Officierskruizen wereldwijd uitgereikt

Gebruikersavatar
officier
Berichten: 484
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Officierskruizen wereldwijd uitgereikt

Berichtdoor officier » 06 Dec 2013, 20:29

Traditiegetrouw zijn vandaag de Officierskruizen uitgereikt. Het onderscheidingsteken, ook bekend als Jeneverkruis, wordt verstrekt voor langdurige dienst als officier. De eretekens zijn niet alleen in Nederland opgespeld, maar ook in de missiegebieden.

Defensiebreed kregen 227 officieren en reserve-officieren het Jeneverkruis voor het eerst, omdat zij inmiddels een 15-jarig dienstverband hebben als officier bij de landmacht, luchtmacht, marine of marechaussee. Naarmate de jaren verstrijken wordt het jaartal op het onderscheidingsteken vervangen door 20, 25, 30, 35 of 40. Bijna 900 militairen mogen hun cijfers wisselen. Onder hen ook reserve kolonel Pieter van Vollenhoven, die nu zelfs het uitzonderlijke cijfer 45 op zijn Officierskruis mag dragen. Zijn zoon Prins Maurits verruilt als luitenant ter zee der 2e klasse oudste categorie het cijfer 20 voor 25.

Afghanistan

Contingentscommandant in Afghanistan kolonel Max Droste wisselde eveneens het cijfer van 20 naar 25, maar dan in het Noord Afghaanse Mazar-e-Sharif, waar 2 van zijn collega’s het Jeneverkruis kregen. Ook in Kabul werden een kruis uitgereikt en 4 cijfers vervangen.

Cijfer 30
Detachementcommandant van de Patriotmissie in Turkije kolonel Erik Abma mag nu het cijfer 30 dragen, net als Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Waar Abma het tegoed houdt, kreeg de generaal wel het nieuwe nummer. Secretaris-Generaal Erik Akerboom overhandigde het in het ministerie van Defensie.
image.jpg
Commandant der Strijdkrachten mag nu het cijfer 30 dragen


Jeneverkruis
Het Officierskruis is 19 november 1844 ingesteld door Koning Willem II. Sindsdien wordt het op of rond zijn geboortedag 6 december uitgereikt. Omdat dit over het algemeen gepaard gaat met nuttigen van een glaasje jenever, wordt de onderscheiding ook Jeneverkruis genoemd. Militairen komen pas in aanmerking voor het Officierskruis als zij minstens 15 jaar als officier dienen.

Bron: Defensie
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"

Terug naar “Officieren Krijgsmacht”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast