Jan van den Akker krijgt postuum Mobilisatie-Oorlogskruis

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 838
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Jan van den Akker krijgt postuum Mobilisatie-Oorlogskruis

Berichtdoor Alex » 17 Aug 2017, 20:47

75 jaar na zijn overlijden krijgt onderwijzer J.P.A. van den Akker het Mobilisatie-Oorlogskruis postuum toegekend door de Minister van Defensie. De toekenning is een blijk van respect en waardering van zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In een ingezonden brief laten familieleden G. van Elk en zijn vrouw J. van Elk-van den Akker het trieste levenslot van onderwijzer Jan van den Akker zien. Van den Akker werd op 10 november geboren in Delft. Op 27 augustus 1930 vertrok de onderwijzer met zijn vrouw Mies Zuidam naar Nederlands-Indië om daar samen een beter bestaan op te bouwen. Nederland stond aan de rand van een economische crisis. Hun hoop op een gelukkig leven kwam ten einde door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De veelbelovende carrière van Van den Akker werd afgebroken toen hij gemobiliseerd werd, krijgsgevangen genomen en op boottransport werd gezet door de Japanse bezetter. De boottocht naar Birma om er te werken aan de spoorlijn overleefde hij niet. Het bewaard gebleven dagboek dat hij tijdens die boottocht bijhield, geeft een beeld van de erbarmelijke omstandigheden aan boord die een eind aan zijn leven maakten.
Zijn nabestaanden dienden onlangs een verzoek in bij het Ministerie van Defensie om postume toekenning van het Mobilisatie-Oorlogskruis. Op 10 augustus werd deze toegewezen aan Jan van den Akker. Familielid G. van Elk laat weten dat "wij als familie bijzonder trots zijn op deze uiting van respect voor zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog."

Bron: http://www.delftsepost.nl/nieuws/algeme ... logskruis-
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Terug naar “Overige Nederlandse militaire onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast