Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Voor militaire herinneringsmedailles bijv. naar aanleiding van een militaire missie.
RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor RbP » 10 Jun 2015, 12:20

Een hele trits wijzigingen van het besluit Gespen HVO. Daarbij ook de instelling van een gesp "Speciale operaties" voor personeel dat inlichtingenoperaties heeft ondersteund, en een gesp voor de VPD waarbij expliciet wordt afgeweken van de eis dat er sprake moet zijn van een aaneengesloten periode (van 30 dagen).

Bron: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2015-15429.html
Bijlagen
Gespen Wijzigingsbesluit stcrt-2015-15429.pdf
(246.86 KiB) 96 keer gedownload
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 856
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor Spraakverwarring » 10 Jun 2015, 20:13

Een HVO met gesp VPD vind ik een vreemde eend in de bijt. Het betreft hier immers geen vredesoperatie maar gewoon het beschermen van onder Nederlandse vlag varende civiele schepen tegen "gewone" criminelen. Dat je vervolgens de 30 dagen voor die gesp ook kunt "sprokkelen" is ook een novum.

Dan de gesp "speciale operaties", met als eis "De HVO-gesp Speciale Operaties kan worden uitgereikt aan militair personeel dat inlichtingenoperaties heeft ondersteund". Da's wel heel generiek geformuleerd. Kan dus ook in Nederland zijn? Bovendien worden dit soort operaties ook niet met een artikel 100-brief gemeld...

De medaille komt wel steeds meer van de oorspronkelijke doelstelling af te staan. Enige wat nog mist is een gesp "binnenlandse operaties" of "nationale operaties" en dan is de HVO een generieke "medaille operationeel optreden" geworden in plaats van een medaille voor vredesoperaties.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Hbo
Berichten: 80
Lid geworden op: 24 Mei 2013, 13:33

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor Hbo » 12 Jun 2015, 14:47

Ik heb zelf niets toe te voegen op de 2 eerdere berichten. Het decoratie stelsel met betrekking tot de diverse (militaire) missies en het gespen systeem is al lang een vast onderwerp hier op het forum. De meesten die zich bemoeien met dit onderwerp op het forum zijn (voormalig) militairen en veelal staan de neuzen dezelfde kant op. Ik neem aan dat de minister ook op dit gebied allerlei militaire consultants in haar buurt heeft die haar adviseren op het gebied van instellen en toekennen van medailles en gespen, zou ze dan niet vanuit bepaalde hoeken dezelfde geluiden en bezwaren moeten horen die af en toe hier op het forum de revue passeren? Wellicht zijn er hier mensen die wat dichter op het vuur zitten/ hebben gezeten en die mij eens een beeld kunnen schetsen van hoe zoiets gaat?

Gebruikersavatar
officier
Berichten: 486
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor officier » 12 Jun 2015, 15:14

Hbo schreef:Ik neem aan dat de minister ook op dit gebied allerlei militaire consultants in haar buurt heeft die haar adviseren op het gebied van instellen en toekennen van medailles en gespen, zou ze dan niet vanuit bepaalde hoeken dezelfde geluiden en bezwaren moeten horen die af en toe hier op het forum de revue passeren? Wellicht zijn er hier mensen die wat dichter op het vuur zitten/ hebben gezeten en die mij eens een beeld kunnen schetsen van hoe zoiets gaat?
Advies aan de minister wordt onder andere gedaan vanuit het POD (Periodiek Overleg Decoraties). Hierin zitten onder andere het hoofd van het cluster onderscheidingen en chef kabinet van de CDS. Helaas betekent dit niet dat het POD altijd de regelgeving volgt of "dezelfde kijk op onderscheidingen heeft" als de mensen hier op het forum. Gelukkig wordt er af en toe ook geluisterd naar mensen van buiten af. Zie ook hier
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"

Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor René » 12 Jun 2015, 16:08

officier schreef:Advies aan de minister wordt onder andere gedaan vanuit het POD (Periodiek Overleg Decoraties). Hierin zitten onder andere het hoofd van het cluster onderscheidingen en chef kabinet van de CDS.


Helaas is slechts het hoofd van het cluster onderscheidingen de enige vast factor.
De anderen zijn militaire functionarissen die én vanwege hun functie zitting hebben in het POD, hetgeen op voorhand niets zegt over hun kennis over dit onderwerp, én na enige tijd van functie veranderen en worden opgevolgd door een nieuwe functionaris.
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 856
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor Spraakverwarring » 12 Jun 2015, 16:14

Worden dit soort besluiten eerst nog aan de bonden voorgelegd (waar hier en daar ook wel de nodige kennis aanwezig is) of gebeurt dat alleen achteraf of misschien wel überhaupt niet?
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor René » 12 Jun 2015, 21:53

Spraakverwarring schreef:Worden dit soort besluiten eerst nog aan de bonden voorgelegd (waar hier en daar ook wel de nodige kennis aanwezig is) of gebeurt dat alleen achteraf of misschien wel überhaupt niet?


Negatief.
De bonden moeten het (ook) vernemen uit de media of uit de Staatscourant.

Slechts in enkele gevallen zijn de bonden vooraf bekend met het voornemen tot het toekennen van een herinneringsmedaille.
Namelijk wanneer het gaat over het toevoegen van een missie aan een van de tabellen van de Regeling VVHO.
Dan wordt tevens gemeld dat het het evt. toekennen van een onderscheiding (standaard tekst: de HVO), op dat moment, voor ligt bij het POD.
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 856
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor Spraakverwarring » 13 Jun 2015, 17:46

Vroeg ik me trouwens af bij die VPD-gesp... Krijg men die eenmalig als men 30 dagen bij elkaar heeft gesprokkeld of voor iedere extra 30 dagen een nieuwe cijfergesp zoals ook bij de andere gespen (dus 2-VPD etc.). Heb toch de indruk dat het onvoldoende doordacht is.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Hbo
Berichten: 80
Lid geworden op: 24 Mei 2013, 13:33

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor Hbo » 14 Jun 2015, 09:10

Bedankt voor jullie reacties.
Ik denk trouwens dat de gesp eenmalig wordt verstrekt. Om nu in aanmerking te komen voor de HVO met VPD gesp moet men veelal 2 of 3 beveiligingstochten doen. De VPD gesp staat dus al niet voor een x-aantal inzetten, als je dan ook een 2-VPD gesp of 3-VPD gesp toekent, zegt dat al helemaal niets en het wordt nog onoverzichtelijker.
Ik denk dat de HVO niet terecht wordt toegekend, maar ik denk dat de HVO ook niet de aangewezen medaille is voor andere antipiraterij missies. Echter ben ik wel van mening dat waar personeel gelijk werkt doet, gelijk beloond moet worden. Financieel was dat al en sinds vorig jaar mogen ze zichzelf ook al veteraan noemen. Ik denk dat als beveiligingstrips vanaf het begin allemaal langer dan 30 dagen hadden geduurd er vanaf het begin al de HVO was toegekend met numerieke gesp, dat is gelukkig niet zo en dus wordt er nu gebruik gemaakt van een mogelijkheid in het Besluit Herinneringsmedaille Vredesoperties die al vanaf de instelling ervan bestaat. Nogmaals ik denk dat er veel meer 'missies' zijn die ondanks een artikel 100 brief vanwege hun aard niet thuishoren onder de noemer Vredesoperatie, en de antipiraterij missies vallen daar mijns inziens zeker onder. Feit blijft dat zolang er geen onderscheiding wordt gecreëerd voor ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving (o.i.d.) zal de HVO in toenemende mate worden mis-/gebruikt voor alle militaire inzetten en dan zal deze onderscheiding steeds meer een generieke onderscheiding worden.

Wat ik me alleen dan nog afvroeg(en dan zal ik on-topic blijven ;)).
Puur hypothetisch gesproken, men zou volgend jaar overgaan tot instelling van een nieuwe onderscheiding bijvoorbeeld: Herinneringsmedaille bij Rechtshandhaving. Kan men dan na heroverweging van alle missies, bij bepaalde missies met terugwerkende kracht de HVO vervangen voor deze nieuwe onderscheiding? Is het dan aan de gedecoreerde om zijn medaille om te ruilen voor de nieuwe onderscheiding of zal iedereen die dan de HVO al in bezit heeft de nieuwe onderscheiding erbij krijgen?
Anders gezegd men besluit volgend jaar dat voor OEF niet de HVO maar KRV toe te kennen, krijgen alle deelnemers van OEF dan ook KRV naast hun HVO, of is het dan de keuze van de gedecoreerde zelf om zijn HVO om te ruilen van een KRV?

Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor René » 14 Jun 2015, 11:26

Hbo schreef:Puur hypothetisch gesproken, men zou volgend jaar overgaan tot instelling van een nieuwe onderscheiding bijvoorbeeld: Herinneringsmedaille bij Rechtshandhaving. Kan men dan na heroverweging van alle missies, bij bepaalde missies met terugwerkende kracht de HVO vervangen voor deze nieuwe onderscheiding? Is het dan aan de gedecoreerde om zijn medaille om te ruilen voor de nieuwe onderscheiding of zal iedereen die dan de HVO al in bezit heeft de nieuwe onderscheiding erbij krijgen?
Anders gezegd men besluit volgend jaar dat voor OEF niet de HVO maar KRV toe te kennen, krijgen alle deelnemers van OEF dan ook KRV naast hun HVO, of is het dan de keuze van de gedecoreerde zelf om zijn HVO om te ruilen van een KRV?


Er bestaat een mogelijkheid om de HVO in te trekken.
Artikel 10 lid 1 van het Besluit HVO stelt: "Onze Minister kan de toekenning intrekken op grond van feiten of omstandigheden waarvan hij bij de toekenning redelijkerwijs niet op de hoogte kon zijn en op grond waarvan de toekenning niet zou hebben plaatsgehad."

'Onze Minister' kan in dit geval redelijkerwijs stellen dat op het moment van toekennen nog niet bekend was dat er een Herinneringsmedaille voor rechtshandhaving zou worden ingesteld.
Dit gaat echter niet op voor missies waarvoor het KRV de enige juiste herinneringsmedaille is. Deze bestond immers én was al aangewezen voor specifieke inzet, alvorens dit soort inzet ook daadwerkelijk plaats ging vinden.

Artikel 10 lid 2 van het Besluit HVO geeft ook antwoord op de tweede vraag: "Na intrekking als bedoeld in het eerste lid is de betrokkene niet langer gerechtigd de aan de toekenning verbonden versierselen te dragen en worden deze samen met de oorkonde onverwijld aan Onze Minister teruggegeven."
De HVO zal moeten worden teruggeven en worden vervangen door de nieuw toegekende onderscheiding.

Bron: http://www.onderscheidingen.nl/nl/publicaties/besluit/staatsblad/stb2001_186.html
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor René » 14 Jun 2015, 11:34

Het voorgaande gezegd hebbende.

Persoonlijk denk ik dat er van een instelling van een Herinneringsmedaille voor rechtshandhaving geen sprake zal zijn.
Reeds enige jaren (!) zijn er individuen en een (militaire) vakbond druk doende om dit voor elkaar te krijgen.
Continue blijven hun inspanningen echter onbeantwoord: Formele verzoeken aan de Minister van Defensie en de CDS, om hierover in gesprek te gaan, worden niet beantwoord.
Of hen wordt, door de belangrijkste adviseur van de minister op dit vlak, te verstaan gegeven dat er 'vooruit' moet worden gekeken en niet 'achteruit'.
'Wat gedaan is, is gedaan en wordt niet teruggedraaid'. (Dit laatste gaat ook op voor het niet toekennen van het KRV aan de militairen die deel hebben genomen aan de SFTG-A, zij die door de Regering onder het oorlogsrecht uitgezonden zijn naar Afghanistan.)
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 856
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor Spraakverwarring » 14 Jun 2015, 17:52

René schreef:Of hen wordt, door de belangrijkste adviseur van de minister op dit vlak, te verstaan gegeven dat er 'vooruit' moet worden gekeken en niet 'achteruit'. 'Wat gedaan is, is gedaan en wordt niet teruggedraaid'.
In feite staat hier met zoveel woorden dat men eigenlijk prima weet dat het niet klopt maar men wil er niets aan doen. Je zou haast gaan denken dat men het decoreren van personen voor geleverde prestaties eigenlijk maar als een vervelende bijkomstigheid beschouwd. Maar goed, het niet willen herstellen van gemaakte fouten of omissies of pas na zeer lang zeuren van buitenaf staat wat dat betreft bij Defensie in een lange traditie, de voorbeelden daarvan halen regelmatig het nieuws (b.v. Affaire Spijkers, schadevergoeding veteranen, MWO 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade om er eens een paar te noemen). En in die context is een verkeerde medaille misschien zelfs wel klein bier...
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor René » 14 Jun 2015, 20:27

Spraakverwarring schreef:In feite staat hier met zoveel woorden dat men eigenlijk prima weet dat het niet klopt maar men wil er niets aan doen.


Dat is (helaas) niet waar. Ze hebben er wel wat aan gedaan.
Bij het aanpassen van het Besluit HVO in verband met toekenning van de herinneringsmedaille aan civiele experts (Besluit van 26 juni 2013) hebben ze gelijk een extra artikel toegevoegd: artikel 1 lid 4. "Onze Minister kan operaties waarbij inzet of ter beschikking stellen van de krijgsmacht ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk heeft plaatsgevonden, gelijkstellen met een vredesoperatie."

Het is op grond van deze toevoeging dat de HVO (nu terecht) kan worden toegekend voor de Patriot-missie in Turkije en de VPD's.
Beide zijn immers missies ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk. Direct (VPD's) of indirect, via het NAVO-verdrag (Patriot-missie).
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: Nieuwe operaties en gespen bij HVO

Berichtdoor RbP » 16 Jun 2015, 20:40

René schreef:
Spraakverwarring schreef:In feite staat hier met zoveel woorden dat men eigenlijk prima weet dat het niet klopt maar men wil er niets aan doen.


Dat is (helaas) niet waar. Ze hebben er wel wat aan gedaan.
Bij het aanpassen van het Besluit HVO in verband met toekenning van de herinneringsmedaille aan civiele experts (Besluit van 26 juni 2013) hebben ze gelijk een extra artikel toegevoegd: artikel 1 lid 4. "Onze Minister kan operaties waarbij inzet of ter beschikking stellen van de krijgsmacht ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk heeft plaatsgevonden, gelijkstellen met een vredesoperatie."

Het is op grond van deze toevoeging dat de HVO (nu terecht) kan worden toegekend voor de Patriot-missie in Turkije en de VPD's.
Beide zijn immers missies ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk. Direct (VPD's) of indirect, via het NAVO-verdrag (Patriot-missie).


Al dan niet bewust is bij het instellen van gespen voor betreffende operaties niet vermeld dat het om operaties gaat die op grond van artikel 1, vierde lid van het Besluit HVO gelijkgesteld worden met een vredesoperatie. Ook de toelichting bij betreffende wijzigingsbesluiten spreekt alleen over "vredesoperaties" en niet (ook) over "operaties gelijkgesteld met een vredesoperatie". Daardoor ontbreekt een eenduidig overzicht van toekenning van de HVO aan operaties gelijkgesteld met een vredesoperatie op grond artikel 1, derde en vierde lid van het Besluit HVO).

Belangrijker nog (althans naar mijn persoonlijke beleving), ontbreekt daarmee ook elke formele motivering waarom een specifieke operatie gelijkgesteld wordt met een vredesoperatie.

Rob
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)


Terug naar “Militaire Herinneringsmedailles”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast