nu positief geantwoord. Het aartsbisdom laat weten "blij met en dankbaar voor deze erkenning" te zijn.

Bron: https://nos.nl/artikel/2415350-oorlogsk ... rscheiding
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe
Plaats reactie

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”