Arjen Hoekstra (98) uit Oldenzaal krijgt militaire onderscheidingen

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Arjen Hoekstra (98) uit Oldenzaal krijgt militaire onderscheidingen

Berichtdoor Henk-Willem » 09 Sep 2016, 13:55

Het was een verrassende middag voor de 98-jarige Arjen Hoekstra uit Oldenzaal. Wat begint als een wandeling met een vriendin, eindigt in het gemeentehuis waar hij twee militaire onderscheidingen krijgt: het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Ereteken van Orde en Vrede.
Hoekstra reist op 21-jarige leeftijd naar Indonesië, om te werken voor de Bataafse Petroleum Maatschappij, wat later Shell wordt. Als Nederlands-Indië door de Japanners wordt bezet, wordt hij gevangengezet.

Birma-Spoorlijn
Hij werkt als verpleger aan verschillende spoorlijnen, onder meer de beruchte Birma-spoorlijn. Hij behandelt honderden Nederlanders, onder wie cabaretier Wim Kan. Hoekstra keert uiteindelijk terug naar Nederland en werkt na de oorlog bij Shell.

Ruim tien jaar geleden leert hij Ria Bos-Steffens kennen. Zij is ook in Nederlands-Indië geweest en dat schept een band. Ze is voor Hoekstra iemand aan wie hij zijn verhaal kwijt kan. Er ontstaat een hechte vriendschap en Hoekstra, die in Apeldoorn woont, verhuist na het overlijden van zijn vrouw naar Twente.

Bos-Steffens is ook diegene die er voor zorgt dat Hoekstra nu twee onderscheidingen heeft gekregen. Vanmiddag is het dus zo ver: burgemeester Schouten speldt de onderscheidingen op.

Arjen Hoekstra is blij met de onderscheiding, maar ook omdat anderen het verhaal zijn gaan vertellen over wat hij heeft meegemaakt in Nederlands-Indië. Dat is voor hem zelf altijd te moeilijk gebleken.

BRON: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.as ... 6935&cat=1
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Overige Nederlandse militaire onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten