Moluks sergeant Humphrey Max Macaré.

101 PSO
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 Nov 2014, 13:12

Moluks sergeant Humphrey Max Macaré.

Berichtdoor 101 PSO » 26 Nov 2014, 14:17

In 1942 werd de 21-jarige molukse sergeant Humphrey Max Macaré,agent van SOE (Special Operations Executive) tijdens zijn missie boven bezet Nederland,als marconist,in de buurt van Steenwijk gedropt.Helaas werd hij tijdens zijn landing door de Duitsers ontdekt en gevangen genomen.Vervolgens naar Kamp Gross Rosen (Polen) overgebracht.In september,1944 is hij geëxecuteerd.Zijn laatste rustplaats is tot op de dag van vandaag nog onbekend.
Bijlagen
SOE Agent Humprey Max Macare.jpg
Macare.JPG

101 PSO
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 Nov 2014, 13:12

Re: Moluks sergeant Humphrey Max Macaré.

Berichtdoor 101 PSO » 21 Apr 2018, 09:45

Het Englandspiel.

De op 16 januari 1898 in Tandjong Poera (Nederlands-Indië) geboren Jonkvrouw Dora (‘Dolly’) Dibbets was de echtgenote van mr. Wibo Godfried Peekema, de regeringsgemachtigde voor Algemene Zaken in Nederlands-Indië. Het echtpaar woonde voor de oorlog op de Grisseeweg 15 te Batavia en volgens mensen die ‘mooie Dolly’ in Indië hebben gekend was zij een bekende figuur in het Batavia van de jaren ’30 en trok zij door haar buitensporigheden en excentriciteiten sterk de aandacht.

Op 18 januari 1939 gingen Wibo Godfried en Dolly met het passagiersschip ‘Christiaan Huygens’ naar Nederland, waar Wibo in Den Haag hoofd van de juridische afdeling werd op het Ministerie van Koloniën.
Nadat de Duitsers ons land waren binnengevallen en Wilhelmina en haar regering op 13 mei 1940 op de vlucht waren geslagen, ging Wibo Godfried hen de volgende dag achterna. Echter zonder zijn Dolly.
Maar zij was beslist niet van plan om op hem te wachten tot de oorlog voorbij was, want al vrij spoedig was Dolly de maîtresse van de Duitse Rijkscommissaris Seyss-Inquart en had zij ook nog eens een nauwe relatie met de foute Haagse hoofdcommissaris van politie Hamer, die op zijn beurt weer samenwerkte met de Duitse Abwehr. Omstreeks die tijd ging Dolly ook spioneren voor SS-Sturmbannführer Joseph Schreieder van het Referat IV E van de Gestapo in Den Haag. Eén van de belangrijkste figuren van het Englandspiel. Voor hem was Dolly een waardevolle aanwinst, mede ook vanwege de brieven die ze via Portugal van haar man uit Londen toegestuurd kreeg. Die werden namelijk ongecensureerd met de diplomatieke post verstuurd en daarin stonden zaken over de Londense ballingenregering waar Schreieder veel belang in stelde. En door Dolly’s verraad kon de Gestapo in de herfst van 1941 ook nog eens een Haagse verzetsgroep oprollen, waarvan een aantal verzetsstrijders in Duitse gevangenschap de dood vonden.

Ook maakte Dolly een aantal ‘spionagereizen’ naar België en Spanje. Zo kreeg zij in 1942 van de Abwehrstelle-Brussel opdracht naar Madrid te gaan om daar amoureuze relaties aan te knopen met de daar aanwezige Amerikaanse officieren om aldus iets te weten te komen over de Geallieerde offensieve plannen.

Nadat Wibo Godfried na de oorlog vernam wat zijn vrouw allemaal had uitgespookt, diende hij een eis tot echtscheiding in. Dat blijkt namelijk uit een notitie van de secretaris-generaal van Justitie Van Angeren. Op 29 juni 1945 schreef hij: “Mr. Peekema heeft een eis tot echtscheiding tegen zijn echtgenote ingediend, die onder verdenking staat van hulp aan de vijand en door de politie wordt gezocht”. Want Dolly was via de ‘Rattenlijn’ gevlucht . Ruim twee weken later werd ze op 14 juli 1945 in een hotel in Milaan gearresteerd. Pas op 7 augustus 1948 stond zij terecht en werd er 15 jaar gevangenisstraf tegen haar geëist, maar dat werd op 17 augustus teruggebracht naar 8 jaar (minus de 3 jaar voorarrest) en verlies van kiesrechten voor het leven.

Als men bedenkt dat de journalist en NSB-propagandist Max Blokzijl (61) die nooit iemand heeft verraden, maar alleen vanwege zijn pro-Duitse praatjes voor Radio Hilversum de doodstraf heeft gekregen en op 16 maart 1946 werd geëxecuteerd, en dat in hetzelfde jaar dat Dolly maar 8 jaar kreeg een andere verraadster ook voor het vuurpeloton stond, dan is de straf van Dolly wel behoorlijk laag uitgevallen.

Het lijkt er dus verdacht veel op dat Dolly’s adelijke titel, en het feit dat topambtenaar Wibo Godfried in Londen tot de directe omgeving van koning Wilhelmina had behoord, hierbij een rol hebben gespeeld.

Tot slot kan nog gemeld worden dat Dolly vervroegd uit de gevangenis is ontslagen en na haar vrijlating bij haar dochter in Rijnsburg is ingetrokken. Dolly is op 19 maart 1953 op 55-jarige leeftijd overleden.

Gebruikersavatar
Herman V
Berichten: 403
Lid geworden op: 29 Jul 2007, 11:58

Re: Moluks sergeant Humphrey Max Macaré.

Berichtdoor Herman V » 21 Apr 2018, 14:46

Prachtig verhaal. Echter de relatie met het onderwerp "Sergeant Macare" is mij niet duidelijk.

Mvg
Herman

101 PSO
Berichten: 3
Lid geworden op: 26 Nov 2014, 13:12

Re: Moluks sergeant Humphrey Max Macaré.

Berichtdoor 101 PSO » 23 Apr 2018, 22:55

Door toedoen van deze nederlandse Nazi spionne zijn veel SOE-agenten destijds tijdens het Englandspiel in bezet Nederland,gevangen genomen,verhoord,gemarteld geëxecuteerd.Sergeant Humphrey Max Macaré was er één van.

Gebruikersavatar
Iron Mike
Berichten: 605
Lid geworden op: 18 Feb 2012, 18:35

Re: Moluks sergeant Humphrey Max Macaré.

Berichtdoor Iron Mike » 25 Apr 2018, 08:44

Waarom is aan Sgt Macare het BK toegekend? Want landen en dan direct gevangen genomen worden lijkt me niet echt grond voor een BK.
"If you've done it, it ain't bragging"

Gebruikersavatar
moos
Berichten: 363
Lid geworden op: 05 Dec 2014, 11:13

Re: Moluks sergeant Humphrey Max Macaré.

Berichtdoor moos » 25 Apr 2018, 17:17

Mogelijk al voor zijn ontsnapping naar Engeland.
Hoopjes Bronzen kruizen en Kruizen van verdienste alleen voor een geslaagde oversteek.
De splinter in een anders oog zien maar niet de balk in eigen oog.


Terug naar “Bronzen Kruis”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast