Heldenpenning voor Danny en Wilfried, die man redden uit brandende auto op A12

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Heldenpenning voor Danny en Wilfried, die man redden uit brandende auto op A12

Berichtdoor Henk-Willem » 30 Nov 2018, 19:52

Trucker Danny Ouwens uit Oss en Wilfried Giesen uit Beek (gemeente Montferland) hebben vanochtend in Oosterbeek de heldenpenning gekregen voor hun heldendaad. De mannen redden begin oktober een man uit een brandende auto op de A12 bij de afrit Oosterbeek.

De automobilist was met zijn auto vanachter onder de vrachtwagen van Ouwens terechtgekomen. De wagen vloog vervolgens in brand.

Foute boel
Giesen reed die maandagavond achter de vrachtwagen en de gecrashte auto. ,,Ik dacht meteen: Dit is foute boel.’’ Hij parkeerde zijn auto voor de vrachtwagen en zette zijn tienerdochters Sophie en Emma achter de vangrail.

De inwoner van Beek liep naar Ouwens, die het portier van de auto van het slachtoffer uit Vaassen al had geopend. De banden van de vrachtwagen ontploften intussen door de brand. Ze haalden het zwaargewonde slachtoffer uit de auto en bleven bij hem tot de politie en medische hulp arriveerden.

De mannen zijn vrij nuchter onder hun heldendaad. Giesens dochters kregen slachtofferhulp voor wat ze meemaakten toen hun vader verdween en ze later de knallen hoorden van de ontploffende banden.

Het slachtoffer raakte zo ernstig gewond dat hij niet bij de uitreiking aanwezig kon zijn.

Criteria
Burgemeester Agnes Schaap reikte hen woensdag de onderscheiding uit, die voluit 'Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons' heet. Het is pas de tweede keer dat de heldenpenning in de gemeente Renkum wordt uitgereikt.

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon
De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is de oudste civiele dapperheidsonderscheiding. De penning stamt uit 1822. Bekender is de Militaire Willemsorde uit 1815.
,,De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon reiken we niet zo vaak uit. Vorig jaar kregen tien mensen de onderscheiding, in 2016 twaalf en het jaar daarvoor kregen drie mensen de koninklijke onderscheiding opgespeld'', zegt woordvoerder Marieke van Oss van de Kanselarij der Nederlandse Orden, die de penning toekent. Ter vergelijking, vorig jaar kregen ongeveer drieduizend mensen een 'gewone' koninklijke onderscheiding, een lintje.

BRON: https://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/ ... ~ad37d84d/
17-01-18

mensch.jpg
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Reddingsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten