Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

Rode Kruis, Nijmeegse Vierdaagse, etc. etc.
RD
Berichten: 340
Lid geworden op: 26 Jun 2008, 16:34
Locatie: Den Haag
Contact:

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

Berichtdoor RD » 18 Aug 2009, 22:15

De hoogste civiele Nederlandse (dapperheid)onderscheiding is de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud. De versies in zilver en brons staan ook hoog in aanzien. De onderscheiding is voor "een menslievende daad, met kenmerken van moed, beleid en zelfopoffering", een heldendaad dus, de civiele equivalent voor de Militaire Willemsorde.

De in 1822 ingestelde Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is, na de Militaire Willems-Orde uit 1815, de oudste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. De Erepenning is van een bijzondere aard. Het gaat bij de Erepenning namelijk om een vrijwillige moedige daad, die is gericht op menslievendheid. De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon beloont ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. De Erepenning geldt voor volledig vrijwillig getoond moedig gedrag ten gunste van andere mensen onder levensbedreigende omstandigheden.

Het Kapittel voor de Civiele Orden buigt zich over de voorstellen voor verlening en adviseert de ‘minister die het aangaat’, die op zijn beurt een voordracht tot toekenning bij Z.M. de Koning indient. Via een koninklijk besluit wordt de toekenning bekrachtigd. De onderscheiding wordt zelden uitgereikt. In 2007 telde de Kanselarij slechts een aanvraag, die ook nog eens werd afgewezen. Zijn er te weinig helden in Nederland of is de onderscheiding te onbekend?

De onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds is daarentegen wel alom bekend, maar staat onderaan de ladder. In een aantal situaties zouden degenen die, vaak van overheidswege voor een Carnegie-medaille zijn voorgedragen, ook aanmerking komen voor de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Met alle respect voor het Carnegie Heldenfonds, maar ik vind dat deze helden en hun prestaties met deze particuliere onderscheiding tekort worden gedaan. Ik pleit daarom voor een grotere aandacht voor de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Misschien dat dit bericht daar aan kan bijdragen.
Laatst gewijzigd door RD op 01 Jan 2015, 14:40, 3 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
walterpullens
Berichten: 114
Lid geworden op: 28 Feb 2008, 19:53
Locatie: Almere

Re: Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

Berichtdoor walterpullens » 19 Aug 2009, 06:40

RD schreef:In 2007 telde de Kanselarij slechts één aanvraag, die ook nog eens werd afgewezen. Zijn er te weinig helden in Nederland of is de onderscheiding te onbekend?Minister Van Middelkoop heeft op 29 mei 2008 vijf Erepenningen voor Menslievend Hulpbetoon uitgereikt aan een helikopterbemanning van de Koninklijke Marine voor een gewaagde reddingsactie boven de Noordzee in 2003. Het ging hier dan wel om bronzen exemplaren, maar er is dus wel enige bekendheid.
Ik ben het helemaal met je eens dat deze onderscheiding wat onderbelicht is.

Walter :)

DeZoveelsteJan
Berichten: 18
Lid geworden op: 28 Dec 2009, 16:39

Re: Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

Berichtdoor DeZoveelsteJan » 05 Okt 2010, 12:37

Er moet wel onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende Erepenningen. Bovenaan staat de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Goud. Deze hoort in het rijtje met "Ridderorden en vergelijkbare onderscheidingen", In de draagvolgorde gaat deze op plaats 5 nog voor de Orde van Oranje Nassau (plaats 7) en de Orde van de Nederlandse Leeuw (plaats 6).

De zilveren en bronzen eremedailles staan respectievelijk op plaats 16.1 en 16.2, direct na de militaire dapperheidsmedailles (voor zover niet de Militaire Willemsorde).


Terug naar “Erkende onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast