Draagspeld van de Commandant Landstrijdkrachten

Rode Kruis, Nijmeegse Vierdaagse, etc. etc.
Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 868
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Draagspeld van de Commandant Landstrijdkrachten

Berichtdoor Alex » 14 Mar 2010, 13:44

Militairen ontvangen draagspeld voor moedig optreden
2 februari 2006
Vier militairen van de Bravo-compagnie van 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard hebben op donderdag 2 februari 2006 de draagspeld van de Commandant Landstrijdkrachten ontvangen. Zij kregen de onderscheiding wegens hun moedige optreden in Ar Rumaythah (Irak), waarbij zij elkaar het leven gered hebben. Luitenant-generaal Peter van Uhm reikte de draagspelden persoonlijk uit tijdens een buitengewoon appel. In de nacht van 14 op 15 augustus 2004 werden de vier militairen door een hinderlaag afgesneden van de eigen troepen. In de hierop volgende zware gevechtsomstandigheden hebben ze zelfstandig en zeer adequaat gehandeld. Terwijl ze beschoten werden met geweervuur en raketwerpers lukte het hen om het gevecht af te breken en contact te maken met eigen troepen. Hierbij liepen ze verschillende verwondingen op. 'Deze luchtmobiele militairen zijn het toonbeeld van professioneel handelen en een voorbeeld voor alle Nederlandse militairen, omdat hun optreden laat zien dat de Koninklijke Landmacht in staat is ook onder de moeilijkste omstandigheden haar werk te doen. Daarnaast is hun optreden een enorme stimulans geweest voor 13(NL)Battle Group SFIR 4 en de Bravo-compagnie in het bijzonder', aldus Van Uhm. De draagspeld wordt uitgereikt aan militairen die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Deze prestaties kunnen liggen op uiteenlopende terreinen. De laatste keer dat de draagspeld werd uitgereikt was in 2002.

Bron: http://www.defensie.nl/landmacht/actuee ... g_optreden
draagspeld CLAS.jpg
De draagspeld
draagspeld CLAS.jpg (7.57 KiB) 10928 keer bekeken
Bijlagen
draagspeld lumbl.jpg
De vier gedecoreerden: korporaal 1 A. Ybema, soldaat 1 M.E.R. Schuiling, soldaat 1 J. Simon, soldaat 1 L.J. Jonkman.
draagspeld lumbl.jpg (10.19 KiB) 10927 keer bekeken
Laatst gewijzigd door Alex op 14 Mar 2010, 13:53, 1 keer totaal gewijzigd.
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 868
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Draagspeld van de Commandant Landstrijdkrachten

Berichtdoor Alex » 14 Mar 2010, 13:52

Hoogste groepsonderscheiding voor commando’s
16 december 2009
Vanwege uitzonderlijk en lovend optreden in de Afghaanse provincie Uruzgan in 2006 heeft 108 Commandotroepen compagnie van het Korps Commandotroepen (KCT) het Bronzen Schild ontvangen uit handen van de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee. De uitreiking van deze hoogst mogelijke groepswaardering van de landmacht vond gisteren plaats op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal, de thuisbasis van het KCT. De gedecoreerde eenheid ging als eerste Nederlandse eenheid Uruzgan in. Uitgezonden als 1 (NLD) Special Forces Task Unit (SFTU), onderdeel van de Deployment Task Force in 2006, had de eenheid de taak om de situatie in het Nederlandse deel van de provincie Uruzgan zo compleet mogelijk in beeld te brengen. De commando’s waren de ogen en oren van de commandant van de Deployment Task Force en plaveiden de weg voor alle ISAF-eenheden die na hen in Uruzgan gestationeerd zijn geweest.
De commando´s hebben in totaal 36 operaties in Uruzgan uitgevoerd. Deze operaties vonden plaats onder extreem moeilijke en vijandige omstandigheden. Zij hadden hierbij veelvuldig gevechtscontact met de toen nog sterk aanwezige Taliban en overige Opposing Militant Forces. Tijdens de operaties werden het gebied en de vijandelijke activiteiten daarbinnen in kaart gebracht. Ook werden wapen- en munitieopslagplaatsen ontdekt en vernietigd. De eenheid werkte daarbij vrijwel volledig zelfstandig, zonder terug te kunnen vallen op directe en indirecte steun van ISAF-eenheden.
Dit pionierswerk onder deze bijzondere en verzwarende omstandigheden is de belangrijkste reden voor deze groepsonderscheiding. Bertholee stelde in zijn toespraak: “Uw inzet legde de lat hoog, en daarmee begon een ervaringsopbouw en verdere professionalisering die de landmacht bracht waar het nu staat: op hoog niveau”. De generaal benadrukte dat de commando´s individueel, maar helemaal als team uitstekend hebben gepresteerd. Kapitein Marco Kroon ontving in mei van dit jaar de Militaire Willems-Orde voor zijn individuele daden. Deze keer stond hij tussen zijn mannen bij de uitreiking. “Ik heb altijd gezegd: de sokkel waar ik toen opstond moest eigenlijk groot genoeg zijn voor de hele eenheid. Vandaag staan we hier zij aan zij, net als in 2006, om met zijn allen het schild in ontvangst te nemen. En dat voelt goed.” De unieke teamprestatie krijgt nu ook zichtbaar waardering dankzij de eenheidsonderscheiding in de vorm van het Bronzen Schild. De toekenning van het schild gaat vergezeld van een individuele draagspeld voor de militairen van de eenheid en een op naam gestelde oorkonde met de motivering.

Het Bronzen Schild is de hoogste groepswaardering die eenheden van de Koninklijke Landmacht kunnen krijgen. Toekenning gebeurt wanneer een eenheid zich heeft onderscheiden door buitengewone toewijding of bijzonder loffelijk optreden tijdens het uitvoeren van haar opdracht. De Commandant der Landstrijdkrachten reikt de groepsonderscheiding uit. Het schild is een in weerbestendig brons uitgevoerde plaquette. Deze plaquette bestaat uit een rechthoekige plaat, gevat in een eenvoudige, strakke lijst. Op de bovenzijde van deze plaat is een ornament aangebracht, waarvan het hoofdmotief de liggende leeuw op een voetstuk is en daaronder een lauwerkrans. Dit ornament is de top van de vaandelstok. Het schild is ongeveer 45 cm breed en ongeveer 60 cm hoog.
Op het schild wordt de tekst aangebracht:
â– De naam of aanduiding van de gewaardeerde eenheid of groep.
â– De omschrijving van de waarderingsreden;
â– De handtekening van de Commandant der Landstrijdkrachten.
De toekenning van het schild gaat vergezeld van een individuele draagspeld voor de militairen van de eenheid en een op naam gestelde oorkonde met de motivering voor de toekenning. In totaal is het schild pas 7 keer uitgereikt.

Bronnen:
1. http://www.defensie.nl/missies/nieuws/i ... do_s_video
2. http://www.defensie.nl/onderwerpen/pers ... zen_schild
Bijlagen
ereschild KCT.jpg
draagspeld KCT.jpg
Commandant der Landstrijdkrachten, lgen Bertholee, reikt de mannen van 108 Commandotroepencompagnie de individuele draagspeld uit.
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 868
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Draagspeld van de Commandant der Landstrijdkrachten

Berichtdoor Alex » 14 Mar 2010, 14:27

Cambrian Patrol levert KL-‘tijgers’ draagspeld op.
4 maart 2010
Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade hebben vandaag de draagspeld ‘Commandant der Landstrijdkrachten’ (CLAS) gekregen voor de geleverde prestatie tijdens 50ste editie van de internationaal prestigieuze Cambrian Patrol eind 2009. Het team, gevormd door 13 mannen van de Charlie Tijgercompagnie, was het eerste van de Nederlandse landmacht dat daar ooit in slaagde. Luitenant-generaal Rob Bertholee reikte de onderscheidingen als CLAS zelf uit.
Cambrian Patrol is de belangrijkste jaarlijkse patrouilleoefening voor het reguliere Britse leger, de Britse nationale reserve en diverse internationale teams. De laatste keer kwamen die onder meer uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Marokko, Nieuw Zeeland, Pakistan en de Verenigde Staten. Nederland leverde 3 van de totaal 58 participerende teams. Cambrian Patrol is een uitgelezen mogelijkheid voor Nederlandse infanterie- en verkenningseenheden om zich internationaal te meten op het gebied van infanteriekennis, vaardigheden en mentale en fysieke weerbaarheid.
Bertholee refereerde aan de Engelse ‘award ceremony’ waarin het luchtmobiele team door de Britse landmachtbevelhebber werd geroemd vanwege de uitstekende prestaties tijdens de patrouille en de geweldige motivatie en discipline. Bertholee: “Deze prestatie is ongekend en ongeëvenaard. Met uw optreden heeft u internationaal respect afgedwongen. U heeft laten zien dat u als CLAS eenheid de militaire basisvaardigheden niet alleen extreem goed beheerst, maar bewijst tevens over een buitengewone fysieke en mentale gesteldheid te beschikken. Deze draagspeld is een teken van waardering voor jullie individuele inspanning en zorgt ervoor dat deze waardering voor iedereen zichtbaar is en blijft.”

Bron: http://www.defensie.nl/landmacht/actuee ... agspeld_op

Naschrift: het blijft voor mij onduidelijk of ze nu gewonnen hebben of niet en van welk bataljon ze zijn.
Bijlagen
draagspeld Cambrian.jpg
De draagspelden als teken van waardering voor de inspanning tijdens Cambrian Patrol eind 2009.
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Tiger
Berichten: 66
Lid geworden op: 06 Aug 2009, 19:25

Re: Draagspeld van de Commandant Landstrijdkrachten

Berichtdoor Tiger » 14 Mar 2010, 16:32

Alex,

De mannen van de Charlie Tijgercompagnie zijn afkomstig van het 11e Infanteriebataljon (Air Assault) Garderegiment Grenadiers & Jagers ( het betreft hier een Jagercompagnie). De patrouille stond onder leiding van de plaatsvervangend commandant van de Tijgercompagnie.

De bijzonderheid van de prestatie is het behalen van het resultaat GOUD dat is de eerste keer dat een Nederlandse patrouille dit resultaat behaalt. Het is zowiezo zeer bijzonder dat dit door een niet Britse eenheid wordt gehaald.

Groeten,
Marc.

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 868
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Gouden Landmacht verkenners beloond

Berichtdoor Alex » 12 Nov 2012, 16:13

09 november 2012
De Commandant der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif heeft tijdens de jaarlijkse Landmacht informatiedagen ten overstaan van een volle filmzaal bij de 13e Gemechaniseerde Brigade in Oirschot de "gouden" verkenners van de Landmacht beloond. Hij deed dit door het toekennen van een groepswaardering, met als bijkomende blijk van waardering de individuele draagspeld C-LAS.
De groepswaardering is toegekend met de volgende motivatie:
"Het team, afkomstig van het verkenningspeloton van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, nam deel aan wat geldt als een van de zwaarste oefeningen ter wereld, "Cambrian Patrol", in Wales, Groot Brittannië. Het niveau van kennis en kunde in combinatie met het fysieke vermogen, mentale weerbaarheid en doorzettingsvermogen van de individuele teamleden én de samenwerking als team waren dusdanig hoog dat het team in aanmerking is gekomen voor de prestigieuze gouden medaille. Het team heeft hiermee niet alleen geschiedenis geschreven, maar doordat zij zich hebben gemanifesteerd als professionele, gedreven en gedisciplineerde militairen ook internationaal respect afgedwongen. Voor een buitenlands team hebben zij een uitzonderlijke prestatie neergezet en op buitengewone wijze bijgedragen aan het aanzien van de Koninklijke Landmacht als professionele op haar taak berekende organisatie."
Cambrian Patrol.jpg

Bron: http://avrm.wordpress.com/tag/cambrian-patrol/
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe


Terug naar “Erkende onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten