Een Leids wonder: onderscheiding na 5 jaar terug

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Een Leids wonder: onderscheiding na 5 jaar terug

Berichtdoor Henk-Willem » 28 Aug 2015, 14:13

LEIDEN - Er lagen een muntenverzameling en een paar hoge Koninklijke onderscheidingen in de twee kluizen die vijf jaar geleden bij een inbraak bij George Gussenhoven werden gestolen. Maar het allerergste vond de 86-jarige Leidenaar het verlies van zijn pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice, die hij in 1991 kreeg. Voor altijd kwijt, dacht hij. Tot zondag bij het project Onder Water in Leiden/Vissenmonitoring in de Oranjegracht een opengebroken kluis werd gevonden. In de kluis lag nog steeds die bijzondere pauselijke onderscheiding. Een klein wondertje.

Gussenhoven kreeg dezelfde dag nog bezoek van Aaf Verkade - die de kluis snorkelend had gevonden - en buurtbewoonster Esther Kerkhove, die meehielp om het gevaarte op het droge te krijgen. De dames overhandigden hem een aantal muntjes die de inbreker destijds in de kruis had laten liggen. En een paar medailles en onderscheidingen, waaronder de meest gemiste pauselijke. ,,Ik ben heel erg blij’’, meldt Gussenhoven. ,,Er zaten spullen in die kluizen die voor die inbreker misschien niet veel waard waren, maar die voor mij onvervangbaar zijn.’’

Bij Kerkhove liggen op het balkon intussen stapeltjes documenten te drogen. En de kluis van zondag staat in de schuur. ,,Ik ben er zuinig op: het gaat straks allemaal naar meneer Gussenhoven. Hij kan zelf niet goed meer zien, maar misschien kan zijn dochter het allemaal uitzoeken.’’

Verkade sprong maandag opnieuw de Oranjegracht in op zoek naar de tweede kluis die vijf jaar geleden uit het huis van Gussenhoven verdween. En warempel: vlak naast de plek waar ze een dag eerder de eerste kluis vond, voelde ze diep onder de gele plompen in de bagger de contouren van een tweede kluis. Toen die eenmaal op de kant stond, bevestigde de politie al snel: ook deze kluis is van Gussenhoven.

Hij stond vroeger in de stad bekend als onuitputtelijk strijder tegen vervuiling en verloedering. Wat dat betreft past hij goed bij Aaf Verkade, die vaak bezig is met drijfvuil vissen en schoonmaaktochten door de grachten. Ze heeft in haar carrière als grachtensnorkelaar inmiddels vijf kluizen opgevist.

BRON: http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/ ... 464996.ece
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Overig nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast