Geen HIM voor missie Baltic Air Policing

Voor militaire herinneringsmedailles bijv. naar aanleiding van een militaire missie.
RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: Geen HIM voor missie Baltic Air Policing

Berichtdoor RbP » 27 Mar 2017, 13:41

René schreef:...V.w.b. de opmerking "dit was daadwerkelijk een missie": Nederland en Litouwen staan heel anders tegenover de status van de eFP. Voor Nederland is het een inzet, maar geen ernstinzet (mede omdat dit voor lead-nation Duitsland van zeer groot belang is, i.v.m. de dan noodzakelijke parlementaire goedkeuring)....


Aangezien BAP in aanmerking komt voor VVHO als zijnde een "andere door de Minister aangemerkte vorm van daadwerkelijke militaire inzet buiten Nederland" is er dus wel sprake van een "Ernst-inzet".Helaas is het zo dat het decoratiebeleid, het Veteranenbeleid en het uitzendingsbeleid niet op elkaar aansluiten. Zo komt het dus voor dat een "Ernst-inzet" zoals BAP niet in aanmerking komt voor de veteranenstatus of HIM, terwijl de inzet in het kader van Active Endeavour sinds jaren niet meer als Ernst-inzet aanmerkt en dus ook niet in aanmerking komt voor VVHO, maar wel voor de NAVO Article 5 Medal.

Nog een lange weg te gaan dus.

Rob
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 856
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: Geen HIM voor missie Baltic Air Policing

Berichtdoor Spraakverwarring » 27 Mar 2017, 16:57

RbP schreef:Aangezien BAP in aanmerking komt voor VVHO als zijnde een "andere door de Minister aangemerkte vorm van daadwerkelijke militaire inzet buiten Nederland" is er dus wel sprake van een "Ernst-inzet".Helaas is het zo dat het decoratiebeleid, het Veteranenbeleid en het uitzendingsbeleid niet op elkaar aansluiten.
Er zijn vele vormen van ernst-inzet die niet voor een specifieke medaille in aanmerking komen. Denk aan de dagdagelijkse inzet van de EODD bij het ruimen van explosieven uit (met name) WOII, de BIDKL die WOII slachtoffers bergt en identificeert, de KMar die de grenzen bewaakt, de vele inzetten in het kader van NATOPS (search, bewaken/beveiligen, UAV-inzet etc.) en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Baltic Air Policing en de enhanded Forward Presence zijn in weze gewoon hetzelfde wat we ruim 40 jaar in Duitsland deden tijdens de koude oorlog, maar dan in een nieuw jasje: paraat zijn in een gebied waar geen daadwerkelijk gewapend conflict is. Ik zie werkelijk niet in waarom dat een medaille zou moeten opleveren.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Re: Geen HIM voor missie Baltic Air Policing

Berichtdoor René » 27 Mar 2017, 22:48

Spraakverwarring schreef: Baltic Air Policing en de enhanded Forward Presence zijn in weze gewoon hetzelfde wat we ruim 40 jaar in Duitsland deden tijdens de koude oorlog, maar dan in een nieuw jasje: paraat zijn in een gebied waar geen daadwerkelijk gewapend conflict is.


Kan me niet herinneren dat we in Duitsland oefeningen van (ruim) vier aaneengesloten maanden hadden. :?
Wel dat je er geplaatst kon worden en er dan kon gaan wonen met het gezin.
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 866
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Geen HIM voor missie Baltic Air Policing

Berichtdoor Alex » 04 Mei 2017, 11:23

De missie is voorbij. In het nieuwsbericht wordt geen melding gemaakt van de BAP medaille, maar op de foto van de overdracht is wel te zien dat kapitein Bart de medaille draagt.
bap2.jpg


02-05-2017 | 15:10
Nederlandse F-16’s wisten in 4 maanden 10 Russische vliegtuigen te onderscheppen in door de Baltische Staten gecontroleerd luchtruim. 4 straaljagers, ondersteund door een 80-koppig detachement, bewaakten het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen tijdens de zogenoemde Baltic Air Policing-missie. Polen nam de NAVO-taak vandaag officieel over. Op de Litouwse basis Siauliai stonden 2 F-16’s continu paraat. Die stegen in een mum van tijd op zodra een civiel of militair toestel zonder toestemming, vliegplan of radiocontact het Baltische luchtruim invloog.
Zo ook een Antonov ‘Curl’ 26 transportvliegtuig. Detachementscommandant kapitein Bart: “De gevechtsleiding van Litouwen alarmeerde ons dat een ongeïdentificeerd vliegtuig in het verantwoordelijkheidsgebied vloog. Binnen enkele minuten kozen onze F-16’s het luchtruim. Toen we naderden bleek het te gaan om een militair Russisch toestel. We begeleidden de Antanov naar het internationale luchtruim en keerden daarna terug naar onze thuisbasis.” De F-16’s hadden ook een keer een ontmoeting met een formatie Sukhoi 24 ‘Fencer’, een 2-motorig jachtvliegtuig.
NAVO-partners bewaken bij toerbeurt het luchtruim van het landentrio. De saamhorigheid binnen de NAVO staat bij Nederland hoog in het vaandel. Commandant der Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt: “We moeten niet vergeten dat de veiligheid in Europa wordt bepaald door solidariteit binnen de NAVO, niet per land. De F-16’s keerden vanmiddag terug op hun thuisbases Volkel en Leeuwarden.

Bron: https://www.defensie.nl/organisatie/luc ... -luchtruim
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe


Terug naar “Militaire Herinneringsmedailles”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast