Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG)

BNMO, etc.
Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2508
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG)

Berichtdoor Roel » 17 Sep 2007, 13:21

Het genootschap kent twee eremedailles: de Plancius- en de Veth-medaille. De Plancius-medaille is bestemd voor personen, die zich in het bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de geografie. De Veth-medaille eert personen, die een grote bijdrage hebben geleverd aan de geografie, en met name voor activiteiten binnen het genootschap. Beide medailles zijn vernoemd naar grote geografische voormannen.


De Plancius-medaille

Afbeelding

De Plancius-medaille is vernoemd naar Pieter Platevoet, later Petrus Plancius, die in 1552 in West-Vlaanderen werd geboren. Na zijn schoolopleiding studeerde hij theologie in Duitsland en Engeland. Op 24-jarige leeftijd werd hij beroepen als predikant, eerst in verschillende plaatsen in Vlaanderen, later in Brussel. Na de belegering van Brussel door Parma in 1585 vluchtte Plancius naar Amsterdam, waar hij het beroep van predikant weer opnam en dat tot zijn dood in 1622 zou blijven uitoefenen. Hij was een invloedrijk theoloog.

Het is des te verwonderlijker dat hij daarnaast een van de belangrijkste cartografen van zijn tijd was. Plancius tekende zelf kaarten, de bekendste dateert uit 1590. In 1592 bracht hij zijn grote wereldkaart uit en vestigde daarmee zijn reputatie. Hij vervaardigde verder een aantal kaarten van de buiten-Europese kusten en, samen met Willem Barentsz, een kaart van het Middellandse zeegebied.

Verder publiceerde hij journalen, zeemansgidsen, navigatieboeken en ontwikkelde hij een nieuwe methode voor de bepaling van de geografische lengte. Bovendien introduceerde hij het gebruik van de Mercator-projectie voor de zeekaarten. Zijn rol als centraal verzamelpunt van allerlei soorten informatie, die hij functioneel maakte voor andere kaartenmakers, was van grote betekenis.

Plancius speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Verenigde Oost- en ook de West-Indische Compagnie, zowel financieel als voor de uitrusting met kaartmateriaal. Hij heeft vanwege zijn aardrijkskundige beschrijvingen en zijn activiteiten als cartograaf de aanzet gegeven voor de spectaculaire groei van de Nederlandse cartografie in de zeventiende eeuw. Plancius was een grote stimulator van de Nederlandse zeevaart.

Toekenning Plancius-medaille:

1921 dr. ir J.W. IJzerman
1926 dhr. Ph. C. Visser
1928 dhr. Penck
1930 dr. G.A.F. Molengraaff
1930 Sir Francis Younghusband
1933 dhr. Sven A. Hedin
1957 prof. dr. ir. F.A. Vening Meinesz
1959 Sir Vivian Fuchs
1998 prof. dr. Herman Verstappen
2000 prof. dr. Ferdinand Jan Ormeling
2001 prof. dr. Herman van der Wusten
2003 prof. dr. G.A. Hoekveld
2006 prof. dr. J.M.G. Kleinpenning
2007 prof. dr. G. Schilder

De Veth-medaille

Afbeelding

De Veth-medailles zijn veel later ingesteld dan de Plancius-medailles, namelijk bij het 80-jarig bestaan van het KNAG in 1953. Deze medailles zijn bestemd voor personen die zich onderscheiden door bijzondere prestaties op het gebied van de aardrijkskundige wetenschappen. In tegenstelling tot de Plancius-medailles worden de Veth-medailles hoofdzakelijk uitgereikt aan personen, die zich ook binnen het KNAG verdienstelijk hebben gemaakt. De Veth-medaille is vernoemd naar prof. dr. Pieter Johannes Veth (1814-1895), de eerste voorzitter van het Aardrijkskundig Genootschap (1873-1884). Hij was indoloog, verbonden aan het Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde te Leiden en onder meer de auteur van het gezaghebbende werk: Java, geografisch, etnologisch, historisch. Veth zette zich in voor de toename van de geografische kennis van onze toenmalige koloniën, en met name voor de uitrusting van expedities. Hij nam het initiatief voor de oprichting van het Tijdschrift van het KNAG. Bij zijn terugtreden als voorzitter wordt Veth benoemd tot erelid van het genootschap. Na zijn overlijden wordt als eerbetoon zijn naam verbonden aan het Veth-fonds, ingesteld om gelden te verzamelen voor het uitvoeren van andere expedities van het genootschap.

Toekenning Veth-medaille:

jaartal onbekend prof. dr. A.J. Pannekoek
1957 dr. C.C. Egeler en dr. T. De Booy
1963 prof. W.E. Boerman
1963 dhr. J. Schokkenkamp
1970 dhr. R. Schrader
1998 drs. Johan Borchert
2000 dr. Ben de Pater
2001 prof. Dr. Hans van Ginkel
2002 dr. A.T. van Holten
2003 drs. P.C. Beukenkamp
2005 dr. L.J.A.E. Vankan

Bron: http://www.knag.nl
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Berichtdoor Henk-Willem » 17 Sep 2007, 19:08

zijn dit officiele nederlandse medailles?

ErikMuller
Berichten: 710
Lid geworden op: 26 Jun 2007, 21:44
Contact:

Berichtdoor ErikMuller » 18 Sep 2007, 10:40

Nee, maar daarom niet minder interessant.

In de ruim 12 jaar dat ik nu onderzoek doe naar Nederlandse onderscheidingen heb ik meer interessante dingen gevonden bij niet-officiële onderscheidingen dan bij officiële. Veel van dit soort presitigieuze 'prijspenningen' hebben vaak hogere standaarden voor toekenning dan de officiële Nederlandse onderscheidingen!


Terug naar “Niet erkende onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast