Militair afscheid voor verzetsstrijdster

Gebruikersavatar
René
Berichten: 601
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Militair afscheid voor verzetsstrijdster

Berichtdoor René » 28 Dec 2010, 10:25

Met saluutschoten hebben militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade vandaag, op gepaste wijze, afscheid genomen van Ridder (4e klasse) der Militaire Willems-Orde mevrouw Jos Mulder-Gemmeke. De uitvaart vond plaats bij crematorium Ockenburgh in Den Haag. Mevrouw Mulder-Gemmeke overleed op 20 december op 88-jarige leeftijd. Vanwege haar moedige optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Mulder-Gemmeke gezien als nationale heldin.

Als voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Ridders der Militaire Willems-Orde onderhield mevrouw Mulder-Gemmeke een nauwe band met 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene uit Oirschot.
Het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene is namelijk zelf ook drager van de hoogste militaire onderscheiding. Vanuit deze gezamenlijke historie werd mevrouw Mulder-Gemmeke regelmatig uitgenodigd bij ceremoniële gelegenheden en herdenkingen van de Fuseliers. Het ceremonieel eerbetoon van ruim 100 militairen, waaronder ook het Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en het Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers & Jagers', benadrukken de betrokkenheid bij haar overlijden.

Mevrouw Mulder-Gemmeke ontving op 22 juli 1955 de Militaire Willems-Orde voor haar verzetswerk. Naast Koningin Wilhelmina was zij de enige vrouw die ooit met de hoogste militaire onderscheiding geëerd is. Haar verzetswerk bestond uit het verspreiden van het illegale blad ‘Je maintendrai’ en het verzorgen van radiozenders en andere middelen vanuit Engeland naar verzetsgroepen in Nederland. Later werd ze opgeleid tot geheim agent in Londen. Op 10 maart 1945 werd de verzetsstrijdster bij Nieuwkoop per parachute gedropt door een bommenwerper. Bij de landing viel ze in de ijskoude nacht in een sloot en liep permanente rugschade op. Verzetsmensen wisten haar te redden, maar ze liep wel een infectie op.

Met het overlijden van mevrouw Mulder-Gemmeke zijn er nu nog slechts 6 Nederlandse en 1 Amerikaanse ridders Militaire Willems-Orde over.

Bron: http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2010/12/27/46177200/Militair_afscheid_voor_verzetsstrijdster_video
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Terug naar “Militaire-Willemsorde”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten