Postuum onderscheiding voor Bergenaar: 'Een erkenning voor mijn vader'

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Postuum onderscheiding voor Bergenaar: 'Een erkenning voor mijn vader'

Berichtdoor Henk-Willem » 19 Dec 2016, 13:00

Jan Lobbezoo kreeg gisteren postuum de militaire onderscheiding 'Mobilisatie oorlogskruis'. De oudste dochter van de 73-jaar geleden overleden Lobbezoo nam hem gistermiddag in partycentrum Rozenoord in ontvangst.

De onderscheiding is bestemd voor militairen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten. Bergenaar Lobbezoo vertrok in 1928 met zijn vrouw naar voormalig Nederlands-Indië, waar hij ging werken als leraar.

Ze kregen zeven kinderen, onder wie Cees Lobbezoo (79). "In december 1941 werd hij opgeroepen voor de dienstplicht. Na de capitulatie van Nederlands-Indië werd hij door het Japanse leger krijgsgevangen gemaakt en verbleef hij in diverse kampen op Java. Later werd mijn vader overgebracht naar Thailand. Daar werkte hij onder erbarmelijke omstandigheden aan de beruchte Birma-spoorweg. Op 13 april 1943 bezweek hij daar aan ziekte en ontberingen", zegt zijn zoon.

Lobbezoo ziet de onderscheiding als een erkenning voor zijn vader en zijn maten. "Een eerherstel, gezien wat zij voor het de regering hebben moeten doormaken. Het doet me goed om te zien dat het leeft bij de kinderen en kleinkinderen."

BRON: http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op- ... -1.6531260

image-6531262.JPG
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Overige Nederlandse militaire onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast