Onderscheidingen uitgereikt voor redding van Nell de Pree

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Onderscheidingen uitgereikt voor redding van Nell de Pree

Berichtdoor Henk-Willem » 17 Aug 2017, 10:01

Ruim een jaar geleden sprongen wegwerker Dirk Jaarsma en drie anderen bij Langereis het water in om Nell de Pree en haar vriend Ruud Roos uit hun auto te halen. Twee anderen schoten ook nog te hulp. Uiteindelijk haalde Ruud het helaas niet, maar Nell gelukkig wel. Dinsdag had de Oudkarspelse haar eerste redder al ontmoet, donderdag was ze bij de huldiging van alle redders op het gemeentehuis van Heerhugowaard. Vijf van hen kregen toen een zilveren medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Het drama gebeurde ruim een jaar geleden de A.C. de Graafweg (N241) bij Langereis. Een bestelauto kwam de weg op en werd geramd door een vrachtwagen. De auto kwam op de andere weghelft, waar nou net Nell en Ruud met hun caravan reden. Door de klap belandden ze in het water en de caravan drukte op de auto. "De laatste woorden van mijn vriend waren 'we verdrinken'. Ik hoorde later van iemand dat we de dood al in de ogen keken", vertelt Nell mediapartner NH.

Dirk was op dat moment in de buurt aan het werk. Hij dook net als drie anderen het water in om de twee te bevrijden. "Dan denk je, wat gebeurt er nu? Helemaal toen de auto naar de bodem zonk, kreeg ik de schrik van mijn leven." Uiteindelijk wordt Nell uit haar benarde positie bevrijd. Bij Ruud duurt het langer, hij overlijdt uiteindelijk in het ziekenhuis. Voor Nell heeft het ongeluk diepe littekens achtergelaten. "Het was een ongeluk dat veroorzaakt werd door een ander. Ik durf daardoor nu niet eens meer op de fiets te zitten."

Nell vindt het meer dan terecht dat de vijf de oudste Nederlandse onderscheiding (sinds 1768) die er is krijgen. "Ik ben heel blij dat ik ze kan bedanken. Het is zo'n heftige tijd geweest. Ik had ze nog nooit ontmoet". Dirk is vooral heel trots. "Het is een geweldige blijk van waardering. Maar ik zou het elk moment weer doen. Ik ben gewoon te water gesprongen en heb gekeken of ik hulp kon bieden."

BRON: https://www.langedijkcentraal.nl/nieuws ... ll-de-pree
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Reddingsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast