Drie Brabanders verblijd met provinciale onderscheiding

Denk hierbij aan gemeentelijke onderscheidingen e.d.
Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Drie Brabanders verblijd met provinciale onderscheiding

Berichtdoor Henk-Willem » 02 Jun 2017, 07:48

Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft donderdag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie drie onderscheidingen uitgereikt. Museumdirecteuren Charles de Mooij en Hendrik Driessen ontvingen de Hertog Jan. De erepenning was voor kunstenaar Marc Mulders.

De Mooij van het Noordbrabants Museum in Den Bosch en Driessen van De Pont in Tilburg kregen de prijs voor hun bijzondere verdiensten voor de museumwereld. De Mooij beleefde een goed jaar met zijn museum, waar begin 2016 de tentoonstelling met werken van Jeroen Bosch werd geopend. ,,Onder zijn leiding heeft Het Noordbrabants Museum zich sterk vernieuwd. De recente tentoonstelling Jheronimus Bosch-Visioenen van een genie trok een internationaal publiek naar het museum", schrijft de provincie. Ook Driessen wordt geroemd om de internationale aandacht die hij heeft gegenereerd voor zijn museum. ,,Hij heeft als hoofdconservator en directeur er toe bijgedragen dat het museum internationaal aanzien verwierf met exposities van moderne kunst en kunstenaars met een grote reputatie."

De onderscheiding die de museumdirecteuren kregen, is een beeld van Hertog Jan te paard en wordt jaarlijks uitgereikt aan Brabanders die zich langere tijd hebben ingezet op een bepaald maatschappelijk terrein.

Erepenning
De erepenning ging dit jaar naar Marc Mulders. De hoogste onderscheiding van de provincie Brabant staat gelijk met het ereburgerschap. ,,Mulders is een kunstenaar die nationaal en internationaal bekendheid kreeg met zijn werken”, motiveert de provincie de keuze. Ook is de geboren Tilburger ‘maatschappelijk zeer geëngageerd en actief’.

Mulders werd afgelopen november ook uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar 2017.

Nieuwjaarsrede
In zijn nieuwjaarsrede riep commissaris van de koning Wim van de Donk op om na de Tweede-Kamerverkiezingen van maart te komen tot een ‘hernieuwde pacificatie’. ,,De verbinding met onze burgers is meer dan ooit een urgente opgave. We moeten waken voor een dubbeldemocratie: een van de politici en een van het volk. Dan gaan het zeker mis.”

In de stampvolle hal van het Provinciehuis drukte Van de Donk zijn gehoor op het hart dat ‘de zorgen en emoties’ van burgers niet van ’tafel mogen worden geredeneerd’. ,,Ze vragen om een echt gesprek. Die zorgen en emoties moeten dus op de tafel van de democratie.”

BRON: http://www.bd.nl/brabant/drie-brabander ... ~ae09ae8c/

download.jpg
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Overige Nederlandse onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast