Jan van Houtpenning voor gemeentejurist John Olivier

Denk hierbij aan gemeentelijke onderscheidingen e.d.
Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Jan van Houtpenning voor gemeentejurist John Olivier

Berichtdoor Henk-Willem » 21 Jul 2017, 10:43

1 Juni 2017 heeft John Olivier uit handen van burgemeester Lenferink de Jan van Hout Penning gekregen. Hij kreeg deze ambtelijke onderscheiding tijdens zijn afscheidsbijeenkomst in het Kamerlingh Onnes Gebouw ter gelegenheid van zijn pensionering. John Olivier was maar liefst 39 jaar lang in dienst van de gemeente Leiden.

John Olivier kwam in 1977 als Gemeentejurist in dienst van de gemeente Leiden. Hij ontwikkelde zich tot een buitengewoon kundig jurist, die op een zeer hoog niveau vertrouwd was met tal van rechtsgebieden. Olivier had daarnaast het vermogen om de maatschappelijke omgeving als geen ander ‘goed te lezen’ en verder vooruit te kunnen kijken dan de meeste anderen.

Het bijzondere was daarbij dat hij altijd het algemeen belang voor ogen had. Ook als dat betekende dat hij zijn eigen gemeentebestuur of zijn collega-ambtenaren een onwelgevallig advies moest geven. Dat maakte hem niet altijd geliefd en zijn strategische adviezen werden niet altijd direct begrepen, maar zij bleken altijd na verloop van tijd zeer waardevol.

John Olivier hechte veel waarde aan de belangen van de Leidse burgers. Ook in hun geschillen met de gemeente Leiden. Hij spande zich altijd in om een voor alle partijen rechtvaardige oplossing te vinden, ook als dat betekende dat de gemeente Leiden water bij de wijn moet doen. John Olivier verstond de kunst om als geen ander te laveren tussen advocaat, verzekeraar, burger en gemeente. Het begrip ‘eigen belang’ is hem vreemd geweest.

John Olivier heeft een bijzonder grote betrokkenheid bij de stad Leiden getoond en in een aantal maatschappelijke organisaties een onmisbare rol vervuld. Met grote inzet heeft hij zich bezig gehouden met het fusieproces van een aantal Leidse woningbouwverenigingen en heeft daar ook bestuursfuncties vervuld. Daarbij had hij grote aandacht voor de woonkwaliteit en het onderhoudsniveau van de woningen, maar ook veel oog voor de groeiende wachtlijsten en de uitbreiding van de (goedkope) woningvoorraad.

Voor zijn maatschappelijke verdiensten kreeg hij in 2015 een Koninklijke Onderscheiding. Om de waardering voor het functioneren van John Olivier binnen de gemeentelijke organisatie tot uiting te brengen heeft het college van B en W besloten hem de Jan van Houtpenning toe te kennen.

BRON: http://sleutelstad.nl/2017/06/02/jan-ho ... n-olivier/
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Overige Nederlandse onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten