Militairen op Curaçao en Aruba onderscheiden voor noodhulp en antipiraterij

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 828
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Militairen op Curaçao en Aruba onderscheiden voor noodhulp en antipiraterij

Berichtdoor Alex » 28 Nov 2016, 12:55

Nederlandse militairen hebben uit handen van minister Jeanine Hennis-Plasschaert en de gouverneur van Curaçao herinneringsmedailles gekregen voor hun daadkrachtige optreden in de West en Afrikaanse wateren. Dat gebeurde vandaag op marinebasis Parera op Curaçao. Tegelijkertijd reikte de gouverneur van Aruba de medailles ook uit aan een grote groep militairen op de Arubaanse Marinierskazerne Savaneta.
Nadat tropische storm Erika eind augustus 2015 een spoor van vernieling achterliet op het eilandstaatje Dominica in de Caribische Zee, leverde een grote groep militairen in het heetst van de strijd noodhulp. Hiervoor kregen zij de ‘Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen’. Door zware windstoten en hevige regenval overstroomden grote delen van het eiland. Huizen, wegen en bruggen werden weggevaagd en verschillende gebieden raakten afgesloten van de buitenwereld. In deze penibele situatie zijn Zr. Ms. Pelikaan en diverse eenheden van Aruba en Curaçao te hulp geschoten. Zo bereikten mariniers afgesloten gebieden vanaf het water en transporteerden ze goederen via een tokkelsysteem. Een helikopterbemanning vloog 87 vluchten om circa 12.000 kilo bonen, rijst en meel naar het achterland te brengen en mensen te evacueren. De genie herstelde wegen en bouwde 3 baileybruggen. De bemanning van de Pelikaan maakte tussen de operationele taken door een school moddervrij.
"Als het erom spant en de nood hoog is, dan bent u in staat om in korte tijd enorm veel werk te verzetten en daarmee een cruciale bijdrage te leveren. Defensie in optima forma. Ik ben hier trots op en ik heb daar groots respect voor", sprak Hennis de militairen toe.
Militairen van de Vessel Protection Detachments kregen vervolgens de Herinneringsmedaille Internationale Missies met VPD-gesp. Deze beveiligingsteams beschermen koopvaardijschepen tegen piraterij in de Afrikaanse wateren. Volgens Hennis is de impact van piraterij op de economie nog altijd groot. "Anno 2016 lijkt het kapen van schepen uit de gratie te zijn, maar u en ik weten dat de achterliggende oorzaken van die piraterij nog altijd springlevend zijn. Armoede, chaos en conflicten. Met andere woorden: de dreiging is nog altijd aanwezig. De aanwezigheid van onze militairen schrikt piraten af. Zo voorkomen we leed en geweld. We zijn er echter nog niet."

Bron: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/ ... ipiraterij
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Terug naar “Overige Nederlandse militaire onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast