Mexicaanse orde voor kunstrebel Jan Hendrix

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 872
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Mexicaanse orde voor kunstrebel Jan Hendrix

Berichtdoor Alex » 28 Mar 2012, 19:48

'Naarmate je de levensweg bewandelt, verandert onschuld in kritische observatie', aldus kunstenaar Jan Hendrix. Op de Mexicaanse ambassade in Den Haag kreeg hij een hoge Mexicaanse onderscheiding.
Jan Hendrix is van geboorte Nederlander, maar jaren geleden is hij min of meer geadopteerd door Mexico. Hendrix werd in februari van dit jaar onderscheiden met de 'Orden del Águila Azteca '- de Orde van de Azteekse Adelaar - een erkenning voor zijn 'uitstekende diensten voor het land en de mensheid'.
De kunstenaar woont al sinds 1970 in Mexico. 'De laatste dertig jaar heb ik steeds meer ingezoomd op details van het landschap.' Hierdoor werd hij zich steeds bewuster van de 'deplorabele toestand' waarin de aarde verkeert. 'Dat is het moment waarop ook andere overwegingen een rol gaan spelen, zoals politieke'.
In zijn werk doet de natuur een aanval op het stedelijke landschap. Een voorbeeld is het kristallen plafond van de boekwinkel Rosario Castellanos, in het culturele centrum Bella Época, in Mexico Stad. Het werk vertakt zich letterlijk boven de hoofden van de bezoekers, in volledige harmonie met de boekwinkel. 'Het is een soort guerrilla waarbij de natuur de stedelijke visie infiltreert', bevestigt Hendrix. Een ander voorbeeld is 'Refugio' (Schuilplaats), op het centrale plein van de stad Puebla. Een wit gelakte aluminium structuur rijst op te midden van de bomen. De aanwezigheid van de natuur wordt hierdoor benadrukt. 'Refugio is een levend kunstwerk dat open staat voor de interpretatie van elke bezoeker', zegt Hendrix. De voorbijgangers hebben het een andere naam gegeven 'de kiosk'. Nu heeft het volgens Hendrix een eigen betekenis gekregen. Bijvoorbeeld als ontmoetingspunt waar pasgetrouwde stelletjes zich laten fotograferen.
Jan Hendrix is geboren in Maasbree in het zuiden van Nederland, in een boerenfamilie, die niet veel op had met de aspiraties van de jonge kunstenaar. Op school had hij voor alle vakken een onvoldoende, behalve voor tekenen. Toen hij 17 jaar was verliet hij zijn ouderlijk huis en ging hij naar de kunstacademie in Den Bosch. Maar daar werd hij al gauw weggestuurd vanwege zijn rebelse gedrag.
Op uitnodiging van de Japanse artiest Shinkichi Tajiri trad hij toe tot 'Ateliers 63' in Haarlem, in die jaren de meest revolutionaire kunstopleiding in Nederland. Vanaf dat moment ontwikkelde hij via de dans en de film een multidisciplinaire visie op de kunst. In 1975 kreeg hij een beurs van het Ministerie van Cultuur om de landschapsschilderkunst in Mexico te bestuderen. 'Ik moet zeggen dat het klimaat in Mexico zeer gunstig is voor een artiest', vertelt Hendrix. 'Ik kwam hier voor zes maanden en ik heb het gevoel dat die beurs nog steeds niet is afgelopen. Het land is als een magneet, het heeft een enorme verleidingskracht.'

Bron: http://www.rnw.nl/nederlands/article/me ... an-hendrix
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Terug naar “Amerikaans continent”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast