Wijziging besluit HIM: gesp SPECIALE OPERATIES voortaan eenmalig

Voor militaire herinneringsmedailles bijv. naar aanleiding van een militaire missie.
Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 864
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Wijziging besluit HIM: gesp SPECIALE OPERATIES voortaan eenmalig

Berichtdoor Spraakverwarring » 06 Jul 2019, 14:07

Op 26 jun is een besluit van 9 april in het Staatsblad geplaatst. Het betreft voornamelijk redactionele wijzigingen en één inhoudelijke wijziging: de gesp "SPECIALE OPERATIES" wordt voortaan slechts eenmalig uitgereikt.

Uit de nota van toelichting:
Artikel 6 is eenvoudiger verwoord. Daarnaast is er een bepaling aan toegevoegd, die er op neerkomt dat er geen gesp wordt toegekend in verband met herhaalde deelname aan een speciale operatie, als bedoeld in artikel 1, onder jj, van het Besluit gespen Herinneringsmedaille Internationale Missies.
Een speciale operatie is meestal van zeer korte duur – aanzienlijk korter dan de dertig dagen, genoemd in art. 5, eerste lid, onder a –, maar vanwege de aard ervan is het effect op de militaire missie groot. Daarom is voor dit soort operaties afgeweken van de dertig dagentermijn en kan ook voor deelname aan een dergelijke operatie een Herinneringsmedaille Internationale Missies worden toegekend (art. 5, derde lid, onder a van dit besluit j° art. 1, onder jj, Besluit gespen Herinneringsmedaille Vredesoperaties).
Een herinneringsmedaille gaat vergezeld van een gesp. Voor herhaalde deelname aan eenzelfde missie wordt volstaan met toekenning van een gesp met het cijfer 2. Een derde deelname aan die missie leidt tot toekenning van een gesp met het cijfer 3, enzovoort. Plaatsing bij een eenheid die speciale operaties uitvoert, betekent voor de militair jaarlijks vele, vaak kortdurende, speciale operaties in dezelfde missie. Het derde lid van artikel 6 voorkomt dat de militair steeds weer een gesp wordt toegekend. Dat voorkomt een buitengewoon hoog cijfer op de gesp dat in geen verhouding staat met hetgeen binnen de Krijgsmacht gebruikelijk is. Voorts wordt ongewenste aandacht voor frequent aan speciale operaties deelnemende militairen vermeden. Tot slot past eenmalige toekenning van de gesp in een sober decoratiebeleid.

Het volledige wijzigingsbesluit is te vinden op deze link: https://zoek.officielebekendmakingen.nl ... 9-239.html
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

RD
Berichten: 343
Lid geworden op: 26 Jun 2008, 16:34
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Wijziging besluit HIM: gesp SPECIALE OPERATIES voortaan eenmalig

Berichtdoor RD » 06 Jul 2019, 22:50

Verbazingwekkend dat meerdere speciale operaties zelfs geen cijfertje meer waard zijn en deze bijzondere en vaak gevaarlijke acties worden gemarginaliseerd tot minder dan de Nijmeegse Vierdaagse. De betekenis van een onderscheiding is dat de drager zich heeft onderscheiden ten opzichte van hetgeen in de Krijgsmacht gebruikelijk is.

RvdM
Berichten: 14
Lid geworden op: 14 Mar 2018, 22:45

Re: Wijziging besluit HIM: gesp SPECIALE OPERATIES voortaan eenmalig

Berichtdoor RvdM » 09 Jul 2019, 16:31

Het eenmalig uitreiken van de gesp SO was voor de instelling al het plan, zie mijn reactie
http://onderscheidingenforum.nl/viewtopic.php?f=9&t=4763

RvdM
Berichten: 14
Lid geworden op: 14 Mar 2018, 22:45

Re: Wijziging besluit HIM: gesp SPECIALE OPERATIES voortaan eenmalig

Berichtdoor RvdM » 09 Jul 2019, 16:44

Persoonlijk kan ik daar niet zoveel van vinden, alhoewel er altijd personen zijn die zich 'benadeeld' voelen en hun eigen prestaties beter vinden dan die van de ander. Het is nu in ieder geval vastgelegd en daarmee is de kous af.

Wat me wel enigzins stoort, zijn al die mitsen, maren, ja, tenzij, nee behalve's. De lijst met missies en verschillende soorten uitzendingen die in aanmerking komen voor de HIM is inmiddels dusdanig groot dat dit misschien onvermijdelijk is, maar hierdoor gaat het 'onderscheidende' karakter misschien wel wat verloren.

hamerhaai
Berichten: 41
Lid geworden op: 05 Nov 2015, 17:06

Re: Wijziging besluit HIM: gesp SPECIALE OPERATIES voortaan eenmalig

Berichtdoor hamerhaai » 17 Jul 2019, 15:02

Wat me wel enigzins stoort, zijn al die mitsen, maren, ja, tenzij, nee behalve's. De lijst met missies en verschillende soorten uitzendingen die in aanmerking komen voor de HIM is inmiddels dusdanig groot dat dit misschien onvermijdelijk is, maar hierdoor gaat het 'onderscheidende' karakter misschien wel wat verloren. Gelukkig hebben we een sober decoratiebeleid waardoor het onderscheidend karakter al veelal verloren is gegaan. VN operaties, EU operaties, NAVO operaties....


Terug naar “Militaire Herinneringsmedailles”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast