Cabaretduo Tartuffe krijgt Gouden Speld gemeente Leiden bij afscheidoptreden

Denk hierbij aan gemeentelijke onderscheidingen e.d.
Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Cabaretduo Tartuffe krijgt Gouden Speld gemeente Leiden bij afscheidoptreden

Berichtdoor Henk-Willem » 19 Mei 2019, 15:52

Het einde nadert. Dat was de titel van het afscheidsoptreden dat Lilian Kanbier en Marianne de Groot afgelopen avond gaven in een bomvolle Leidse Schouwburg. De kaartjes voor de laatste voorstelling van het Leidse cabaretduo Tartuffe gingen op 9 juni in de verkoop. Twee uur later was de schouwburg tot op de laatste plaats uitverkocht.

Aan het einde van de voorstelling kwam Erwin Rozendal van De Beukenhof in Oegstgeest het podium op. Tartuffe trad de afgelopen twintig jaar vaak op in het chique restaurant en het duo verdiende volgens Rozendal eigenlijk wel een lintje ter ere van hun afscheid. Dat kregen ze niet, maar wel kwam locoburgemeester Martine Leewis van achter de coulissen tevoorschijn en verraste Lilian en Marianne met de Gouden Speld van verdiensten van de gemeente Leiden als dank voor hun grote bijdrage om Leiden positief op de kaart te zetten.

Tartuffe was 20 jaar lang een begrip in Leiden. Twee slonzige, onverzorgde vrouwen, voorzien van hoofddoeken en afgezakte kniekousen hielden al die jaren in onvervalst Leids het publiek een spiegel voor. Lilian Kanbier was verantwoordelijk voor de muziek en Marianne de Groot was de tekstschrijver van de twee. Daarnaast werden ze ondersteund door Henk Stipdonk, de broer van Lilian Kanbier, die de liedteksten schreef.

“Nu we die Gouden Speld hebben hè? Mogen we dan ook in de Gouden Koets in de 3 Oktoberoptocht?”

Hun doorbraak kwam in 2000 toen ze de Rabobank Cultuurprijs wonnen met het lied ‘Thuis van alle markten’. Andere bekende nummers waren ‘3 oktober is van ons’ uit 2009 en het lied ‘Praat Leids met me’ uit 2015. Dit laatste nummer werd meer dan 30.000 keer bekeken op Youtube.

Het werk van Tartuffe staat symbool voor dit tijdsgewricht. Heel veel inwoners van Leiden zijn groot geworden met het cabaretduo. Tartuffe was onderdeel van de geschiedenis van de stad en altijd aanwezig bij grote historische momenten in de stad. Ze deden mee aan de Peurbakkentochten, de 3 oktoberfeesten, het Leids festival van het levenslied en traden op tijdens talloze cabaret- en dinnershows in de Beukenhof en de Grote Beer.

BRON: https://sleutelstad.nl/2018/06/10/cabar ... doptreden/
10 JUNI 2018
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Overige Nederlandse onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten