Vlaggenbanden voor explosievenruimers

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 866
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Vlaggenbanden voor explosievenruimers

Berichtdoor Alex » 09 Nov 2013, 12:05

8 november 2013
De vlag van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) wordt sinds vandaag opgesierd door 11 zogenoemde vlaggenbanden. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif bevestigde op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg de linten aan de vlag.
De vlaggenbanden vormen de erkenning voor de bijdragen van de explosievenruimers aan verschillende uitzendingen in de afgelopen decennia. Normaliter krijgt een eenheid, bijvoorbeeld een bataljon of een compagnie, een vlaggenband omdat een aanzienlijk deel van de eenheid tegelijk uitgezonden was. De vlaggenband wordt dan uitgereikt als de eenheid terugkomt van de missie. "Daarmee krijgt de waardering ook een zichtbaar element", aldus luitenant-generaal De Kruif. "De vlaggenbanden geven immers duidelijk aan dat de EOD altijd een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan missies. En iedereen realiseert zich dat de EOD ook in de toekomst niet meer weg te denken is wanneer deze krijgsmacht weer op uitzending gaat."
De afgelopen jaren waren er wel steeds EOD'ers uitgezonden, maar nooit een groot deel van de dienst in een keer. Alles bij elkaar waren de ploegen de afgelopen decennia zo vaak op missie dat de vlaggenbanden meer dan verdiend zijn. De EOD ontvangt vlaggenbanden voor haar deelname (essentiële bijdrage) aan: UNIFIL IFOR UNPROFOR SFOR UNTACT KFOR CMAC UNAVEM III UNMEE SFIR EUFOR
Voor de bijdragen aan ISAF in Afghanistan kregen de explosievenruimers nog geen band, omdat deze missie nog niet is afgelopen. Er zijn daar meer dan 1.700 EOD-gerelateerde opdrachten uitgevoerd.
EOD vlag.jpg

Bron: http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2 ... venruimers

P.S. de vlag lijkt wel erg sterk op een vaandel. Mag dat zomaar, een gekroonde B op de eenheidsvlag?
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
jester_ali18
Berichten: 65
Lid geworden op: 25 Jun 2009, 14:55

Re: Vlaggenbanden voor explosievenruimers

Berichtdoor jester_ali18 » 09 Nov 2013, 18:58

Het is ook een vaandel, en jazeker mag de B op de vaandel, dit omdat de vaandel is uitgedeeld toen Prinses Beatrix nog koningin was


Gebruikersavatar
officier
Berichten: 486
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Re: Vlaggenbanden voor explosievenruimers

Berichtdoor officier » 09 Nov 2013, 19:54

jester_ali18 schreef:Het is ook een vaandel, en jazeker mag de B op de vaandel, dit omdat de vaandel is uitgedeeld toen Prinses Beatrix nog koningin was

Dit is geen vaandel, maar een onderdeelsvlag. Elke eenheid van de landmacht vanaf het niveau van bataljon/zelfstandige compagnie heeft een dergelijke vlag. (DP 20-10, hoofdstuk 3, punt 14). De grote nassausblauwe vlaggenbanden worden uitgereikt aan eenheden van bataljons- / zelfstandige compagnie niveau welke met een staf element en minimaal 1/3 van de organieke sterke op uitzending is geweest. Uitzondering hierop zijn de compagnieën van 400 Geneeskundig Bataljon. Ondanks dat het geen zelfstandige compagnieën zijn, hebben ook zij de vlaggenbanden ontvangen tijdens een publieke beëdiging in Ermelo in 2009.

Informatie omtrent vaandels en standaarden zijn te lezen in de DP 20-30.
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 866
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Vlaggenbanden voor explosievenruimers

Berichtdoor Alex » 09 Nov 2013, 20:48

Het voorschrift geeft inderdaad aan dat dit een onderdeelsvlag naar KL model is. Het voorschrift geeft ook aan dat vlaggenbanden aan de uitzendvlag worden bevestigd en niet aan de onderdeelsvlag. Wel, maar zonder enig ceremonieel, aan een onderdeelsrichtvlag en -vaantje. Dus het klopt toch niet helemaal. Maar het eerbewijs voor de EOD door de Commandant der Landstrijdkrachten is natuurlijk volkomen terecht.
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
officier
Berichten: 486
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Re: Vlaggenbanden voor explosievenruimers

Berichtdoor officier » 09 Nov 2013, 21:17

Alex schreef:Het voorschrift geeft inderdaad aan dat dit een onderdeelsvlag naar KL model is. Het voorschrift geeft ook aan dat vlaggenbanden aan de uitzendvlag worden bevestigd en niet aan de onderdeelsvlag. Wel, maar zonder enig ceremonieel, aan een onderdeelsrichtvlag en -vaantje. Dus het klopt toch niet helemaal. Maar het eerbewijs voor de EOD door de Commandant der Landstrijdkrachten is natuurlijk volkomen terecht.

Waarschijnlijk zijn de vlaggenbanden aan de onderdeelsvlag bevestigd omdat de EODD als eenheid geen uitzendvlag heeft. Om de EODD toch deze waardering te kunnen geven, is hier waarschijnlijk voor gekozen. Alternatief was het bevestigen van de kleine vlaggenbanden aan de onderdeelsrichtvlag van de EODD geweest.

Ik vermoed dat de EODD, met het uitreiken van de 11 vlaggenbanden, één van de eenheden is met de meeste vlaggenbanden.
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"


Terug naar “Overig nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast