Erepenning voor overleden erelid DEM Beverwijk

Denk hierbij aan gemeentelijke onderscheidingen e.d.
Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Erepenning voor overleden erelid DEM Beverwijk

Berichtdoor Henk-Willem » 19 Mei 2019, 15:33

Burgemeester Martijn Smit reikt wel vaker onderscheidingen uit aan Beverwijkers die iets heel bijzonders hebben gedaan voor de gemeenschap. Maar zelfs hij moest woensdag even slikken. Hij reikte namelijk voor het eerst een gemeentelijke onderscheiding uit voor iemand die niet meer leeft.

Het gaat om de Stem van DEM. Mevrouw Van Hensbergen-Zonderhuis, staat op haar oorkonde. DEM’mers kennen haar beter als Ina, die bij alle thuiswedstrijden als omroepster fungeerde. En dat veertig jaar lang. De Stem van DEM, kortom. Ina is in januari op 73-jarige leeftijd overleden.

Halfstok
Haar weduwnaar nam dan ook de onderscheiding in ontvangst. Mees van Hensbergen heeft het moeilijk met het overlijden van zijn vrouw. Maar hij is erg blij met de waardering die door iedereen die haar kende, wordt uitgesproken.

,,Toen haar overlijden net bekend was, werden bij de club alle sponsorvlaggen naar beneden gehaald en werden er DEM-vlaggen halfstok gehangen.” Een prachtig eerbetoon voor Ina, die erelid was van de club. ,,En dat word je bij DEM niet zomaar”, waarschuwt Mees. ,,Deze club strooit niet met erelidmaatschappen. Je wordt het niet als je 25 jaar lid bent, bijvoorbeeld. Maar zij werd het wel.” Mees was onder de indruk dat de burgemeester zich onder de bezoekers bevond, die hem toen kwamen condoleren. En die waardering ging deze woensdag nog wat verder.

Bronzen erepenning
Want woensdag, dik vier maanden na haar overlijden, kreeg zij er postuum nog een onderscheiding bij. De Bronzen Erepenning van de gemeente Beverwijk, vervat in een standaard van plexiglas en compleet met een draagspeldje. Burgemeester Smit overhandigde de versierselen met enige gêne, want er is niemand meer om het te dragen. Toch vond hij het belangrijk om dit blijk van waardering namens de gemeente te overhandigen. Wel is Mees van tevoren even gepolst hoe hij er over dacht. Hij reageerde positief.

Mees laat de burgemeester op zijn computer een filmpje zien, waarin zijn vrouw wordt geïnterviewd door TV IJmond. Ze is dan al ongeneeslijk ziek, maar laat dat niet blijken. Ze werd ondervraagd omdat ze ermee ophield als omroepster. Waarom? Wil de interviewster weten. ,,Vind jij het na veertig jaar niet genoeg dan?” stelt ze een wedervraag. Haar zoon: ,,Ze wilde het niet laten merken.”

Sterk gestel
Ina had een sterk gestel. Bracht twee zonen ter wereld, haalde net haar vijftigjarig huwelijksjubileum. Ze overleefde diverse hartinfarcten en andere gezondheidsproblemen, totdat ineens asbestkanker bij haar werd ontdekt. De kankerverwekkende asbestdeeltjes waren waarschijnlijk afkomstig uit de kleding van Mees, die in de bouw werkte. Bij het wassen moet ze die hebben ingeademd.

,,Zij was een bijzonder mens”, vat Mees samen. ,,Jammer dat ze zo geëindigd is. Deze onderscheiding krijgt een mooi plekje.”

BRON: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt ... -beverwijk
24/05/2018
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Overige Nederlandse onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast