Groepswaardering "Het Bronzen Schild" voor 7e Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie voor inzet in Nederlands Nieuw-Guinea

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 862
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Groepswaardering "Het Bronzen Schild" voor 7e Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie voor inzet in Nederlands Nieuw-Guinea

Berichtdoor Spraakverwarring » 27 Nov 2016, 08:12

De voormalige 7e Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie van de Koninklijke Landmacht heeft op 26 november 2016 van de Commandant Landstrijdkrachten, Lgen Beulen (zelf ook luchtdoelartillerist), het bronzen schild ontvangen voor hun inzet van 1958-1962 in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea.

Destijds stelde Commandant 1 Legerkorps aan de Bevelhebber der Landstrijdkrachten al snel voor om het Bronzen Schild toe te kennen aan de eenheden die naar Nederlands Nieuw-Guinea waren uitgezonden. Maar de toekenning bleef beperkt tot de eenheden die na terugkeer niet werden opgeheven. Zo kregen in 1966 de volgende eenheden een Bronzen Schild uitgereikt: 41 Infanterie Bataljon voor haar optreden in Kaimana en Fak-Fak, 928 Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie voor haar optreden Biak en Hollandia, 940 Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie voor haar optreden in Sorong en 17 Infanterie Bataljon voor haar optreden in Hollandia en Biak. De 7e Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie werd echter direct na aankomst in Nederland opgeheven en ontving dus niets, dat is nu alsnog goed gemaakt.

Volledige nieuwsbericht op deze link: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/ ... zen-schild

Er staat helaas niet bij wat de uiteindelijke bestemming van het schild zal zijn en of individuele militairen die bij deze eenheid waren ingedeeld alsnog ook de draagspeld mogen gaan dragen.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Gebruikersavatar
moos
Berichten: 363
Lid geworden op: 05 Dec 2014, 11:13

Re: Groepswaardering "Het Bronzen Schild" voor 7e Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie voor inzet in Nederlands Nieuw-Gui

Berichtdoor moos » 27 Nov 2016, 10:46

Draagspelden worden niet uitgereikt voor eenheden van deze grootte.
De splinter in een anders oog zien maar niet de balk in eigen oog.

wim saris
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 Mar 2017, 15:04

Re: Groepswaardering "Het Bronzen Schild" voor 7e Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie voor inzet in Nederlands Nieuw-Gui

Berichtdoor wim saris » 20 Mar 2017, 16:08

Het bronzen schild voor de 7e Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie gaat deel uitmaken van de historische collectie van de Grondgebonden Luchtverdediging op Vredepeel, heb ik vernomen.

Tijdens de uitreiking van het schild door luitenant-generaal Beulen heb ik aan hem het laatste exemplaar van het boekje "Van Zelfstandige tot 7e Afdeling", dat tijdens een reünie in Ede in 1997 onder mijn redactie werd gepubliceerd, mogen uitreiken. Het boekje is destijds alleen verstrekt aan de deelnemers van de reünie. Het is niet in de boekhandel verkrijgbaar geweest. Alle exemplaren zijn genummerd.


Terug naar “Overige Nederlandse militaire onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast