Onderscheiding voor helden Alphen

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Onderscheiding voor helden Alphen

Berichtdoor Henk-Willem » 23 Sep 2011, 20:18

In Alphen aan den Rijn hebben tien mensen een medaille gekregen van het Carnegie Heldenfonds.

Zij hebben zich bij de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof heldhaftig gedragen. Begin april schoot Tristan van der Vlis daar zes mensen en vervolgens zichzelf dood.

"Het was een heel emotionele bijeenkomst", zegt Hans de Vries van het fonds. "Er waren mensen die een onderscheiding kregen en hem weer doorgaven aan anderen die in hun ogen ook hadden bijgedragen. Het was zeer bijzonder."

Levensgevaar
De tien mensen die zijn onderscheiden, beschermden anderen met gevaar voor eigen leven. Zo wierp bloemist Johan Nievaart zich tussen de schutter en zijn zoon. Hij werd geraakt in zijn been en schouder en is nu deels arbeidsongeschikt.

In één geval werd de onderscheiding postuum uitgereikt. De eigenaresse van een modezaak werd doodgeschoten toen ze de schutter probeerde tegen te houden.

Burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn zei tegen Omroep West dat de helden zijn geselecteerd op basis van getuigenverklaringen en politienotities. "We hebben aan de politie gevraagd om een lijstje te maken van mensen die zich heel moedig hebben gedragen. Die lijst hebben we ingeleverd bij het Carnegiefonds, waaruit men tien mensen heeft geselecteerd die echt met gevaar voor eigen leven iets hebben gedaan."

BRON: NOS
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 838
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Onderscheiding voor helden Alphen

Berichtdoor Alex » 24 Sep 2011, 09:43

In dit bericht meer details over de gedecoreerden:

'Helden van Ridderhof' respectvol geëerd
Tien medailles zijn vrijdag uitgereikt aan de 'Helden van de Ridderhof'. Zij krijgen een Carnegie-onderscheiding omdat zij met gevaar voor eigen leven anderen hebben geholpen.
Commissaris van de koningin Jan Franssen speldde de medailles om. Er werden zes zilveren internationaal erkende gedenkingen uitgereikt en vier bronzen. Eén predikaat werd bij postuum uitgegeven.
Margriet ter Haar (68) kreeg postuum de zilveren medaille. Zij heeft Ridderhof-bezoekers beschermd door voor de deur van haar winkel te staan, zodat schutter Tristan van der Vlis niet naar binnen kon. Zij heeft dat met de dood moeten bekomen, want de 24-jarige Alphenaar heeft haar van dichtbij doodgeschoten. Haar weduwnaar nam de onderscheiding in ontvangst.
Als tweede was mevrouw Ezzemmouri aan de beurt. Zij hielp mevrouw Den Hollander en de heer Van der Ham op zaterdag 9 april. Ze spelde haar bronzen medaille op bij meneer Van der Ham. Ezzemmouri staat bekend als de anonieme 'reddende engel'; een doktersassistente in opleiding die achter een viskraam in de Ridderhof werkte en in Tristans kielzog gewonden hielp.
Een zilveren medaille was er voor mevrouw Wies. Zij probeerde tevergeefs Constanze Boezaard te reanimeren. Ook verleende ze eerste hulp bij de zwaargewonde Hannah Postma. Gerda Schreuder kreeg een zilveren medaille, omdat ze een man in een scootmobiel in veiligheid bracht terwijl Tristan van der Vlis op dat moment om zich heen schoot. Mevrouw Van Luinen bracht gewonden in veiligheid tijdens de drie dodelijke minuten en krijgt daarvoor de zilveren medaille.
Voetballer Adem Aksoy is met gevaar voor eigen leven door de Ridderhof gaan rennen om anderen te waarschuwen. Hij liep daarbij schotwonden in zijn buik op. Hij ontving de zilveren medaille. Een bronzen medaille voor mevrouw Journayl. Zij trok een Ashley Boezaard (10) haar winkel binnen toen Tristan van der Vlis om zich heen schoot. Ashley zag met eigen ogen toe hoe haar beide ouders doodgeschoten werden. De eigenaresse van het wolwinkeltje in de Ridderhof draagt haar medaille aan alle winkeliers op.
Jan Franssen speldde tot slot bij nog drie mannen een medaille op. De heer Van der Pleij kreeg een bronzen onderscheiding. Hij verleende eerste hulp bij mevrouw Den Hollander en de heer Van der Ham. Hij overhandigt zijn bloemen aan Den Hollander. Meneer Van Zanten trok de zwaargewonde Hannah Postma een winkel binnen terwijl Michael en Constanze Boezaard dood naast haar lagen. Op dat moment was Tristan van der Vlis dicht bij de heer Van Zanten: brons. Bloemist Johan Nievaart kreeg tot slot de zilveren plak voor het redden van zijn zoon. Hij liep tussen zijn zoon en Tristan van der Vlis en liep schotwonden op.

Bron: http://www.alphens.nl/nieuws/overig/145 ... eierd.html
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe


Terug naar “Reddingsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten