Militaire Willemsorde voor reserve-majoor Roy de Ruiter

RD
Berichten: 324
Lid geworden op: 26 Jun 2008, 16:34
Locatie: Den Haag
Contact:

Militaire Willemsorde voor reserve-majoor Roy de Ruiter

Berichtdoor RD » 18 Jun 2018, 16:27

Inmiddels is de naam bekend van de nieuwe Ridder Militaire Willemsorde. Het gaat om de (inmiddels) reservemajoor Roy de Ruiter. Zie ook: https://nos.nl/artikel/2237144-helikopt ... -orde.html. De uitreiking en ridderslag worden uitgevoerd door Z.M. de Koning op 31 augustus op het Binnenhof in Den Haag.

De Ruiter (36) is sinds 1999 betrokken bij Defensie. Hij volgde de verkorte officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Op 20-jarige leeftijd werd hij operationeel vlieger van Apache-helikopters.

In 2004 werd De Ruiter als co-piloot twee keer uitgezonden naar Afghanistan. Hij was aan boord van de Nederlandse helikopters die daar als eerste onder vuur werden genomen. Er volgden meer uitzendingen naar Afghanistan in 2006, 2007, 2008 en 2009. In de loop der jaren klom De Ruiter op naar gezagvoerder en leidinggevende die vliegtuigen mag aansturen tijdens gevechtsoperaties, zowel in de lucht als vanaf de grond. Ook leidde hij vliegers en instructeurs op en was hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van trainingsscenario's en het evalueren van alle operationele Apache-helikopters.

In 2013 kreeg De Ruiter eervol ontslag. Hij werkt momenteel als instructeur-vlieger bij de Royal Oman Police. Binnen Defensie is hij nog actief als reservist in de rang van majoor.

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 773
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Militaire Willemsorde voor reserve-majoor Roy de Ruiter

Berichtdoor Alex » 22 Jun 2018, 22:03

Apache-vlieger Roy de Ruiter wordt nieuwe drager Militaire Willems-Orde

Majoor-vlieger Roy de Ruiter (36) krijgt op 31 augustus de Militaire Willems-Orde der vierde klasse. Hij verdiende de hoogste dapperheidsonderscheiding met zijn optreden als Apache-vlieger in Afghanistan. Het gaat om meerdere heldhaftige daden in de periode dat Nederland verantwoordelijk was voor de militaire inzet in de provincie Uruzgan (2006-2010).
Koning Willem-Alexander slaat De Ruiter tot ridder op het Haagse Binnenhof. Ook maakt het staatshoofd dan bekend voor welke acties hij wordt onderscheiden. De Ruiter: “Dat weet ik zelf ook niet. Ik heb me nooit beziggehouden met ‘dapper’. Ik deed gewoon m’n werk. Dapper waren voor mij de mannen en vrouwen op de grond. Apaches worden meestal ingezet als daar iets mis is. Wel voelde ik trots als we terug op de basis de betrokken militairen gezond en wel de hand konden schudden.”
De voordracht kwam tot stand na uitgebreid onderzoek. Dat gebeurde door de Commissie Onderscheidingen en Eretekenen van de Koninklijke Luchtmacht, de Defensiebrede commissie dapperheidsonderscheidingen en het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Kapittelvoorzitter generaal-majoor b.d. Henk Morsink: “Wij hebben het onderzoek van de luchtmacht bekeken, getuigen gehoord en situaties geanalyseerd. Maar we hebben ook gezocht naar zaken die het konden ontkrachten.”
‘Te veel eer’, dacht Roy toen hij van minister Bijleveld hoorde dat hij was voorgedragen. “Ik heb serieus getwijfeld of ik hem wel moest accepteren. Ik sta niet graag in het middelpunt van de aandacht. Om die reden heb ik zelfs m’n bruiloft zonder familie en vrienden gevierd.” Uiteindelijk trokken twee zaken hem over de streep. “Ten eerste dat de voordracht door de landmacht is opgestart, door de jongens en meiden voor wie wij het deden. Daarnaast zie ik het als een erkenning voor het hele squadron. Dus niet alleen de vliegers maar onze hele club daar.”
Minister Ank Bijleveld: “Hij is het prototype van een Nederlandse held die zichzelf niet zo ziet. Toch is het wel degelijk bijzonder wat hij heeft gedaan. Dingen die niet iedereen zou ondernemen. Bij Defensie vinden we het belangrijk om soms mensen als voorbeeld te stellen. Ook een rustige, bescheiden jongen kan door het maken van goede keuzes een held worden.”
Majoor De Ruiter is reservist bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij kwam in 1999 in dienst en was tot en met 2013 Apache-vlieger en instructeur. In die periode draaide hij 6 uitzendingen, waarvan 4 in Zuid-Afghanistan. Nu werkt hij als instructeur-helikoptervlieger bij de Royal Oman Police. In die functie voert hij onder meer search and rescue-operaties uit. Zo redde hij onlangs nog 2 Belgen van een steile rotswand.

Bron: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/ ... llems-orde
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 773
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Curriculum Vitae majoor-vlieger Roy de Ruiter

Berichtdoor Alex » 22 Jun 2018, 22:04

Curriculum Vitae majoor-vlieger Roy de Ruiter
Majoor Roy de Ruiter wordt op 12 augustus 1981 geboren in Arnhem. Na enkele verhuizingen brengt hij het grootste gedeelte van zijn jeugd door in Amsterdam. In 1997 behaalt hij zijn Havodiploma, waarna hij solliciteert als vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht op de minimumleeftijd van 16 jaar en 9 maanden. Gedurende het langdurige selectieproces volgt hij een studie aan de Hogere Technische School (hts) in Amsterdam.
In 1999 start zijn militaire loopbaan aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. De Ruiter volgt de verkorte officiersopleiding en haalt in 2001 in de Verenigde Staten het felbegeerde Groot Militair Vliegbrevet. De conversie naar de Apache-helikopter volgt en aansluitend de tactische opleiding in Texas. Op 20-jarige leeftijd rondt hij de volledige opleiding af en mag hij zich operationeel Apache-vlieger noemen.
In 2004 is hij als co-piloot onderdeel van de eerste Apache-uitzending naar Afghanistan. Hij heeft de twijfelachtige eer om aan boord te zijn als de Nederlandse Apache-helikopters voor het eerst onder vuur worden genomen tijdens een nachtelijke verkenningsmissie. Aan het einde van dat jaar volgt wederom een uitzending naar Afghanistan in dezelfde functie.
Na deze uitzending werkt hij zich op tot gezagvoerder en section lead waardoor hij tijdens zijn volgende uitzending in 2006 een leidinggevende rol mag innemen en het bevel voert over twee Apaches. Bij terugkomst werkt De Ruiter zich verder op tot flight lead, wapeninstructeur en mission lead, wat hem de bevoegdheid geeft een ongelimiteerd aantal vliegtuigen aan te sturen tijdens gevechtsoperaties. Hij behaalt tevens de kwalificatie van Joint Terminal Air Controller (JTAC) waardoor hij zowel vanaf de grond als vanuit de lucht andere vliegtuigen mag aansturen tijdens acties waar wapeninzet plaatsvindt.
In 2007 en 2008 volgen wederom twee uitzendingen naar Afghanistan waar De Ruiter met verschillende coalitiepartners in heel Zuid-Afghanistan operaties uitvoert in het volledige geweldsspectrum. Hij werd eerder in 2007 plaatsvervangend vluchtcommandant van een team van 12 vliegers en 2 specialisten. Enkele maanden na terugkomst van zijn vijfde uitzending krijgt hij het commando over deze vlucht.
Vrij kort daarna volgt een tijdelijke plaatsing bij het tactische expertisecentrum van het Defensie Helikopter Commando. Hij verzorgt daar de prestigieuze Wapen Instructeurs Opleiding en leidt nieuwe instructeurs op, die na afronding van de opleiding gecertificeerd zijn om kennis over de inzet van wapensystemen, tactieken en procedures over te dragen. Aansluitend volgt in 2009 zijn laatste uitzending naar Afghanistan.
In de zomer van 2010 vertrekt hij naar de Verenigde Staten waar hij als hoofd opleidingen de uitbreiding van het Nederlandse Training Detachement in Fort Hood met Chinooks en de Luchtmobiele Brigade gestalte geeft. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van trainingsscenario’s en het evalueren van alle operationele Apache-vliegers. Ook leidt hij nieuwe vliegers op tot de full mission capable status.
In 2013 gaat hij met eervol ontslag om een carrière binnen de civiele vliegwereld te verkennen. Hij werkt momenteel als instructeur-vlieger bij de Royal Oman Police, waar zijn werkzaamheden wederom in dienst staan van de maatschappij. Hij voert in Oman search and rescue, ambulance-, brandbestrijdings-, politie- en civiele ondersteuningsvluchten uit. Hij is daarnaast tevens werkzaam als adviseur voor het project 'Baled Al Salaam'; een Omaanse documentaire die vrede promoot en als inspiratie dient voor de Omaanse jeugd. Binnen de Koninklijke Luchtmacht is De Ruiter reservist in de rang van majoor.
De Ruiter is getrouwd en heeft twee kinderen.
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe


Terug naar “Militaire-Willemsorde”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast