Ede eert twee helden uit Lunteren

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Ede eert twee helden uit Lunteren

Berichtdoor Henk-Willem » 07 Sep 2016, 11:08

Walter Bloemendal (29) en Patrick van Norden (23) ontvingen maandagavond de bronzen medaille van Stichting Carnegie Heldenfonds. Op vrijdag 25 september 2015 redden zij Meeuwis Zandsteeg (89) uit zijn brandende auto.

Burgemeester Cees van der Knaap speldde hen in de brandweerkazerne de versierselen op en reikte de getuigschriften uit. Vooraf memoreerde hij dat de bewuste 25 september de dag was dat de paus de VN toesprak, dat FIFA-baas Sepp Blatter uitleg gaf over de beschuldigingen van fraude, dat 's avonds 'The voice of Holland' op tv te zien was en dat het 's morgens mistig was. ,,Wie eens terugblikt naar die grauwe najaarsdag, kan niet anders concluderen dat het landelijk gezien een normale rustige dag was. Behalve in Lunteren...'', aldus Van der Knaap.

GEEN AARZELING Het is die vrijdagavond bijna 20.30 uur als Walter en Patrick op de Edeseweg in Lunteren een auto tegen betonblokken zien botsen. De benzinetank scheurt daarbij open en de auto staat binnen enkele seconden in brand.

Geschrokken stoppen de twee Lunteranen en rennen ze naar de auto, die aan de achterkant al flink in brand staat. Dan zien ze een man zitten, roerloos achter het stuur. Ze aarzelen geen moment en bevrijden hem uit de auto. ,,En dat is maar goed ook, want de bestuurder zat bekneld en had zelfstandig de auto nooit kunnen verlaten'', aldus de burgemeester. ,,Van de personenauto was weinig meer over. Later beseffen de twee heren welke risico's ze hadden genomen. Dat er explosiegevaar was. De politie en de brandweer waren het er allemaal over eens dat jullie een heldendaad hebben verricht. De medaille komt jullie echt toe."

CLICHÉ
Walter beaamt dat het cliché waar is dat op dat moment niet wordt nagedacht. ,,Je ziet het gevaar en denkt alleen maar: die man moet eruit! Je handelt gewoon." Patrick zat achter het stuur en zegt dat hun eigen auto nog reed toen Walter er al uit sprong. ,,Hij kreeg zijn gordel niet los en kreeg de deur niet open. Die heb ik losgebroken. Op zo'n moment voel je een massa adrenaline naar boven en voel je je zo sterk als een paard om dat te doen."

Volgens Patrick was het vuur binnen een minuut torenhoog. ,,Het begon aan de achterkant en daarna zag je overal vlammen en stond de wagen in lichter laaie. Dat had echt geen halve minuut langer moeten duren." Walter: ,,De vlammen sloegen langs m'n broekspijpen heen, we hadden echt niet veel later moeten zijn."

Gelukkig liepen de twee helden én het slachtoffer geen brandwonden op. Bovendien kwam ook Zandsteeg uiteindelijk met de schrik vrij, al had dat heel anders af kunnen lopen. ,,Dat was heel bijzonder, want hij had een aardige klap gemaakt." Het reddende duo zocht hem een week later thuis op.

NIETS IS TOEVAL
Zandsteeg is ervan overtuigd dat de jongens hun leven hebben gewaagd om hem te redden. ,,Daar ben ik ontzettend dankbaar voor en daarom verdienen ze die onderscheiding helemaal.'' Volgens de geredde Lunteraan gebeurt er niets bij toeval en is het Gods bewarende hand geweest dat hij nog leeft. ,,Hij gebruikt mensen in zijn dienst. De Here leidt mijn hele leven en dit is daar een onderdeel van." De twee helden zouden een dergelijke actie meteen weer doen. ,,Daar hoef je niet over na te denken." De heren vinden de ontvangen medaille heel bijzonder. ,,Dat stellen we zeer op prijs."

PRACHTIG CONTRAST
De onderscheiding wordt in Nederland slechts vijftig keer per jaar uitgereikt. ,,Bedankt voor de heldenmoed die u hebt getoond, een prachtig contrast met de verhuftering die we ook in onze maatschappij zien'', aldus Dennis Mikkelsen, bestuurslid van het fonds. Bij de uitreiking waren ook personen aanwezig die eveneens hulp verleenden bij het incident.

3937485_0.jpg


BRON: http://edestad.nl/lokaal/ede-eert-twee- ... ren-101459
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Reddingsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast