Op 20 nov 2020: oprichtingsevenement van een nieuw wapen bij de KL, het "Wapen van de Informatiemanoeuvre"

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 951
Lid geworden op: 28 dec 2010, 13:48

Op 20 nov 2020: oprichtingsevenement van een nieuw wapen bij de KL, het "Wapen van de Informatiemanoeuvre"

Bericht door Spraakverwarring »

Op 20 november a.s. wordt een nieuw wapen bij de KL opgericht: het "Wapen van de Informatiemanoeuvre". Tevens wordt op diezelfde dag het Wapen der Cavalerie gereorganiseerd; de regimenten Huzaren Van Sytzama, Huzaren Prins Alexander en Huzaren Prins van Oranje worden samengevoegd tot een nieuw regiment, het Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia.

Het Wapen van de Informatiemanoeuvre zal gaan bestaan uit twee korpsen: het Korps Inlichtingen en Veiligheid (I&V) Prinses Alexia en het Korps Communicatie en Engagement (C&E) Prinses Ariane. Voor beide korpsen komen naar ik aanneem ook nieuwe baretemblemen en kraagspiegels, die zullen dan 20 november bij de oprichingsceremonie wel worden onthuld. Of de nieuwe korpsen ook een eigen vaandel krijgen heb ik niet kunnen vinden. De oprrichtingsceremonie is in ieder geval live via YouTube te volgen (zie link in persbericht Defensie hieronder).

V.w.b. de Cavalerie: de tanks zijn al heel lang weg dus is er geen behoefte meer aan vier Cavalerieregimenten. De verkenners behouden het Regiment Huzaren van Boreel, de rest wordt samengevoegd tot het nieuwe Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia. Ook het Cavalerie Ere-escorte en de Fanfare Bereden Wapens zullen tot dit nieuwe regiment gaan behoren. Het baretembleem en kraagspiegelembleem blijven naar ik aanneem gelijk aan de huidige emblemen, wel zal er naar verwachting een ander ondergrondje worden gepresenteerd. Ook in de gevoerde standaarden wijzigt het e.e.a.: de standaarden van de regimenten Huzaren Prins Alexander en Huzaren Prins van Oranje worden ingenomen. Het nieuwe regiment zal voorlopig de standaard van het Regiment Huzaren van Sytzama gebruiken met daaraan gehecht een aantal cravates: eentje met de naam van het nieuwe regiment en twee anderen met daarop respectievelijk de standaardopschriften van de regimenten Huzaren Prins Alexander en Huzaren Prins van Oranje.

Als toetje wordt ook nog de naam van het Regiment Infanterie Johan Willem Friso uitgebreid met de titel "prins" en gaat Regiment Infanterie Prins Johan Willem Friso heten. Daarnaast wordt het Traditiebesluit Koninklijke Landmacht aangepast zodat de nieuwe regimenten daarin een plaats vinden.

Bronnen:
  • Besluit van 13 oktober 2020 (Staatsblad 2020, 433), houdende de oprichting bij de Koninklijke Landmacht van het Wapen van de Informatiemanoeuvre en de oprichting van het daaronder ressorterende Korps Inlichtingen en Veiligheid Prinses Alexia en het Korps Communicatie en Engagement Prinses Ariane.
  • Besluit van 13 oktober 2020 (Staatsblad 2020, 432), houdende het binnen het Wapen der Cavalerie van de Koninklijke Landmacht samenvoegen van het Regiment Huzaren Van Sytzama, het Regiment Huzaren Prins Alexander en het Regiment Huzaren Prins van Oranje tot het Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia.
  • Besluit van 13 oktober 2020 (Staatsblad 2020, 435), houdende de wijziging van het Traditiebesluit Koninklijke Landmacht in verband met de oprichting van een nieuw Wapen en twee daaronder ressorterende Korpsen, de samenvoeging van drie Regimenten Huzaren en de aanvulling van de prinselijke titel aan de naamvoering van een Regiment Infanterie.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen
Gebruikersavatar
Adam_74
Berichten: 6
Lid geworden op: 28 mei 2016, 08:54

Re: Op 20 nov 2020: oprichtingsevenement van een nieuw wapen bij de KL, het "Wapen van de Informatiemanoeuvre"

Bericht door Adam_74 »

Het regiment HPCA heeft een ondergrond met een staalblauwe rand. Deze is al te zien op de wiki van dit nieuwe regiment.

De emblemen van de twee korpsen hebben kortstondig op twitter gestaan, waarna ze weer zijn verwijderd. Maar het Korps C&E Prinses Ariane heeft een oranje ondergrond en op het embleem staat in elk geval een paard (schaakstuk). Het Korps I&V Prinses Alexia heeft de bekende fakkel, in lijn met de traditie van 101 MIDcie zoals staat in de lijst van staatblad 435.
Gebruikersavatar
officier
Berichten: 498
Lid geworden op: 09 apr 2010, 11:09

Re: Op 20 nov 2020: oprichtingsevenement van een nieuw wapen bij de KL, het "Wapen van de Informatiemanoeuvre"

Bericht door officier »

Naar mijn mening niet iets voor op dit forum, maar voor de geïnteresseerden. Bijgevoegd de baretemblemen van:

Het Korps C&E Prinses Ariane
D4CFB227-1152-404F-845A-7EA35558CD78.jpeg
Het Korps I&V Prinses Alexia
C01F8EAF-7628-4165-BF35-F2A1882ED696.jpeg
Het Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia.
9E01EB61-9092-4DB3-ACCA-827FB99462DC.jpeg
Stukje achtergrond bij de lichtblauwe kleur van het RHPCA:
Het uitgangspunt was dat de regimentskleur niet zou overeenkomen met de bestaande kleuren. Dit leidde tot een onderzoek van de rijke cavaleriehistorie om zo het nieuwe regiment een eigen identiteit te geven. Alhoewel van 1866 tot 1940 de cavalerie alleen de kleuren rood en blauw kende, heeft de eerdere geschiedenis van de cavalerie een bont palet aan kleuren die de cavalerieregimenten in het veld duidelijk herkenbaar maakten, waaronder lichtblauw. In historische zin is het een kleur verbonden aan de zware cavalerie. Van de vele karabiniers-, kurassiers- en dragonderregimenten die in onze historie voorkomen, hebben er verschillende de kleur lichtblauw gevoerd.
In het onderzoek naar de kleur kwam ook nog iets bijzonders aan het licht. In januari 1946 heeft de bekende ontwerper Frans Smits in opdracht van de traditiecommissie een ontwerp gemaakt voor de emblemen van een nieuw op te richten Verkenningsregiment en een Vechtwagenregiment, waarbij vechtwagen de Nederlandse benaming is voor tank. De randkleuren die werden vastgesteld op de Nassaublauwe basis waren donkerblauw voor het verkenningsregiment en lichtblauw voor het tankregiment. Alleen het Verkenningsregiment is daadwerkelijk opgericht en werd in februari 1947 het Regiment Huzaren van Boreel met de karakteristieke donkerblauwe randkleur. Nu bijna 75 jaar later gaat het tankregiment alsnog de lichtblauwe randkleur voeren.
Bron: Facebook RHPCA
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"
Plaats reactie

Terug naar “Evenementen”