Na 30 jaar heldenpenning voor Hoornse redder

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Na 30 jaar heldenpenning voor Hoornse redder

Berichtdoor Henk-Willem » 20 Jul 2014, 20:54

HOORN - Burgemeester Van Veldhuizen van Hoorn heeft gisteren de bronzen legpenning van de Stichting Carnegie Heldenfonds uitgereikt aan Nees Toornman uit Hoorn. Hij kreeg deze onderscheiding omdat hij 30 jaar geleden een peuter van de verdrinkingsdood heeft gered.

Op een regenachtige zomermiddag in 1984 zag de echtgenote van de heer Toornman kinderen bij een brede sloot staan. Het bleek dat zij keken naar een peuter die in het water dreef. Het kind leek op dat moment geen enkel teken van leven meer te vertonen. Mevrouw Toornman heeft toen onmiddellijk haar man geroepen. Hij is direct het vieze slootwater ingesprongen. Dat was voor hem als COPD-patiënt een groot risico, maar hij kon niet anders. Hij heeft het kind uit de sloot kunnen pakken en met zijn vrouw mond-op-mond beademing toegepast. Het kind is vervolgens door haar ouders naar het ziekenhuis gebracht. Daar moest de peuter drie dagen verblijven, omdat er vuil slootwater in de longen was gelopen.

Deze gebeurtenis heeft op alle betrokkenen ontzettend veel impact gehad en laat hen nog steeds niet los. Daarom is de heer Toornman na 30 jaar alsnog voorgedragen voor een onderscheiding van de Stichting Carnegie Heldenfonds. Het bestuur van deze stichting heeft besloten de heer Toornman de bronzen legpenning toe te kennen. Daarnaast ontvangt hij een loffelijk getuigschrift: een bewijs van moedig gedrag.

De Stichting Carnegie Heldenfonds verleent onderscheidingen en beloningen aan mensen die met gevaar voor eigen leven iemands leven hebben gered of dat geprobeerd hebben.

BRON: http://www.noordhollandsdagblad.nl/
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Reddingsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten