Onderscheiding voor heldendaad

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2538
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Onderscheiding voor heldendaad

Berichtdoor Henk-Willem » 19 Aug 2012, 10:13

IJMUIDEN - De 53-jarige Peter Griekspoor uit IJmuiden ontving dinsdag om 14.00 uur in het gemeentehuis ter Horst een zilveren medaille en de hoogste onderscheiding van de Stichting Carnegie Heldenfonds. Ook ontving hij een loffelijk getuigschrift, een bewijs van moedig gedrag. Peter redde in juli met gevaar voor eigen leven een vrouw uit een brandend huis.

Op zaterdag 11 juli 2010 heeft Peter op het recreatiepark Sunparks Limburgse Peel in America een ware heldendaad verricht. Die bewuste zaterdagavond hoort de IJmuidenaar geklop en gebonk terwijl hij met zijn gezin in een van de bungalows op het betreffende park verblijft.

De heldendaad
Nadat hij geconstateerd heeft dat het geluid afkomstig is van de bungalow van de 'buren', die in brand staat, aarzelt hij geen moment. Hij instrueert zijn gezin om de huldiensten in te schakelen en enkele spullen (waaronder handdoeken) te pakken. Nadat hij de voordeur van de brandende bungalow heeft ingetrapt baant hij zich een weg door de rook naar een van de slaapkamers waar hij uiteindelijk een vrouw aantreft. Nadat hij de vrouw uit de bungalow gedragen heeft gaat hij opnieuw naar binnen op zoek naar eventuele andere slachtoffers. Peter wist dat de vrouw samen met haar gezin (dochter, schoonzoon en kleinkinderen) op het park verblijft.

Vanwege de hitte en de rookontwikkeling moest hij over de grond kruipen terwijl hij zichzelf bedekt had met handdoeken. Nadat de tweede poging niets opgeleverde was hij van plan opnieuw naar binnen te gaan. De verder ontwikkelde brand maakt een derde reddingspoging echter onmogelijk. Uiteindelijk blijkt dat er, buiten de betreffende vrouw, geen andere personen in de bungalow aanwezig zijn op het moment van de brand. De vrouw wordt met ademhalingsproblemen afgevoerd naar het ziekenhuis. Met de nieuwe held gaat het naar omstandigheden goed.

Onderscheiding
De onderscheiding wordt uitgereikt door de heer ir. C.H.C. van Rooij, burgemeester van de gemeente Horst aan de Maas. Het getuigschrift wordt uitgereikt door de heer R.G. te Beest, wethouder van de gemeente Velsen.

BRON: dichtbij.nl (Noord-Kennemerland)
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Reddingsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast