Dappere Franse legerhond krijgt postuum een Britse onderscheiding

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 1154
Lid geworden op: 09 nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Dappere Franse legerhond krijgt postuum een Britse onderscheiding

Bericht door Alex »

Een Franse legerhond heeft vrijdag een dapperheidsonderscheiding gekregen van een Britse liefdadigheidsorganisatie voor dieren. De hond Leuk diende bij de commando's in Mali en redde levens door bij een operatie militanten van een terroristische groep in een hoek te drijven.
De vijfjarige hond met de bijnaam 'Leuk la Chance' ('Lucky Leuk' in het Engels) kwam tijdens een operatie in mei 2019 om het leven. De stoffelijke resten van de legerhond werden gerepatrieerd met de Franse driekleur over de kist. Daarop kreeg Leuk een erewacht, net als elke gesneuvelde soldaat uit Frankrijk.
De viervoeter kreeg de medaille voor moed van liefdadigheidsorganisatie PDSA vanwege een operatie in april 2019. Twee militanten verscholen zich toen in struiken dicht bij de Franse troepen. "Leuk rende recht door de vlammen, terwijl de vijand het vuur opende op hem en zijn team", aldus PDSA. "Hij viel de vijanden onophoudelijk aan, waardoor zijn eenheid ze kon uitschakelen." Door een afleidingsmanoeuvre (hij viel iemand aan) zorgde het dier ervoor dat Franse commando's nog eens vier militanten konden uitschakelen. En terwijl Leuk op zoek naar explosieven was, wist hij nog een gewapende militant te onderscheppen. Leuks hondengeleider vertelde tijdens de uitreiking van de onderscheiding via een videoverbinding over de bijdrage van de hond. "Hij ging niet alleen de strijd in, maar viel de vijand ook aan. Dat deed hij langer dan vijf minuten. Dankzij hem kan ik vandaag met u spreken."
De Dickin Medal van PDSA wordt sinds de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan dieren die uitzonderlijke moed hebben getoond in oorlogssituaties. De eerste medaille werd in 1943 uitgereikt door PDSA-oprichter Maria Dickin. Onder meer honden, duiven, paarden en een kat hebben de onderscheiding gekregen.

Bron: https://www.nu.nl/opmerkelijk/6129343/d ... iding.html
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe
Plaats reactie

Terug naar “Onderscheidingen aan dieren”