Nederlandse vertaler weigert Poesjkin-medaille om Poetin

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 828
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Nederlandse vertaler weigert Poesjkin-medaille om Poetin

Berichtdoor Alex » 08 Sep 2014, 09:57

De Nederlandse vertaler Hans Boland weigert de door Rusland aan hem toegekende Poesjkin-medaille uit protest tegen “gedrag en denkwijze” van Vladimir Poetin. Het gaat om de hoogste Russische onderscheiding op cultureel gebied, die de regering eens per jaar aan een aantal Russen en buitenlanders aanbiedt, schrijft NRC Weekend.
Boland (1951) zou de medaille krijgen vanwege zijn veelgeprezen vertalingen van een groot aantal klassieke Russische auteurs, onder wie Poesjkin, Dostojevski en Achmatova, en vanwege zijn verdiensten op onderwijskundig en cultureel gebied. De onderscheiding zou op 4 november door Poetin persoonlijk aan Boland worden uitgereikt, tijdens een receptie voor de Dag van de Eenheid, een belangrijke nationale Russische feestdag.
In een brief, gericht aan de Fjodor Voronin, cultureel attaché bij de Russische ambassade te Den Haag, schrijft Boland dat hij zeer vereerd is met de toekenning van de medaille, maar dat hij hem niet kan accepteren:
“Als vertaler van bijna het volledige werk van Poesjkin, gedrenkt in zijn geest en mijzelf welhaast zijn schim wanend, kan ik niet anders dan oprecht zijn en nergens doekjes om winden; als vurige apostel – een beter woord vind ik niet – van Anna Achmatova, voor wie ik een grenzeloze eerbied koester, moet ik hard zijn wanneer de waarheid dat verlangt. Een dergelijk eerbetoon als u mij biedt zou ik in de grootst mogelijke dank ontvangen, ware daar niet uw president, wiens gedrag en denkwijze ik veracht en haat. Hij vormt een zeer groot gevaar voor de vrijheid en vrede op onze planeet. […] Iedere relatie tussen hem en mij, tussen zijn naam en die van Poesjkin, is walgelijk en onverdraaglijk.”
In een schriftelijke reactie aan Boland laat attaché Voronin weten dat de reactie van Boland hem vanzelfsprekend danig van zijn stuk brengt, maar dat hij hem dankt voor zijn oprechtheid en “prachtige woorden aan het adres van mijn grote landgenoten”.

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/06/ned ... om-poetin/
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Terug naar “Europees continent”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast