Sculptuur operationeel optreden

Rode Kruis, Nijmeegse Vierdaagse, etc. etc.
Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 866
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Sculptuur operationeel optreden

Berichtdoor Alex » 23 Okt 2011, 10:44

Weet iemand iets van de achtergrond en de criteria van deze `onderscheiding`? Is het bedoeld voor veteranen die niet meer in aanmerking kunnen komen voor het gevechtsinsigne?
En waarom krijgen deze mannen eigenlijk geen dapperheidsonderscheiding? "buitengewone toewijding en inzet", "onder vijandelijk vuur" en "zeer moeilijke omstandigheden" lijkt me toch voldoende daarvoor.

Bericht:
Waardering voor Libanonveteranen
21 oktober 2011
De Commandant der Landstrijdkrachten luitenant-generaal Bertholee heeft vandaag op de Johannes Postkazerne in Havelte de ‘sculptuur operationeel optreden’ uitgereikt aan 21 Libanonveteranen en aan nabestaanden van een overleden veteraan. Hiermee sprak Bertholee zijn waardering uit voor hun ‘buitengewone toewijding’ en inzet op 22 augustus 1979 in het dorpje Qana in Libanon. Op die dag bood de eenheid onder vijandelijk vuur hulp aan een VN-bataljon uit Fiji. Daarbij raakten 3 Nederlandse UNIFIL-militairen gewond, die onder zeer moeilijke omstandigheden door de eenheid in veiligheid konden worden gebracht.
Het is de eerste keer dat de sculptuur, ontworpen door Jeroen Gerlofs, werd uitgereikt. In 1983 ontving 44 Pantserinfanteriebataljon het ‘Bronzen Schild’ voor haar inzet in Libanon onder de vlag van UNIFIL.

Bron: http://www.defensie.nl/landmacht/actuee ... nveteranen
waardering voor libanonveteranen2.jpg
Bijlagen
waardering voor libanonveteranen1.jpg
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 866
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Sculptuur operationeel optreden

Berichtdoor Alex » 06 Dec 2011, 20:11

Schijnbaar is er inderdaad sprake van geweest dat enkele gedecoreerden een dapperheidsonderscheiding zouden krijgen, volgens onderstaand artikel. Is toch een beetje vreemd, je voldoet aan de criteria voor een dapperheidsonderscheiding, of niet. Als iedereen zelf zou mogen kiezen wat hij of zij wil, is het eind natuurlijk zoek.

22 Libanon-veteranen krijgen sculptuur voor loffelijk optreden in 1979
REPORTAGE George Marlet, Havelte

Voor Libanon-veteraan Tonny Passon (51) is het ereblijk haast te zwaar. "Wil jij 'm even dragen?" De bronzen sculptuur die Passon en twintig andere veteranen net hebben gekregen, weegt ettelijke kilo's. Maar de Dutchbatters zijn wel blij met de late waardering van Defensie voor hun inzet in Libanon. "Dit maakt heel veel goed", zegt John Spirk. Hij vindt het terecht dat niet zoals aanvankelijk de bedoeling was slechts enkele militairen een onderscheiding hebben gekregen. "Ik heb tegen Defensie gezegd: je geeft niemand wat of allemaal wat. We hebben allemaal naar eer en geweten ons werk gedaan." De mannen belandden op 22 augustus 1979 in de buurt van de Libanese plaats Qana in een vuurgevecht met PLO-strijders. Drie Nederlandse militairen, onder wie Tonny Passon, raakten gewond. Pas dertig jaar na dato is Defensie het voorval gaan onderzoeken en tot de conclusie gekomen dat alle 22 militairen alsnog een blijk van waardering verdienen 'wegens buitengewone toewijding en bijzonder loffelijk optreden'. De speciaal vervaardigde 'sculptuur operationeel optreden' is gisteren in Havelte uitgereikt door de Commandant der Landstrijdkrachten, generaal Rob Bertholee. De commandant van de eenheid, luitenant Arie de Bruin, kreeg de sculptuur postuum. Hij raakte bij het vuurgevecht verlamd en overleed in 1996.
Het bonte gezelschap mannen van middelbare leeftijd steekt af bij de aangetreden militairen van het Regiment Johan Willem Friso. Maar als de JWF-kapel het Wilhelmus inzet, gaat ook bij de veteranen de rechterhand als vanzelf naar de blauwe VN-baret. In 1979 waren ze nog jong en zich nauwelijks bewust van de gevaren die de Unifil-missie kon hebben. Daar kwam op 22 augustus 1979 abrupt verandering in. Te hulp geroepen door het belaagde Fiji-bataljon in Qana werden ook de Nederlandse militairen door Palestijnse strijders zwaar onder vuur genomen. Luitenant De Bruin kreeg een kogel in zijn nek en dienstplichtig soldaat Passon dwars door zijn lichaam. De PLO-strijders gebruikten de Fiji-militairen als schild om de Nederlanders te dwingen op de grond te gaan liggen. Daarna ging het er flink op los. De Nederlanders werden geschopt en met geweerkolven geslagen, sommigen met de dood bedreigd en de stuipen op het lijf gejaagd met schijnexecuties. "Er zijn jongens die heel veel problemen aan dit incident hebben overgehouden. Zij kunnen nergens meer echt aarden",
vertelt John Spirk. Hij is destijds zelf aan de dood ontsnapt dankzij het zwijgen van de anderen. Spirk was boordschutter en had er 'wel duizend kogels doorheen gejaagd'. De PLO-strijders wilden weten wie had geschoten, maar 'ze hebben alle twintig hun bek gehouden'. Na enkele uren kwam door onderhandelingen een einde aan de gijzeling. Passon kon zijn linkerbeen niet meer gebruiken en zag zijn droom vervliegen om beroepsmilitair te worden. Defensie bood hem een burgerbaan aan die hij nog steeds heeft. "Ik heb vanwege mijn verwonding alle hulp gehad, ben nooit iets te kort gekomen. Jongens die niet fysiek, maar psychisch gewond zijn, vielen wel in een zwart gat.
"Tussen 1979 en 1985 hebben in totaal bijna tienduizend Nederlandse militairen dienst gedaan bij Unifil, de VN-troepenmacht in Libanon. Unifil moest erop toezien dat Israël niet opnieuw het zuiden van Libanon zou binnenvallen. Tijdens de missie kwamen negen Nederlandse militairen om. De militairen, veelal dienstplichtigen en kortverband-vrijwilligers, kregen het in Libanon flink te verduren. Beschietingen, gijzelingen en ontvoeringen kwamen regelmatig voor. Tot ergernis van de militairen overheerste in Nederland het beeld dat Unifil een 'betaalde vakantie' was. Pas de laatste jaren wordt duidelijk dat de missie haar sporen heeft nagelaten, mede door gebrekkige nazorg. Uit onderzoek van het Veteraneninstituut blijkt dat een vijfde van de veteranen een hulpverlener heeft bezocht vanwege klachten die met de uitzending te maken hebben.

Bron : Trouw 22-10-2011 (p.007)
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
officier
Berichten: 486
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Re: Sculptuur operationeel optreden

Berichtdoor officier » 21 Feb 2012, 22:03

Buiten deze uitreiking, heb ik nog nooit iets gehoord, gelezen, gezien dat ook maar iets te maken had met dit sculptuur.
Weet iemand waar de regelgeving omtrent dit sculptuur te vinden is?
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"

Gebruikersavatar
Iron Mike
Berichten: 595
Lid geworden op: 18 Feb 2012, 18:35

Re: Sculptuur operationeel optreden

Berichtdoor Iron Mike » 21 Feb 2012, 22:53

Alex schreef:En waarom krijgen deze mannen eigenlijk geen dapperheidsonderscheiding? "buitengewone toewijding en inzet", "onder vijandelijk vuur" en "zeer moeilijke omstandigheden" lijkt me toch voldoende daarvoor.


Omdat wij Nederlanders nog steeds "anders" omgaan met het toekennen van dapperheidsonderscheidingen dan bijv. onze collegae uit de VS; indien dit militairen uit de VS zou betreffen zouden er m.i. wel een aantal Silver/Bronze Stars uitgereikt zijn. Ondanks dat ik niet precies weet wat zich op dat moment daar heeft voorgedaan, kan ik me voorstellen dat de genomen acties in de ogen van Defensie niet voldoende zijn voor toekenning van een dapperheidsonderscheiding; in vergelijking met recente missies in bijv. Afghanistan zijn misschien wel (op regelmatige basis) soortgelijke acties uitgevoerd door NLD militairen, die ook niet "voldoende" zijn voor een dapperheidsonderscheiding.

Zoals al gezegd; ik ben het niet eens met de terughoudendheid dapperheidsonderscheidingen uit te reiken (ook zeer zeker niet een voorstander voor het uitreiken hiervan voor elke "onzin"actie trouwens!), alleen durf ik wel mijn "gut-feeling" uit te dragen en deze actie te vergelijken met (misschien) vergelijkbare acties.
"If you've done it, it ain't bragging"

Gebruikersavatar
Iron Mike
Berichten: 595
Lid geworden op: 18 Feb 2012, 18:35

Re: Sculptuur operationeel optreden

Berichtdoor Iron Mike » 21 Feb 2012, 23:01

Ook hier staat nog e.e.a. over het sculptuur, blijkbaar is het dus "bedacht" n.a.v. dit voorval, maar wat nu de criteria zijn voor de toekomst...

http://www.unifilvereniging.nl/2009/ind ... 9&catid=53
"If you've done it, it ain't bragging"

Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Re: Sculptuur operationeel optreden

Berichtdoor René » 22 Feb 2012, 10:22

Onder deze link: http://www.acie79-2.nl/fotomappen/vergaarbak/qana%202011/DV_nr_4_kerst_december_2011_small.pdf is een verslag opgenomen hoe Defensie gekomen is tot het instellen van deze sculptuur. (Blz 14, ev.)


Overigens staat op blz 4 nog een zeer prijzenswaardige oproep van de secretaris van de NUV!
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Gebruikersavatar
Iron Mike
Berichten: 595
Lid geworden op: 18 Feb 2012, 18:35

Re: Sculptuur operationeel optreden

Berichtdoor Iron Mike » 22 Feb 2012, 10:57

René schreef:Overigens staat op blz 4 nog een zeer prijzenswaardige oproep van de secretaris van de NUV!


Eens!
"If you've done it, it ain't bragging"

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 866
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Libanonveteranen geëerd met sculptuur operationeel optreden

Berichtdoor Alex » 19 Dec 2012, 09:32

18 december 2012
3 Libanonveteranen zijn vandaag geëerd met de sculptuur ‘operationeel optreden’. Plaatsvervangend Commandant der Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marc van Uhm, reikte de beeldjes uit op de Johannes Postkazerne in Havelte.
De sculptuur geldt als een blijk van grote waardering voor de ‘buitengewone toewijding’ en inzet van Nederlandse militairen op 22 augustus 1979 in het dorpje Qana in Libanon. Op die dag vond een intensieve gevechtsactie plaats waarbij militairen van het Nederlandse VN-bataljon betrokken raakten. De eenheid bood onder vijandelijk vuur hulp aan een VN-bataljon uit Fiji. Daarbij raakten 3 Nederlandse UNIFIL-militairen gewond. Zij moesten onder zeer moeilijke omstandigheden in veiligheid worden gebracht door hun collega’s van de eenheid. Op een enkeling na waren de betrokkenen toentertijd dienstplichtig, technisch specialist of kortverbandvrijwilliger en afkomstig van 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso in Zuidlaren. Vorig jaar oktober werd de sculptuur al aan 21 andere betrokken UNIFIL-veteranen uitgereikt. De heren Schipper, Kroes en Croon die vandaag werden geëerd, waren destijds verhinderd.
sculptuur.jpg

Bron: http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2 ... _sculptuur
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe


Terug naar “Erkende onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast