Amanda Jansen ontvangt Draaginsigne Gewonden

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 872
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Amanda Jansen ontvangt Draaginsigne Gewonden

Berichtdoor Alex » 24 Jun 2017, 13:12

Op de veteranendag van de gemeente Breda ontving Afghanistan-veteraan Amanda Jansen afgelopen vrijdag 16 juni het Draaginsigne Gewonden uit handen van locoburgemeester Boaz Adank. Ook sprak hij zijn waardering uit richting de bijna duizend veteranen die de gemeente Breda telt.
Voordat locoburgemeester Adank zich tot Amanda Jansen richtte, had hij lovende woorden voor de Bredase veteranen. “Wij zijn er trots op dat Breda zoveel en zulke verschillende veteranen binnen haar gemeentegrenzen heeft. Die trots en waardering proberen wij ook tot uiting te laten komen, zoals vandaag op de Bredase Veteranendag. Deze dag is er voor onze veteranen – van alle leeftijden, uit dienst of nog in uniform – die ons land en de internationale gemeenschap sinds 1940 in vele tientallen oorlogen en vredesmissies hebben gediend. Dat zijn voor ons bijzondere burgers”, zo sprak de locoburgemeester. Vervolgens memoreerde locoburgemeester Adank de inzet van Nederlandse militairen in Afghanistan. “Uw missies in Afghanistan leverden de krijgsmacht en de uitgezonden mannen en vrouwen veel waardering op. Daaraan zat echter een donkere keerzijde. 25 van uw collega’s lieten het leven. Honderden Afghanistan-veteranen betaalden ook een hoge en blijvende prijs, doordat ze aan gevechten, aanslagen, ongevallen of andere ingrijpende ervaringen ernstige lichamelijke gebreken of psychische klachten hebben overgehouden. Confrontatie met oorlog en geweld eiste onder de Nederlandse militairen een hoge tol.”
Ook Amanda Jansen heeft voor haar inzet in Afghanistan een hoge prijs betaald. Ze was getuige van inslagen van raketten, van dode en gewonde collega’s en Afghaanse burgers. Ze kwam in situaties die voor haar extreem bedreigend en belastend waren. Desondanks wist ze haar belangrijke en risicovolle werk als jonge korporaal van de Luchtmacht plichtgetrouw en professioneel voort te zetten. De klap zou later komen. Diverse ingrijpende ervaringen in Afghanistan hebben na terugkeer in Nederland tot steeds ernstiger klachten geleid, met als uiteindelijke diagnose een Posttraumatische Stress-Stoornis. Locoburgemeester Adank sprak zijn respect uit voor de manier waarop Amanda Jansen hiermee is omgegaan: "Hiervoor heeft u professionele nazorg gezocht, mede om te leren accepteren en met uw mentale verwonding te leren omgaan. Hopelijk gaat dat zijn vruchten voor u afwerpen. Ook deze nieuwe missie, uw gevecht voor erkenning en herstel, vergde en vergt enorm veel, van u èn van uw thuisfront. Ook daarvoor heb ik het allergrootste respect."
Veel landen kennen gewondenmedailles voor militairen. Nederland is echter het enige land ter wereld dat als erkenning van psychisch letsel aan militairen en veteranen een dergelijke decoratie toekent. Het Draaginsigne Gewonden is een zichtbaar teken van respect voor en dank aan hen die tijdens oorlogen of vredesmissies lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. Sinds 1990 is het draaginsigne aan ruim 5.000 veteranen toegekend. Dat is minder dan 1% van alle Nederlandse militairen die tijdens oorlogen en vredesmissies zijn ingezet. Dat maakt het DIG nog unieker en waardevoller. Het zilveren, kruisvormige draaginsigne bestaat uit een horizontale balk met de Latijnse spreuk “vulneratus nec victus”, oftewel ‘gewond, maar niet verslagen’.

Bron: https://www.veteraneninstituut.nl/amand ... -gewonden/
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Terug naar “Overige Nederlandse militaire onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast