Zoon verzetsheld Heemse neemt onderscheiding in ontvangst

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Zoon verzetsheld Heemse neemt onderscheiding in ontvangst

Berichtdoor Henk-Willem » 20 Jul 2014, 21:28

Zoon van verzetsheld Heemse neemt onderscheiding in ontvangst

Zoon Jan van verzetsechtpaar Slomp uit Heemse heeft vanmiddag de Yad Vashem onderscheiding voor z'n ouders in ontvangst genomen. Dat gebeurde in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

De Yad Vashem is de hoogste onderscheiding die Israël kan uitreiken, waarmee de ontvangers tot de 'Rechtvaardigen der Aarde' behoren. Het echtpaar Slomp heeft de onderscheiding postuum ontvangen voor het bieden van onderdak aan Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vader Frits, vaak Frits de Zwerver genoemd, was 1 van de oprichters van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. Omdat hij zelf predikant was en vanaf de kansel tegen de Duitse bezetter preekte, was hij zelf ook ondergedoken.

De onderscheiding was aangevraagd door de Joodse Rachel de Leeuw, inmiddels 96 jaar oud. Zij dook bij Slomp onder, nadat een eerder onderduikadres te gevaarlijk was geworden. Naast de onderscheiding worden ook de namen van de heer en mevrouw Slomp in de muur der rechtvaardigen gebeiteld. Die herdenkingsplek staat in Jeruzalem. Over de oorlogsgeschiedenis van de familie Slomp en Rachel de Leeuw wordt dinsdag op Radio Oost een documentaire uitgezonden tussen 17.30 uur en 18.00 uur.

BRON: RTV Oost
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten