Medailles voor deelnemers internationale missies

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 838
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Medailles voor deelnemers internationale missies

Berichtdoor Alex » 10 Mar 2016, 21:29

"Een zeer verdiende blijk van waardering voor uw inzet." En: "Een inzet die ertoe deed. Een inzet die indruk heeft gemaakt." Met deze woorden bedankte generaal Tom Middendorp de militairen die 5 maanden geleden terugkeerden van VN-Missie Minusma in Mali. Vandaag ontvingen zij de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Meer dan 400 Nederlandse militairen, naast deelnemers aan Minusma ook degenen die werden ingezet bij kleine missies, kregen in Apeldoorn het eremetaal. "Wat de krijgsmacht in de wereld van vandaag moet doen en kunnen, is niet gering", aldus Middendorp. "Er wordt een toenemend beroep op ons gedaan. Gemiddeld werken er tussen de 1.000 en 2.000 Nederlandse militairen in bijna 20 verschillende missies, dag in, dag uit, aan vrede en veiligheid in de wereld."
Daarom moet er ook aandacht zijn voor de inzet bij veel van die kleinere missies, vond de generaal. "Missies die doorgaans weinig aandacht trekken, waarin veel werk achter de schermen wordt verricht. Missies die vooral tot doel hebben conflicten te voorkomen. Want voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen." Deze individueel uitgezonden militairen waren onder meer actief op de Balkan, het Midden-Oosten en in Afrika. Vaak vormden zij of alleen, of met een klein aantal collega’s, de Nederlandse inbreng in missies.
Het merendeel van de vandaag onderscheiden militairen was actief voor Minusma. Een aantal van hen maakte deel uit van het Joint Support Detachement (JSD) dat de logistieke ondersteuning en de beveiliging van de kampen in Bamako en Gao verzorgde Het JSD was ook aansprakelijk voor het onderhoud aan voertuigen en de voorzieningen op beide locaties. Andere collega's dienden bij het helikopterdetachement van Minusma. Middendorp stelde dat het door Minusma in Mali relatief stabiel is. "Wij militairen hebben een can-do mentaliteit. Wij willen resultaat zien. Maar soms, is er geen snelle oplossing en moet je geduld hebben. Zeker in een groot land als Mali met zo veel en zo complexe problemen", zei hij. "Maar het begin is gemaakt en er is wel degelijk vooruitgang." Dat komt volgens Middendorp mede dankzij de Nederlandse bijdrage op inlichtingengebied. "Wij vormen immers de ogen en de oren van de missie. Wij zorgen voor de noodzakelijke beeldvorming. En wanneer nodig kunnen we van ons afbijten. Die combinatie was tot voor kort echt ondenkbaar. Want tot aan Minusma had de VN nog nooit echt met inlichtingencapaciteit gewerkt. Nog nooit werkten special forces in een VN-omgeving. En nog nooit werkte de VN met aanvalshelikopters of met onbemande vliegtuigen. Onze bijdrage aan MINUSMA is dan ook grensverleggend. En de VN kijkt op dit moment hoe ze een dergelijke inlichtingencapaciteit in toekomstige missies kunnen inzetten. De Nederlandse missie is een voorbeeld geworden."
Niet alleen de militairen ontvingen een blijk van waardering en erkenning, maar ook hun thuisfront. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending, kregen de relaties van de militairen een zilveren anjer, de kleintjes een speciale kindermedaille.

Bron: https://www.defensie.nl/organisatie/lan ... le-missies
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Terug naar “Overige Nederlandse militaire onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast