Commandant Tromp onderscheiden voor antipiraterij-missie

Denk hierbij aan gemeentelijke onderscheidingen e.d.
Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Commandant Tromp onderscheiden voor antipiraterij-missie

Berichtdoor René » 23 Mar 2011, 17:34

Kapitein-ter-zee Hans Lodder heeft vandaag de De Ruytermedaille ontvangen voor ‘dapper en doortastend’ optreden als commandant van het fregat Hr. Ms. Tromp tijdens de antipiraterij-operatie Atalanta in de Golf van Aden en het Somalische bassin in 2010.

Kapitein-ter-zee Hans Lodder kreeg het ereteken voor zeevarenden uit handen van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen. Zij vermeldde hierbij dat de De Ruytermedaille wordt uitgereikt aan hen die “dapper en doortastend te werk zijn gegaan” en zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse scheepvaart.

Onder het commando van Lodder werden 83 piraten door het luchtverdedigings- en commandofregat Tromp gelokaliseerd en ontwapend. Ook was de Tromp in april 2010 verantwoordelijk voor de bevrijding van het Duitse koopvaardijschip Taipan. Beelden van deze actie gingen de hele wereld over.

Strategisch leiderschap
Minister Schultz van Haegen roemde Lodder nadrukkelijk: “Onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden heeft u blijk gegeven van groot strategisch leiderschap. Uw doortastende optreden heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan de bescherming van kwetsbare schepen in de Somalische wateren. Ook tijdens de bevrijding van de opvarenden van het Duitse motorschip Taipan heeft u blijk gegeven van groot strategisch leiderschap.”

Erkenning bemanning
Lodder toonde zich zeer verguld met het ereteken. “Fantastisch. Dit is een teken van erkenning voor de hele bemanning van Hr.Ms. Tromp.” Ook noemde Lodder het een bevestiging van de historische link tussen de marine en de koopvaardij. “Net als toen, vervullen wij ook nu de rol van beschermer van de koopvaardij.”

De Ruytermedaille
De Ruytermedaille werd op 23 maart 1907 bij Koninklijk Besluit ingesteld als ‘Eereteeken voor schippers, stuurlieden en verdere leden der bemanning van koopvaardij- en visschersschepen en andere personen, die zich door verdienstelijke daden voor de Nederlandsche scheepvaart hebben onderscheiden’. De medaille is sindsdien aan 202 personen uitgereikt, waaronder 10 actief dienende personeelsleden van de Koninklijke Marine.

Bron: http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2011/03/23/46180153/Commandant_Tromp_onderscheiden_voor_antipiraterij_missie
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Terug naar “Overige Nederlandse onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast