“Hoge Poolse onderscheiding is eervol; aanleiding is triest”

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

“Hoge Poolse onderscheiding is eervol; aanleiding is triest”

Berichtdoor Henk-Willem » 27 Jun 2012, 13:04

Vier medewerkers van FNV Bondgenoten hebben hoge Poolse onderscheidingen gekregen vanwege hun inzet voor de verbetering van de omstandigheden van Poolse werknemers in Nederland. De onderscheiding werd dinsdagmiddag 26 juni op de ambassade van Polen uitgereikt.

Andreas Prochniak, Stanislaw Bernas en Wim Baltussen kregen allen het Gouden kruis van Verdienste. Ola Chojecka kreeg het Bronzen kruis van Verdienste. Baltussen is bestuurder in de agrarische sector. Hij heeft veel gedaan om de aspergeteeltster in Someren aan te pakken, die werknemers onder verschrikkelijke omstandigheden liet werken. Baltussen heeft ook hard gewerkt aan de oprichting van Fair Produce NL: een keurmerk voor maatschappelijk verantwoorde geteelde champignons. Chojecka en Prochniak hebben zich de afgelopen jaren ingezet voor Poolse seizoenarbeiders door bij ze langs te gaan en problemen die speelden, aan te pakken. Bernas verzorgt als vrijwilliger in Rotterdam al jaren een wekelijks spreekuur waar Poolse landgenoten met vragen terecht kunnen.

De onderscheiding vervult Baltussen met trots, hoewel het volgens hem geen reden is tot vreugde. Baltussen: “Zo lang er in de agrarische sector nog steeds werknemers uit Polen en andere Oost-Europese landen in schandalige omstandigheden werken, waarbij onderbetaling, extreem lange werkdagen en pure intimidatie schering en inslag zijn, is er weinig reden tot feestvieren. Of het nu om de teelt van asperges, aardbeien of champignons gaat, telkens blijkt dat er werkgevers zijn die hun medewerkers echt als de allerlaatste kostenpost beschouwen. Met alle gevolgen van dien.”

FNV Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk: “We hebben als vakbeweging in Nederland veel bereikt: ontslagbescherming, pensioen, menselijke werktijden. Toch zijn er veel werkgevers die continue door de mazen heen kruipen, regels aan hun laars lappen en Poolse collega’s onder extreem slechte omstandigheden laten werken en onderbetalen. Ik ben er trots op dat onze mensen iedere dag op vele plekken in Nederland weer keihard werken om dit aan te pakken. En niet alleen in de agrarische sector, maar ook op bouwplaatsen als de Eemshaven, in de transport en de distributiecentra van supermarkten. Daar zie je Nederland van zijn slechtste kant. Het slopen van de arbeidsvoorwaarden en het verslechteren van omstandigheden is al een tijd gaande. Met vakbondswerk werken wij eraan om voor gelijk werk, gelijk loon te realiseren. De uitholling van contracten en verdringing van Nederlanders op de arbeidsmarkt moet stoppen. Polen en Nederlanders trekken daarbij samen op. Dat is ook Europa. Samen optrekken is ook belangrijk gezien de aanval van de Kunduz-coalitie uit Den Haag, waarmee een sociale woestijn dreigt te ontstaan.”

De komst van het keurmerk Fair Produce NL is een mooi voorbeeld van de jarenlange strijd van FNV Bondgenoten voor betere arbeidsomstandigheden. Maar het keurmerk betekent niet dat nu de champignonsector volkomen ‘schoon’ is.

Baltussen: “Er is nog heel veel mis. Weliswaar vragen steeds meer telers het keurmerk aan, maar er zijn nog steeds veel bedrijven, die het niet zo nauw nemen met de regels. Een paar maanden geleden op een bijeenkomst van Fair Produce constateerde minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat in de champignonsector zeventig procent van de productie op dubieuze manier tot stand komt. Een sector ook waar door toedoen van de werkgevers al sinds 2004 geen cao meer is.”

De conclusie is dus dat de onderscheiding eervol is, maar de aanleiding triest. Baltussen: “We krijgen een onderscheiding omdat we ons inzetten voor iets dat volstrekt normaal zou moeten zijn. Namelijk dat Polen, maar ook andere Oost-Europeanen, in Nederland tegen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en onder goede arbeidsomstandigheden moeten kunnen werken.”

BRON: AGF.nl
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Europees continent”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten