Richard Lewis BL overleden.

Gebruikersavatar
49thRecce
Berichten: 259
Lid geworden op: 24 Jun 2007, 01:17

Richard Lewis BL overleden.

Berichtdoor 49thRecce » 05 Jul 2009, 12:21

Afbeelding

Richard Lewis was een veteraan van de meidagen 1940!
Hij heeft zijn Bronzen Leeuw verdiend in een Fokker C-10 met bombardementsvluchten op
Valkenburg-Moerdijk-Feyenoord en Grebbeberg.

Rest in peace!
"Maybe I was brave, I don't know. At the time I was just doing the job, I didn't have time for other thoughts."—Private Johnson Beharry VC.

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 866
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Richard Lewis BL overleden.

Berichtdoor Alex » 09 Aug 2009, 12:18

Mei-vlieger Dick Lewis overleden
Bart Lewis was op 3 mei nog op televisie te zien in de documentaire Mei-vliegers van Hans Vos. Op 94-jarige leeftijd overleed afgelopen zaterdag 20 juni mr. Richard Bart Lewis, beter bekend als ‘Dick’. Als waarnemer-boordschutter op de Fokker C.X. tweedekker, was hij een van de laatst nog levende zogenoemde Mei-vliegers. Lewis vocht in mei 1940 vanaf het vliegveld Bergen in Noord-Holland tegen de Duitse Luftwaffe.
Lewis wordt in 20 september 1914 in Batavia geboren en komt tijdens de mobilisatie in 1939 terecht op de Fokker C.X., een lichte tweezits verkenner/bommenwerper. In 1940 is hij ingedeeld bij de Strategische Verkennings-Vliegtuig Afdeling van het Eerste Luchtvaartregiment op Bergen waar ook de Fokker G.1 Jachtkruisers staan. Op één na worden deze bij de eerste Duitse aanval allemaal vernietigd. De C.X.’en ontspringen de dans omdat ze in de bosrand verscholen staan. Lewis en collega’s maken daarvandaan 33 oorlogsvluchten totdat Nederland capituleert. Lewis verlaat de militaire dienst op 25 mei 1940. Voor zijn inzet in deze meidagen ontvangt Lewis het Oorlogsherinneringskruis en de Bronzen Leeuw.
Lewis wordt in 20 september 1914 in Batavia geboren en komt tijdens de mobilisatie in 1939 terecht op de Fokker CX. Na WO II treedt Lewis opnieuw in dienst van de luchtmacht. Vanwege zijn opleiding als jurist komt hij echter niet in het vliegbedrijf terecht, maar op het toenmalige hoofdkwartier in Scheveningen. Naast diverse staffuncties werkt hij ook op het NAVO-Hoofdkwartier in Frankrijk, en een aantal keer is hij Chef Kabinet van de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten. Op 13 oktober 1972 krijgt Lewis – tevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden – als kolonel eervol ontslag.
Lewis was op 3 mei nog op televisie te zien in de documentaire Mei-vliegers van Hans Vos. Zeven Mei-vliegers vertellen daarin over hun ervaringen in de meidagen van 1940. Meer over Lewis in het maartnummer van de Vliegende Hollander, en over de Mei-vliegers in de apriluitgave.
De crematieplechtigheid van Dick Lewis vond donderdag 25 juni plaats in de kleine aula van het Crematorium Ockenburgh in Den Haag.

(Bron: http://www.defensie.nl/luchtmacht)
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe


Terug naar “Bronzen Leeuw”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast