Pagina 1 van 1

Gouden Ark

Geplaatst: 25 Nov 2007, 21:44
door harrydeharigeaap
Zijn er eigenlijk mensen die een de orde van de gouden ark in prive bezit hebben?

hieronder het kruis van de orde (helaas niet in mijn bezit)
Afbeelding

hieronder respectievelijk de comandeurs setjes van de koning van Zweden(bron Vorsten) en de Sultan van Djokja (bron Wikipedia)
Afbeelding
Afbeelding

Re: Gouden Ark

Geplaatst: 18 Feb 2014, 14:57
door Ed van Engeland
Twee vragen m.b.t. de Gouden ark:
Heeft een van de forumleden een complete lijst van decorandi Gouden Ark?
Was de uitreiking van 2001 de laatste of zijn nadien ook (postuum) nog Gouden Arken toegekend?

bij voorbaat dank!

Re: Gouden Ark

Geplaatst: 21 Okt 2017, 16:50
door RD
Misschien goed om hier te vermelden dat de Orde van de Gouden Ark een pseudo-orde betreft. Volgens het orderecht had de prins der Nederlanden geen ridderorde kunnen stichten, hij was immers geen 'fons honorum': staatshoofd of hoofd van een (ooit) regerende vorstelijke familie. Prins Bernhard had ook zijn eigen hofleverancierschap ingesteld. In 1988 maakte zijn dochter Koningin Beatrix hier een einde aan door de bepalen dat alleen het regerende staatshoofd het voorrecht heeft om dergelijke onderscheidingen uit te reiken.

Re: Gouden Ark

Geplaatst: 22 Okt 2017, 20:54
door Spraakverwarring
Dat verhaal over “fons honorum”... zo staat het inderdaad op Wikipedia. Vraag is wel of hier ook enige gezaghebbende bron voor is. Er is niet zoiets als een formeel “orderecht”, in ieder geval niet in Nederland. Voorts staat de Orde van de Gouden Ark ook gewoon al jaren (in ieder geval al in 2002) in de officiele draagvolgorde Nederlandse onderscheidingen, dus om het dan een “pseudo orde te nomen”... dan zijn in ieder geval de Orde van Malta en de Ridderlijke Duitse Orde dat ook (de Johanitter orde in NL werd wel per KB gesticht).
Overigens is de Orde van de Gouden Ark ook na 1988 nog uitgereikt, dus het gestelde dat Beatrix bepaald zou hebben dat dat na 1988 niet meer zou mogen lijkt me aantoonbaar onjuist.

Re: Gouden Ark

Geplaatst: 22 Okt 2017, 23:25
door RD
Spraakverwarring schreef:Overigens is de Orde van de Gouden Ark ook na 1988 nog uitgereikt, dus het gestelde dat Beatrix bepaald zou hebben dat dat na 1988 niet meer zou mogen lijkt me aantoonbaar onjuist.
Dit gaat over de in 1988 vastgestelde regels voor het predicaat Hofleverancier, niet over de Gouden Ark.

Re: Gouden Ark

Geplaatst: 22 Okt 2017, 23:30
door RD
Spraakverwarring schreef:Voorts staat de Orde van de Gouden Ark ook gewoon al jaren (in ieder geval al in 2002) in de officiele draagvolgorde Nederlandse onderscheidingen, dus om het dan een “pseudo orde te nomen”...


In het overzicht van de officiële draagvolgorde staan een heleboel onderscheidingen, die geen ridderorde zijn. Je zou de Gouden Ark ook of beter een particuliere onderscheiding kunnen noemen.