2x Carnegiemedaille bij KCT

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 848
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

2x Carnegiemedaille bij KCT

Berichtdoor Spraakverwarring » 10 Okt 2015, 16:46

Commando’s geëerd voor heldendaden

2 commando’s kregen vandaag op hun kazerne in Roosendaal de medaille van het Carnegie Heldenfonds. Adjudant buiten dienst Willem Scheringa omdat hij 62 jaar geleden tijdens de watersnoodramp een familie het leven redde. Korporaal 1 Wim omdat hij op vakantie in Vietnam iemand uit een zinkend schip haalde. Niet eerder ontvingen leden van het Korps Commandotroepen deze heldenonderscheiding.

Beide mannen zetten hun leven op het spel om iemand anders leven te redden. Zo blijkt uit de gebeurtenissen die tot de onderscheiding leidden.

Adjudant b.d. Willem Scheringa

De nacht van 1 februari 1953, de watersnoodramp. De eenheid van de 21-jarige commando Willem Scheringa krijgt de opdracht een gezin (vader, moeder en 2 dochters) uit hun door water omsingelde huis te redden. Daarvoor moet iemand met een touw om zijn middel door het stromende water zwemmen. Scheringa biedt zich vrijwillig aan.

“Het vroor buiten, er dreven sneeuwvlokjes op het water”, vertelt de nu 82-jarige oud-commando. “Onderweg kwam ik nog vast te zitten in prikkeldraad, maar ik heb het gehaald.” Na de reddingsactie belandde Scheringa onderkoeld in het ziekenhuis. De volgende dag meldde hij zich weer bij zijn eenheid om te helpen.

Korporaal 1 Wim

Op vakantie in Vietnam maken de korporaal en zijn vrouw een 3-daagse boottocht. Ondanks het slechte weer gaat de cruise voor 12 mensen gewoon door. Binnen de kortste keren krijgt de storm vat op het schip waardoor het kapseist. Een oude dame valt in de stuurhut en kan er niet uit. Terwijl de ruimte volstroomt met water, trapt Wim de ruit in en brengt de vrouw in veiligheid.

Carnegiemedaille

De Stichting Carnegie Heldenfonds eert mensen die ‘met gevaar voor eigen leven het leven van anderen hebben gered of dat hebben geprobeerd’. Per jaar worden ongeveer 40 medailles uitgereikt zowel aan burgers als militairen. Omdat Defensie de particuliere onderscheiding erkent, mag hij op het uniform gedragen worden.

Bron: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/ ... eldendaden (hier ook foto's)
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 848
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: 2x Carnegiemedaille bij KCT

Berichtdoor Spraakverwarring » 13 Okt 2015, 18:21

Er is inmiddels ook een artikel in de Landmacht van deze maand: https://magazines.defensie.nl/landmacht ... e-medaille
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Re: 2x Carnegiemedaille bij KCT

Berichtdoor Roel » 14 Okt 2015, 07:21

Mooi dat deze personen deze medaille hebben gekregen. Gezien de acties toepasselijk. Ik blijf het wel jammer vinden dat de Medaille voor Menslievend hulpbetoon zo weinig wordt aangevraagd. Er zou eigenlijk een burgercomité moeten komen dat de aanvraagprocedure doorloopt omdat gemeentes en overheden het schijnbaar niet weten of doen.
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 848
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: 2x Carnegiemedaille bij KCT

Berichtdoor Spraakverwarring » 17 Okt 2015, 08:04

Iedereen kan natuurlijk iemand voordragen voor de Erepenning maar de procedure is niet bepaald laagdrempelig. Zoals uit het voorstelformulier blijkt, moet er minstens 1 ooggetuigeverklaring zijn, een situatieschets worden gemaakt en een politierapport worden meegeleverd. Aan de ene kant wel terecht natuurlijk voor zo'n hoge onderscheiding, aan de andere kant zullen weinig mensen de weg weten en dan ook nog zoveel moeite willen/kunnen doen.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen


Terug naar “Reddingsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast