Alsnog Bronzen Schild voor 6e Infanteriebataljon RIOG

Rode Kruis, Nijmeegse Vierdaagse, etc. etc.
Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 866
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Alsnog Bronzen Schild voor 6e Infanteriebataljon RIOG

Berichtdoor Alex » 21 Dec 2012, 18:57

21 december 2012
Het 6e Infanteriebataljon heeft 50 jaar na opheffing alsnog het Bronzen Schild gekregen. Het schild is de hoogste groepswaardering binnen de landmacht en wordt alleen bij hoge uitzondering gegeven. Commandant der Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif reikte het eerbetoon vandaag uit op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo.
Het 6e Infanteriebataljon diende van 1960 tot en met 1962 in Nieuw-Guinea en werd meteen na de terugkeer opgeheven. Op 26 november 1962, toen de toenmalige Bevelhebber der Landstrijdkrachten het Bronzen Schild toekende aan de organieke landmachteenheden die in Nieuw-Guinea hadden gediend, ontbrak het 6e Infanteriebataljon daarom op het appel. Het Bronzen Schild is tot nu toe 7 keer toegewezen.
“Ik wil als Commandant Landstrijdkrachten graag mijn grote waardering uitspreken voor hetgeen de militairen van het 6e Infanteriebataljon in het toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea hebben verricht”, aldus De Kruif in zijn speech tot de 160 veteranen die aanwezig waren. “U heeft, op vrijwillige basis of daartoe aangewezen, uw leven in de waagschaal gesteld voor de uitvoering van een missie overzee. Dat is de kern van hetgeen u verbindt met de militairen van nu. Het is het mij dan ook een grote eer om aan het 6e Infanteriebataljon alsnog dat tastbaar blijk van waardering te mogen toekennen.
Tijdens hun periode in Nieuw-Guinea verloor het bataljon, dat met 599 man is vertrokken, 9 militairen. Dat is het hoogste aantal van alle Nederlandse onderdelen in dit gebied. Er werd tijdens de ceremonie een minuut stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Het 6e Infanteriebataljon behoorde tot het Regiment Infanterie Oranje Gelderland. Daarom vond de uitreiking plaats voor het front van de militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon, die tot hetzelfde regiment behoren. Het Bronzen Schild heeft een plaats gekregen op de Bataljonsappelplaats op de Generaal Spoorkazerne, de thuisbasis van 45 Pantserinfanteriebataljon. De ceremonie werd door een aantal veteranen genoemd als “prachtig, verstandig en mooi, deze blijk van waardering”. “Eindelijk gerechtigheid, vooral tegenover de gesneuvelde makkers uit die tijd”, aldus een van de vele Brenschutters, dragers van een volautomatische lichte mitrailleur uit die tijd. De ceremonie in Ermelo werd onder anderen bijgewoond door oud-minister van Defensie Hans Hillen en burgemeester van Ermelo Andre Baars.

Bron: http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2 ... iebataljon
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Terug naar “Erkende onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast