Familieleden weigeren Yad Vashem

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Familieleden weigeren Yad Vashem

Berichtdoor Henk-Willem » 23 Dec 2013, 19:20

Familieleden van de eerste Arabier aan wie een Yad Vashem-onderscheiding is toegekend, willen die niet in ontvangst nemen.

De Yad Vashem-onderscheiding is bedoeld voor niet-Joden die hun leven of vrijheid hebben geriskeerd om Joden te redden uit handen van de nazi's. Tijdens een officiële ceremonie krijgen zij de eretitel 'Rechtvaardige onder de Volkeren' en hun naam wordt bijgezet in de 'Muur der Rechtvaardigen' in de tuin van Yad Vashem in Jeruzalem.

De Egyptische dokter Mohamed Helmy kreeg de onderscheiding vorige maand postuum toegekend omdat hij in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers in huis nam.

Slechte relatie
De Yad Vashem Stichting kon in eerste instantie geen familieleden vinden van Helmy. Persbureau AP slaagde er wel in drie familieleden in Caïro te vinden. Maar zij willen niets met de eervolle onderscheiding te maken hebben vanwege de slechte relatie tussen Israël en Egypte.

"Als welk ander land dan ook de onderscheiding had uitgereikt, dan zouden we er blij mee zijn geweest", zei een familielid tegen persbureau AP.

BRON: nos.nl
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Overig nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast