Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Voor alle Nederlandse vaardigheidsemblemen. Denk hierbij aan de schuttersspelden, de wings, etc.
Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Henk-Willem » 11 Jul 2009, 11:01

Voor het eerst is binnen Defensie het ‘Insigne voor Optreden onder Gevechtsomstandigheden’ toegekend. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm reikte de nieuwe onderscheiding donderdag in Uruzgan uit aan militairen die onlangs een vuurcontact of aanslag met een geïmproviseerd explosief meemaakten.

Enkelen van hen kregen de zogenoemde Gevechtsinsigne voor de gevechten tijdens een konvooioperatie afgelopen weekend. Andere militairen ontvingen de decoratie voor eerdere optredens. Na deze eerste toekenning in het uitzendgebied, gaan binnenkort ook de krijgsmachtdelen over tot de uitreiking van de gevechtsinsignes die met terugwerkende kracht zijn aangevraagd.

Gelijktrekken
Met het nieuwe Nederlandse insigne komt ook een einde aan internationale verschillen. Zo kwam het bijvoorbeeld voor dat Nederlandse militairen de Amerikaanse Combat Infantry Badge kregen, terwijl anderen die, onder vergelijkbare omstandigheden bij Nederlands geleide operaties, niet ontvingen.

Toekenning
Het insigne is bedoeld als een blijvende waardering naast het huidige decoratiestelsel, dat 1 juni 2001 is ingevoerd. Het wordt toegekend aan individuele militairen die vanaf die datum met direct vijandelijk vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden te maken kregen.

Van Uhm: “Er zijn nu criteria vastgesteld voor het toekennen van deze gevechtinsigne. In de praktijk zal moeten blijken of deze criteria voldoen of eventueel moeten worden uitgebreid.” Dat moment wilde hij echter niet afwachten en reikte daarom donderdag op Kamp Holland de eerste formele Gevechtsinsignes uit.

Ovaal
Het insigne beeldt een liggende ovale lauwerkrans uit met daaroverheen een blank wapen. De liggende ovale vorm is in Nederland nog niet eerder toegepast, wat de onderscheiding op het uniform uniek maakt. Het insigne op het dagelijks tenue is bronskleurig, onder meer ter onderscheiding van bijvoorbeeld de goudkleurige versierselen voor brevetten. De stoffen uitvoering die vandaag werd uitgereikt, is bestemd voor het gevechtstenue.

BRON: Ministerie van Defensie
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Henk-Willem » 11 Jul 2009, 11:03

De Gevechtsinsigne in brons, die gedragen wordt op het dagelijks tenue.
Afbeelding

De stoffen Gevechtsinsigne, zoals deze gedragen wordt boven de rechterborstzak van het gevechtstenue.
Afbeelding
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 877
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Alex » 22 Jul 2009, 21:18

En er is alweer gedoe omdat de criteria niet duidelijk zijn, zie onderstaand artikel. Het is nu eenmaal een gevechtsinsigne en geen slachtofferinsigne. Dus als je niet vecht en de poort niet uitgaat krijg je het insigne ook niet, ook al ben je slachtoffer van beschietingen of bermbommen. Beschoten worden of een aanslag overleven is nu eenmaal geen verdienste op zich, daadwerkelijk de strijd aangaan wel. Maar de andere kant is natuurlijk dat het soldaten niet mag aansporen tot risicovol gedrag of "trigger happy" optreden. Ik wens de CDS veel wijsheid.

Vluchter is geen held
KAMP HOLLAND/ROTTERDAM - Onder de manschappen op Kamp Holland in Uruzgan is onrust ontstaan over de toekenning van gevechtsbadges aan militairen die daar geen recht op zouden hebben.
In een deze week verstuurde brief aan Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm schampert een groep militairen in Uruzgan dat het gevechtsinsigne ‘aan bijna iedereen’ wordt weggegeven. De legerleiding zegt toe de regels nog eens te bekijken.
Op 9 juli werden de gevechtsinsignes voor het eerst uitgereikt aan militairen die bij gevechtscontacten betrokken waren. Volgens militairen ging het insigne ook naar collega’s die toevallig in de buurt waren, maar zelf niet meevochten. De soldatenvakbond AFMP pleit voor nieuwe, strakke regels. Bestuurder Ed Lugthart: ,,Als we het insigne aan iedereen toekennen, verliest het zijn waarde.’’
Onrust op Kamp Holland over ‘weggeven’ medailles
Kamp Holland, maandagavond 6 april. Raketinslag! De Nederlandse soldaat Ahmed Chadli, die dan net op weg is naar de eetzaal, wordt vol getroffen en op het kamp is even sprake van paniek.
Mannen zoeken dekking, mannen vluchten weg. Een paar mannen verlenen direct eerste hulp. Uiteindelijk krijgt iedereen die zich in een cirkel van 75 meter rond de voor Chadli fatale inslag bevindt, de zo eervolle gevechtsinsigne uitgereikt.
Dat is verkeerd gevallen op Kamp Holland, zegt soldaat Joris (een schuilnaam) vanuit Uruzgan. ,,Op een meter of dertig van de inslag stonden mensen koffie te drinken. Na de explosie vluchtten ze direct de eetzaal in. Zij hebben toch het insigne gekregen. Dat is krom en zuur voor de mensen die in Uruzgan echte vuurgevechten hebben gevoerd.’’
Zo is het vorig jaar bedachte gevechtsinsigne een dikke week na de eerste uitreiking door Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm reeds omstreden geworden. En dat is niet goed, zegt Ed Lugthart van de soldatenvakbond AFMP. ,,Als we het insigne aan iedereen toekennen, schieten we ons doel voorbij. Dan verliest het zijn waarde.’’
Wie heeft er recht op de gevechtsbadge en wie niet? Het ministerie van Defensie houdt als stelregel aan dat militairen bij gevechtscontacten betrokken moeten zijn. Heeft een slachtoffer van een bermbom dus recht op het insigne? Ja. De beschoten patrouille? Ja. Een gewondenverzorger? Ja. Maar heb je er recht op wanneer de bom valt in jouw konvooi of peloton, terwijl jij toevallig net twee kilometer verderop vertoeft? Nee? Zulke mannen hebben de badge wél gekregen. En dat steekt, zegt Joris. ,,Terwijl ze het gevecht niet eens hebben gezíen.’’
De achtergrond van de instelling van het gevechtsinsigne is het op Kamp Holland levende statusverschil tussen mannen, die wel en niet buiten de poort komen. Grofweg een derde van alle militairen in Uruzgan komt regelmatig in het veld, de rest is meestal veilig binnen. Juist de groep, die zo af en toe in gevecht raakt, pleitte jarenlang voor een apart eerbetoon, zoals andere landen al jaren hebben.
Commandant der Strijdkrachten Van Uhm kreeg deze week van zijn mannen op Kamp Holland reeds een brief toegestuurd over de kwestie. Zijn woordvoerster laat weten dat de regels voor toekenning nog worden beschouwd. ,,Moet je het daadwerkelijke deelnemen aan gevechtssituaties enger interpreteren? Daar is discussie over. Maar we hebben het insigne toch maar vast ingevoerd. We wilden niet langer wachten om mensen de erkenning te geven, die ze verdienen.’’

Bron: Algemeen Dagblad
http://www.ad.nl/binnenland/3380186/Vlu ... _held.html
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Moderator
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Sep 2008, 14:47
Locatie: Friesland

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Ed van Engeland » 28 Jul 2009, 16:06

Komt hiermee dan een einde aan het dragen van de US-CIB, omdat er een vergelijkbaar Nederlands onderscheidingsteken is? (vergelijk de kwestie gewondenstreep/Purple Heart?)
- sic Gloria transit Mundi -

ErikMuller
Berichten: 714
Lid geworden op: 26 Jun 2007, 21:44
Contact:

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor ErikMuller » 28 Jul 2009, 20:22

Zou wel wenselijk zijn. De gemiddelde Nederlandse militair draagt tegenwoordig meer speldjes op zijn uniform dan een scout :-(

Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Moderator
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Sep 2008, 14:47
Locatie: Friesland

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Ed van Engeland » 28 Jul 2009, 22:25

ErikMuller schreef:De gemiddelde Nederlandse militair draagt tegenwoordig meer speldjes op zijn uniform dan een scout -(


Substituut voor het gevoel ondergewaardeerd te worden, of spiegelen aan de (soms) uitbundige 'regen' van speldjes verleend door andere regeringen ("bling comes cheaper than blood") :cry:

Het doet me denken aan de uitspraak die destijds werd gemaakt door iemand van het ministerie "Het knoopsgat wil versierd zijn", m.a.w. mensen zoeken naar waardering [ mijn vertaling...].

Zoals al eerder op dit forum gememoreerd, blijkbaar wil de NL regering alleen waarderen hetgeen buitengewoon is, maar dan gaapt er een kloof tussen Den Haag en Uruzgan die niet overbrugbaar is binnen het huidige regime van decoraties, ofschoon ik aanneem dat Den Haag goed wordt geïnformeer vanuit het veld.
Is dan de perceptie van "militaire actie onder vijandelijke omstandigheden" gewijzigd? Blijkbaar wel bij sommige leden van de uitgezonden troepen, maar (nog) niet bij de opdrachtgevers. Het lopen van risico al beroepsomstandigheid laat zich schijnbaar slecht vertalen in tastbare bewijzen van erkenning, ofschoon ons decoratiestelsel al eerder met dergelijke dilemma's te maken had, die blijkbaar minder controverse opriepen, maar elke generatie heeft zijn eigen referentiekader. Overigens, het creëren van zulke eretekens verloopt langs trage paden, omdat dergelijke ereblijken zorgvuldige voorbereiding vergen, zonder uitzonderingen, opdat niemand zich miskend kan voelen.
Gemopper op het ministerie, of de regering, is begrijpelijk, vanuit compassie met de uitgezonden troepen, aan de andere kant, de traagheid en begrijpelijke beperkingen zijn eveneens verklaarbaar. Niet iedereen is even bijzonder, ziedaar het dilemma.

Ik denk dat het een goede zaak is, dat NL met gespitste oren het decoratiebeleid van andere staten volgt, zonder zelf daarin te (wilen) volgen of overdrijven. Wij zijn wij, en NL wil belonen dat wat bijzonder is. Anders geredeneerd, we hebben een beroepsleger; als je alleen dienst neemt voor de fraaie landschappen van de Veluwe of Noord-Brabant had je beter bij Staatsbosbeheer of het Veluws-Landschap of zo kunnen solliciteren; voor wat - hoort wat. We moeten niet verdrinken in sentimenten.

Ik hoop oprecht, dat iedereen die uitgezonden wordt ook weer heelhuids thuis komt, uiteindelijk is het wel een'"fuckin' job" en iemand moet het doen want dat is de politieke wil. Dat wordt beloond via reguliere en bijzondere wegen. Er wordt meer versierd dan alleen het knoopsgat; wie risico's loopt ontvangt daarvoor ook een gepaste beloning. En dat is meer dan gezegd kan worden dan van zeelieden die de bescherming van Nederlandse of NATO-militairen moeten missen als ze langs de Hoorn van Afrika en door de Arabische Zee moeten. Ook hen wens ik een behouden thuiskomst, al hebben ze minder zekerheden dan anderen die beschermd worden door militaire conventies en op enig lintje hoeven ze zeker niet te rekenen. Want zij zijn gewoon burgers die op een schip werken en nergens voor hebben gekozen.
- sic Gloria transit Mundi -

RD
Berichten: 343
Lid geworden op: 26 Jun 2008, 16:34
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor RD » 30 Jul 2009, 02:09

ErikMuller schreef:De gemiddelde Nederlandse militair draagt tegenwoordig meer speldjes op zijn uniform dan een scout :-(


Ik ben het helemaal met je eens. Misschien moeten de KL en de KMar eens beginnen om alle vaardigheidsspeldjes naar de lade van het dressoir te verbannen.

RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor RbP » 30 Jul 2009, 19:59

ErikMuller schreef:Het lopen van risico al beroepsomstandigheid laat zich schijnbaar slecht vertalen in tastbare bewijzen van erkenning, ofschoon ons decoratiestelsel al eerder met dergelijke dilemma's te maken had, die blijkbaar minder controverse opriepen, maar elke generatie heeft zijn eigen referentiekader.


Het hele gedoe rond het gevechtsinsigne had men vooraf kunnen voorzien en kunnen voorkomen als het decoratiebeleid defensie zoals het sinds 2001 bestaat gewoon goed was toegepast.

Internationale operaties waabij gevechtshandelingen plaatsvinden is expliciet aan de orde gekomen in het onderzoek van de Commissie Herziening Decoratiestelsel. De commissie heeft er toen voor gekozen om niet een soort van combat infantry badge in het leven te roepen, maar dit tot uitdrukking te laten komen in de toe te kennen herinneringsmedaille. Immers is het niet de waardering voor iemand die "voor het echie" heeft meegedaan en heeft de infanterist die buiten de poort beschoten is niet evenveel "voor het echie meegedaan" als de kanonnier van de panzerhouwitzer, de F16 vlieger de een bom afgooit, de arts die de gewonden behandeld en eigenlijk iedereen op het kamp die onder de dagelijkse dreiging van een raketaanval leeft (zoals de gebeurtenissen begin dit jaar aantoonden)? Dus zit eigenlijk niet iedereen in hetzelfde schuitje.

Ook het gevechtsinsigne is geen erkenning voor het risico dat iemand loopt. Je kan de hele uitzending buiten de poort zijn met logischerwijs een hoog risico op gevechtscontact, maar als je uieindelijk niet word beschoten krijg je toch echt geen gevechtsinsigne, een herinneringsmedaille zou dus meer op zijn plaats zijn.

De herinneringsmedaille in kwestie? Het Kruis van recht en vrijheid.

Rob
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 877
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Alex » 22 Aug 2009, 23:01

WEER GEVECHTSINSIGNES UITGEREIKT
TARIN KOWT / KANDAHAR - Zeven OMLT’ers hebben het gevechtsinsigne ontvangen voor hun deelname aan Operation Taki Ghar van 3 tot en met 11 juli. In die periode vond er minstens twee keer gevechtscontact plaats, met daarnaast de dreiging van bermbommen. Twaalf luchtmachtmilitairen kregen begin deze maand eveneens het gevechtsinsigne. Vier F-16- en acht Apachepiloten danken het ereteken aan geleverde luchtsteun in de periode mei tot augustus. Daarmee wisten ze grondtroepen te ontzetten uit een gevechtssituatie.

Bron: Defensiekrant 29, 2009
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 877
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Criteria voor het gevechtsinsigne

Berichtdoor Alex » 06 Sep 2009, 15:50

Het ‘Insigne voor Optreden onder Gevechtsomstandigheden’ – kortweg aangeduid als Gevechtsinsigne – wordt toegekend aan individuele militairen die hebben deelgenomen aan een militaire operatie, waarbij sprake was van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden.

Achtergrond
Na de afschaffing van de dienstplicht zijn Nederlandse militairen steeds meer ingezet in vredesoperaties of gebieden waarbij vaker geweld moet worden toegepast om vrede af te dwingen. Steeds vaker kwamen de militairen daarbij in direct vuurcontact met de tegenstanders. Vuurcontacten die variëren van urenlange gevechten tot enkele schoten over en weer. Met de toename van het aantal vuurcontacten nam ook de behoefte toe om zich als militair te onderscheiden van militairen die dergelijke risico’s niet meemaken.

Internationale gelijktrekking
Ook in internationaal verband leverde het vreemde situaties op. Bijvoorbeeld als Nederlandse militairen de Amerikaanse ‘Combat Infantry Badge’ kregen, terwijl anderen die in soortgelijke door Nederland geleide operaties niet ontvingen. Een onwenselijke situatie, en 1 van de redenen tot aanpassing van het decoratiestelsel uit 2001.

Toekenning
Het Insigne voor Optreden onder Gevechtsomstandigheden kan – met terugwerkende kracht tot 1 juni 2001 – worden toegekend aan:
â– Diegene die heeft deelgenomen aan een militaire operatie waarbij sprake is van vijandelijk optreden met direct vuur of hiermee vergelijkbaar gevechtscontact. Betrokkene moet volgens de geldende rules of engagement aan het gevechtscontact hebben deelgenomen. Binnen het begrip gevechtscontact valt iedere vorm van actief en adequaat handelen, anders dan acties uitsluitend in het kader van de persoonlijke veiligheid.
■Zelfmoordaanslagen, geïmproviseerde explosieven (IED’s), bermbommen, gerichte mortier- of raketaanslagen en luchtaanvallen worden bij de voordracht voor een gevechtsinsigne gerekend tot het in het vorige punt genoemde vijandelijke optreden.
■Het insigne kan in zijn of haar carrière slechts eenmalig aan een militair worden toegekend als erkenning voor het onder gevechtsomstandigheden kunnen functioneren.
â– Het insigne kan worden toegekend aan beroepsmilitairen, reservisten en aan gemilitariseerde burgers.
■De commandant in het inzetgebied dient de voordracht in via de hiërarchieke lijn.

Ovaal
Het Gevechtsinsigne beeldt een liggende ovale lauwerkrans uit met daaroverheen een blank wapen. De liggende ovale vorm is in Nederland nog niet eerder toegepast, wat het uniek maakt op het uniform. Op het dagelijks tenue wordt een bronskleurig insigne gedragen, onder meer om zich te onderscheiden van bijvoorbeeld de goudkleurige brevetten. Voor het gevechtstenue is er een stoffen uitvoering.

Bron: http://www.defensie.nl/onderwerpen/pers ... htsinsigne
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 877
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Niet gevochten, toch insigne

Berichtdoor Alex » 30 Jan 2010, 20:51

Gevechtsinsigne voor bemanning beschoten helikopter
26 januari 2010, 14.48 uur
De bemanning van de Cougar-transporthelikopter die in december 2009 een noodlanding moest maken nadat ze vanaf de grond waren beschoten, heeft afgelopen zaterdag het Gevechtsinsigne ontvangen. De versierselen werden uitgereikt door kolonel Peter Tankink, de commandant van de Nederlandse Air Task Force. Tankink sprak zijn bewondering uit voor de manier van handelen van de militairen: ”De bemanning heeft als team bijzonder professioneel gehandeld. Door hun teamwork zijn niet alleen slachtoffers voorkomen maar is de Cougar-helikopter voor de Koninklijke Luchtmacht ook behouden gebleven.” Op donderdag 10 december maakte de Cougar van het Defensie Helikopter Commando een noodlanding in het noorden van de Afghaanse provincie Kandahar. Vanaf de grond werd met kleinkaliberwapens op het toestel geschoten waarbij schade ontstond aan het aandrijfsysteem. De vliegers moesten het toestel snel aan de grond te zetten op een vooruitgeschoven basis. De beschadigde helikopter is een week na de noodlanding weer terugvervoerd naar Kandahar Airfield (KAF). In de loop van december is de Cougar naar Nederland getransporteerd en vervangen door een ander exemplaar.
De Koninklijke Luchtmacht heeft op dit moment 5 Cougar-transporthelikopters op KAF gestationeerd. In november 2009 bereikten zij het 4.000e vlieguur. De toestellen worden sinds augustus 2006 ter ondersteuning van de ISAF-missie ingezet. Daarbij transporteren zij personeel en materieel door het hele inzetgebied.

Bron: http://www.mindef.nl
Bijlagen
klu-gevechtsinsigne_a_tcm46-144317.jpg
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

HJdeSpanjaard
Berichten: 89
Lid geworden op: 09 Dec 2008, 20:00

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor HJdeSpanjaard » 03 Feb 2010, 22:04

hoeveel KL-ers wachten nu al jaren op de onderscheiding en krijgen hem (nog?) niet...

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 877
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Alex » 03 Feb 2010, 22:42

Verklaar u nader? Worden ze bij de KL niet uitgereikt dan?
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

HJdeSpanjaard
Berichten: 89
Lid geworden op: 09 Dec 2008, 20:00

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor HJdeSpanjaard » 03 Feb 2010, 22:54

incidenteel,
alleen niet met terug werkende kracht wat wel belooft is.
tot op heden alleen in de media opvallende gebeurtenissen worden deze onderscheidingen verleent. voor bijvoorbeeld de grootste militaire actie na Korea (Slag om Chora) zijn er nog 0 uitgereikt.

RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor RbP » 04 Feb 2010, 21:36

Kan me zo voorstellen dat het nog al een karwei is om alle TIC-rapporten door te spitten en de namen van betrokken militairen te verifiëren. Dan is het makkelijker om de militairen die recent in aanmerking zijn gekomen, maar alvast eerst hun gevechtsinsigne toe te kennen.

Daarbij kan ik me ook zo voorstellen dat men bij Afdeling Decoratiebeleid & Toekenning Onderscheidingen zijn handen vol heeft met de verwerking van de "normale stroom" herinneringsmedailles, en met de discussie over het Kruis voor Recht en Vrijheid voor Enduring Freedom, Active Endeavour, Tulip Guardian en Display Deterrence, en met een eventuele nieuwe gesp bij de HHR voor de hulpverlening in Haïti en met de aanvragen voor toekenning van het Mobilisatie Oorlogskruis, en met het herschrijven van het handboek onderscheidingen, en met......

Dit is geen goedpraten, doch slechts een droge constatering.

Rob
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)

Tiger
Berichten: 66
Lid geworden op: 06 Aug 2009, 19:25

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Tiger » 05 Feb 2010, 16:48

Wat ook nog van toepassing is, is het feit dat er nog geen metalen versies voor op het DT voorradig zijn, althans dat was 2 maanden geleden de stand van zaken, de versies die verstrekt zijn in Afghanistan zijn daar aangemaakt, klitteband met desert achtergrond en bruine "opdruk".

Dat uitzoeken zal wel mee vallen naar mijn weten dienen de gene die denken met terugwerkende kracht in aanmerking te komen zelf de nodige papieren in te vullen en het bewijs hiervoor aan te leveren, of ze moeten nog een commandant hebben die deze moeite met terugwerkende kracht nog voor hun wil nemen.

Maar goed het zal inderdaad eens tijd worden, ik ken lui die de toezegging gehad hebben ( meer dan een jaar geleden ) dat ze de gevechtsinsignes zouden ontvangen wanneer ze uit zouden komen voor gevechtsacties van meer dan 2,5 jaar geleden.

Groeten,
Marc.

Tiger
Berichten: 66
Lid geworden op: 06 Aug 2009, 19:25

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Tiger » 25 Feb 2010, 20:25

En zo zit er weer schot in de zaak, de metalen versies zijn gereed.

Ik moet aanstaande dinsdag bij Staf CLAS komen om een aantal handtekeningen te zetten onder verklaringen, zodat snel tot uitreiking overgegaan kan worden.

Komt nog een publiciteits campagne binnen Defensie over, gaat nu niet lang meer duren denk ik.

( mijn collectieve aanvraag is voor de 2e maal, nadat na de 1e maal de criteria waren gewijzigd, is januari 2009 de deur uitgegaan en had betrekking op gebeurtenissen in 2007. Dit ter indicatie van de duur van het geheel)

Groeten,
Marc.

HJdeSpanjaard
Berichten: 89
Lid geworden op: 09 Dec 2008, 20:00

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor HJdeSpanjaard » 07 Apr 2010, 13:20

Is er al een datum bekend?
mogelijk met veteranendag ?

RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor RbP » 07 Apr 2010, 19:39

In de nieuwste editie van "Landmacht" (te downloaden via mindef.nl) staat het stuk "Waar blijft mijn gevechtsinsigne" met wat achtergrond waarom het zo lang duurt.

"We willen iedereen zo snel mogelijk uitsluitsel geven’, aldus de kolonel (Nico van der Zee, Chef Kab CLAS). ‘Voor de afwijzingen zal dat niet lang meer duren. De voorlopige toezeggingen moeten wat langer wachten, omdat hun aanvraag voor een definitief “ja” ook langs de Afdeling Decoratiebeleid & Toekenning Onderscheidingen moet."

Zoals wel vaker bij defensie "Even geduld dus nog....."

Overigens hebben diegenen die zelf een aanvraag voor toekenning van het gevechtsinsigne hebben ingediend op grond van de Wet Dwangsom de mogelijkheid defensie in gebreke te stellen en min of meer een besluit af te dwingen. Dit kan echter alleen als je zelf de aanvraag hebt ingediend en als defensie acht weken na die aanvraag nog geen concrete termijn / datum heeft gegeven wanneer de aanvrager een besluit kan verwachten. Vraag is echter of dit carrière-technisch wel slim is.

Rob
Laatst gewijzigd door RbP op 09 Apr 2010, 17:47, 1 keer totaal gewijzigd.
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)

Tiger
Berichten: 66
Lid geworden op: 06 Aug 2009, 19:25

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Tiger » 07 Apr 2010, 20:05

Als aanvulling nog:
Voor het zomerverlof moeten de eerste uitgereikt zijn, het lag in de bedoeling dat dit medio mei zou gaan gebeuren maar door de achterstand van 3000 aanvragen ( alleen al voor CLAS ) duurt het allemaal wat langer.

De Chef staf van het kabinet CLAS was hier mee belast en heeft hiervoor de adviescommissie dapperheidsonderscheidingen ingehuurd deze bestaat uit een Kol BD en een Lkol BD, ik ben laatst bij ze geweest hiervoor.

Een belangrijke reden voor het late starten met de onderzoeken ligt in het feit dat de ministeriele beschikking pas nov ( even uit mijn hoofd) vorig jaar in de staatscourant is gepubliceert.
De metalen emblemen zijn ook ondertussen gereed. Over de draagwijze is nog niets bekendgesteld maar gelet op de omschrijving van het ontwerp dat de kleur brons is gekozen om onderscheid tussen de brevetemblemen te maken zal dat denk ik de locatie worden vor het embleem ( linker borst (hoog ) boven batons/wing )

Groeten,
Marc.

RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor RbP » 07 Apr 2010, 20:36

Ministerieel Besluit van 12 juni 2009, nr. DO 072/2009005315 gepubliceerd in Staatscourant 2009 nr. 10785, d.d. 17 juli 2009.
Datum ingang was twee dagen na publicatie in de Staatscourant.

Het eerste gevechtsinsige was voor 17 juli 2009 al uitgereikt, zoals uit de eerste bijdrage in dit onderwerp blijkt.

Dat "late publicatie in de Staatscourant" een belemmering is geweest voor onderzoek naar mensen die wel / niet in aanmerking komen is dus grote flauwekul.

Rob
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)

Tiger
Berichten: 66
Lid geworden op: 06 Aug 2009, 19:25

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Tiger » 31 Mei 2010, 19:17

Draagwijze wordt Krijgsmachtbreed (!) boven het naamplaatje rechterborst, voor CLAS betekent dit dat dit eventueel ten koste van een herinerringsembleem gaat, eigenlijk conform de bepaling voor de US CIB, CMB en CAB ( je mag er maximaal 2 dragen, dus elke combinatie tot een maximum van 2 is mogelijk).

Groeten,
Marc.

Gebruikersavatar
officier
Berichten: 489
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor officier » 17 Jul 2010, 15:56

In september worden de eerste gevechtsinsignes in Nederland uitgereikt aan militairen van elk krijgsmachtdeel. Dit heeft afgelopen week in de volkskrant gestaan.

Eindelijk, want zoals eerder in dit forum aangegeven zou dit al voor de zomer hebben plaatsgevonden. Ben benieuwd wie de insignes uit gaat reiken. Het is een onderscheiding die wordt toegekend door de CDS. Het lijkt me dan ook niets meer dan logisch dat hij de insignes gaat uitreiken.
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"

Tiger
Berichten: 66
Lid geworden op: 06 Aug 2009, 19:25

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor Tiger » 19 Jul 2010, 18:54

Van Uhm (CDS) zal er op bepaalde gelegenheden wel een paar uitreiken, maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat hij ze allemaal zal uitreiken ( 3500 aanvragen!!). Denk eerder dat dit op Bat/Sqn of vergelijkbaar niveau ( RVE-1) zal plaatsvinden.

Groeten,
Marc.

Gebruikersavatar
officier
Berichten: 489
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Re: Van Uhm reikt eerste gevechtsinsignes uit in Uruzgan

Berichtdoor officier » 20 Jul 2010, 09:08

Tiger schreef:Van Uhm (CDS) zal er op bepaalde gelegenheden wel een paar uitreiken, maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat hij ze allemaal zal uitreiken ( 3500 aanvragen!!). Denk eerder dat dit op Bat/Sqn of vergelijkbaar niveau ( RVE-1) zal plaatsvinden.


Ik doelde ook op de ceremonie die in september plaats zal vinden. En natuurlijk hangt het ook dan af van het aantal te onderscheiden militairen, maar ik kan me voorstellen dat de CDS er dan wel bij is. De ceremonie vindt overigens in Den Haag plaats.
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"


Terug naar “Vaardigheidsemblemen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten