Zusters augustinessen onderscheiden

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Zusters augustinessen onderscheiden

Berichtdoor Henk-Willem » 25 Mar 2009, 20:19

AMSTERDAM - De zusters augustinessen, die onlangs gestopt zijn met hun opvangwerk op de Warmoesstraat, hebben een onderscheiding gekregen van burgemeester Job Cohen.

Ze ontvingen het Ereteken van Verdienste, omdat zij zich decennia hebben ingezet voor de hulp aan en een veilige plek voor minderbedeelde Amsterdammers. Het ereteken is bedoeld voor mensen die zich 25 jaar hebben ingezet voor een Amsterdamse stichting of instelling.

De zusters namen met de onderscheiding afscheid van hun werk in de stad. Op kerstavond vorig jaar deelden ze al hun laatste maaltijd uit aan daklozen.

Van de elf zusters verhuizen zes naar een ander klooster. Vijf anderen willen graag in het Amsterdamse klooster blijven wonen en een nieuwe gemeenschap, Camino (de Weg), uitbouwen. Probleem daarbij is echter dat het gebouwencomplex in de verkoop gaat.

De kloosterorde ontstond in 1934 in Utrecht. De bedoeling was om vanuit het geloof maatschappelijk werk te verrichten. De orde heeft kloosters in Hilversum, Utrecht, en Someren. Eind jaren veertig kwamen de zusters naar Amsterdam. Ze gaven les op de Antoniusschool aan de Krom Boomssloot. De orde kocht in 1952 een leegstaand confectieatelier in de Warmoesstraat, dat de naam Maria's Bezoek kreeg. Hier werden kamers gemaakt om moeders en kleine kinderen op te vangen. In de loop der jaren kwam er ook een opvang voor dak- en thuislozen bij. Later werd ook dit huis te krap en kocht de orde nog twee aangrenzende panden aan.

Vijf jaar geleden nam de stichting Cordaad de vrouwenopvang en de opvang van de dak- en thuislozen over van de zusters.

BRON: HET PAROOL
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Ridderlijke orden/Kerkelijke onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast