Uitreiking mobilisatie-oorlogskruis

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Uitreiking mobilisatie-oorlogskruis

Berichtdoor Henk-Willem » 02 Dec 2014, 21:18

28 November 2014 reikt burgemeester Van ’t Erve om 11.30 uur een mobilisatie-oorlogskruis uit aan mevrouw A. de Wit in het gemeentehuis, Hanzeweg 8 in Lochem. Dit kruis is postuum toegekend aan haar broer M. de Wit door het Ministerie van Defensie in oktober 2014.

De heer Moscou, vrijwilliger bij het Yad Vashem in Nederland, heeft een verzoek voor een mobilisatie-oorlogskruis ingediend bij het Ministerie van Defensie voor de broer van mevrouw De Wit, Michiel de Wit. Zijn verzoek is gehonoreerd. Burgemeester Van 't Erve zal dit mobilisatie-oorlogskruis op 28 november uitreiken aan mevrouw De Wit.

Het mobilisatie-oorlogskruis is een onderscheiding die kan worden toegekend aan oud-militairen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden waren of die in het belang van het Koninkrijk militaire werkzaamheden hebben verricht. Michiel de Wit heeft in het verzet stamkaarten vervalst, waardoor onderduikers en andere mensen met een valse identificatie over de grens konden vluchten. Hij is tijdens zijn verzetswerk gevangen genomen en in gevangenschap overleden op 17 april 1945.

In 1990 is de zus van mevrouw De Wit, mevrouw A. Iordens-de Wit met een Yad Vashem onderscheiden. Ook de ouders De Wit zijn postuum met een Yad Vashem onderscheiden en mevrouw A. de Wit heeft deze onderscheiding in ontvangst genomen in 2012.
De Yad Vashem onderscheiding is bedoeld voor mensen die zelf niet Joods zijn, maar met gevaar voor eigen leven en vaak ook dat van hun huisgenoten, hun Joodse medeburgers hebben geprobeerd te redden.

Bij de uitreiking op 28 november zullen onder meer aanwezig zijn: Opperrabbijn B. Jacobs, vertegenwoordigers van de Israëlische Ambassade, de heer Rob Moscou, vrijwilliger van Yad Vashem Nederland en de heer Bakker, onderduiker tijdens de Tweede Wereldoorlog, met zijn echtgenote.

BRON: http://www.kijklochem.nl/site/regionaal ... kruis.html
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Overige Nederlandse militaire onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast